A légkörünknek tenne jót valamennyire.

Az Alfred Wegener Intézet (AWI) vezette AnT-ERA nemzetközi kutatási projekt kutatói jutottak az elmúlt tíz évben született több száz, az Antarktiszról szóló tudományos cikket elemeztek ki, majd jutottak arra, hogy

a következő évtizedekben erőteljesen megváltoztathatja az Antarktisz növény- és állatvilágát a klímaváltozás miatt.

Ugyanis a sarkvidéki vizek felmelegedésével a mérsékeltebb régiókban élő fajok vándorolhatnak be a területre, ami ugyan kezdetben növeli a faji sokszínűséget, de idővel más – a szélsőségesen alacsony hőmérséklethez szokott – fajok eltűnhetnek.

A folyamatos melegedés a tengerjég csökkenésével is jár, aminek hatására az Antarktisz vizeiben erőteljesebbé válik az algák növekedésének mértéke is.

Ez abból szempontból pozitív lehet, hogy a szakértők becslése szerint az algák 25%-kal több szén-dioxidot vehetnek fel a légkörből, ha a terület vizei a jövőben teljesen jégmentesek maradnak a nyár folyamán.

Az AWI projektvezetője, Julian Gutt szerint azonban éltalánosító kijelentéseket  nem lehet tenni:

„Az általunk elemzett publikációk világossá teszik, hogy a helyzet geográfiailag nagyon különbözően alakul.”

A szakértők azzal számolnak, hogy az évszázad végéig az antarktiszi vizek tovább savasodnak, ezért nem kérdés, hogy elsősorban azok az élőlények lesznek bajban, amelyek meszes héjat választanak ki.

Talán ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hooters-dolgozó a nap csaja
További cikkeink a témában