Ugyanakkor szüksége is van rá az emberi szervezetnek.

Kis Anna meteorológus a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon publikált az UV-sugárzásról Egyszerre van rá szükségünk, miközben veszélyes is: az UV sugárzás című cikkében. Mint írta, az UV-sugárzásnak való nagyobb kitettség növeli például a bőrrákos megbetegedések számát és a szürkehályog előfordulását.

2012-ben a becslések szerint nagyjából 168 ezer új melanomás eset volt tulajdonítható a túlzott UV-sugárzásnak: ez az összes új eset mintegy 76 százalékát tette ki.

Emellett az UV-sugárzás a szürkehályog – ami a sérült látás vezető oka – kialakulásához is hozzájárul, a bőr idő előtti öregedését okozhatja, ám „megfelelő mértékű kitettség esetén”,

az UV-sugárzásnak jótékony hatása is lehet az emberi egészségre, például fontos szerepe van a D-vitamin képződésében, és egyes autoimmun betegségek súlyosságát is csökkentheti.

Kis Anna azt írja: a klímaváltozás miatti migráció következtében olyan mértékű UV-sugárzás érheti az adott élőlényeket, amelyekhez nincsenek hozzászokva. Ráadásul, mivel az egyes élőlények eltérő mértékben tolerálják az UV-sugárzást, ezért annak megváltozása az ökológiai közösségek változatosságára is hatással lehet.

Számos halfaj lárvája például érzékeny az UV-sugárzás okozta károkra. Ha felszíni vizekben magas UV mellett terjednek el ezek a lárvák, akkor megvan a lehetősége, hogy

csökkenni fog a fiatal egyedek túlélése, amely következésképpen a halászatra nézve is negatív hatásokkal jár.

Kis Anna kitért arra is, hogy az UV-sugárzás a műanyagot és a fát is roncsolja, márpedig ilyen anyagokat építkezéseken, közlekedési eszközökön, kültéri bútorokon és mezőgazdasági eszközökön is használnak.

Az UV-B sugárzás sárgulást és a felületen fényvesztést okozhat, de növelheti a vízelnyelő képességet is, ezért az UV-sugárzás hajlamos felgyorsítani a bomlási, „degradációs” folyamatokat az anyagokban, esetenként idő előtti hibához vezetve, a hőmérsékletemelkedés pedig további súlyosbító tényező lehet.

A magasabb UV-sugárzás a műanyagok széttöredezéséhez is hozzájárulhat, fokozva a mikro- és nanoműanyag-szennyezést.

(Forrás: Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Tíz lenyűgöző art deco épület a világ minden tájáról

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

További cikkeink a témában