Lehet, hogy neked nincs elég pénzed arra, hogy a remek ötleted ne csak ötlet maradjon, de szerencsére így is vannak lehetőségeid.

Önmagukban ötletek még nem vitték előre a világot. Megvalósított ötletek annál inkább – de az ötleteknek csak kis részéből lesz tényleg valami. A rossz ötleteknél – ezekből persze sokkal több van, mint jóból – ez egyáltalán nem baj, sőt, az viszont nemcsak az ötletgazdának, hanem akár emberek millióinak okozhat hátrányt, ha a tényleg zseniális ötletek nem válhatnak valóra.

Ennek számos oka van – az egyik legfőbb, hogy általában rengeteg pénzbe kerül, míg egy ötletből szolgáltatás, tárgy vagy úgy általában valóság lesz. Ezzel sokan küzdenek, de szerencsére sok lehetőség is van pénzszerzésre legális úton.

Kölcsön

Viszonylag kisebb összeget kaphatsz baráti-rokoni körből. Fontos, hogy pontosan tisztázzátok a feltételeket – mennyi pénz, milyen ütemezésben, hogyan törleszted, milyen garanciát tudsz vállalni –, mindenképp írjatok róla papírt, ez téged is véd, nem csak a kölcsönt adót –, és igyekezz mindent tartani is, hogy anyagi okokból ne romoljon meg egy eddig jól működő, bizalmi kapcsolat. Banki kölcsönt is kaphatsz – itt nem elég a bizalom, vagy a jövedelmednek kell megfelelőnek lennie, vagy kezes kell, vagy leterhelik egy ingóságod vagy ingatlanod.

Egy induló projektnél rengeteg tényezőnek kell klappolnia, és ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnéd, törleszteni akkor is kell. Szóval csak okosan!

Közösségi finanszírozás

Ha kellően hasznos/érdekes/őrült és közérthető az ötleted, és egy profi kampánnyal szerezhetsz rá már azelőtt pénzt, hogy a gyűjtésed tárgya létezne. A legismertebb közösségi finanszírozásra váró projekteket gyűjtő oldal a Kickstarter és az Indiegogo; utóbbin elvileg nem lehet Magyarországról kampányt futtatni, a Kickstarteren jelenleg is fut több mint kétszáz magyarországi ötlet. De nem csak ez a két oldal van, sőt, magyarok is léteznek, nézz körül, ha ebben gondolkozol, és hasonlítsd össze a feltételeket!

Inkubátorok

Segítik az életkezdést – ez inkubátorok feladata az üzleti szférában is. Az inkubátorok, inkubátorházak általában jogi és üzleti tanácsokkal, marketinggel segítenek. Elképzelhető, hogy befektetést is szerezhetsz így, de nem ez a fő profiluk.

Profi befektető

Úgy is szerezhetsz befektetést, hogy nem kell hitelt visszafizetned, vagy tömegeknél virtuálisan kalapoznod. Ugye, milyen remek? Az, de persze nem ennyire egyszerű. A kockázatitőke-befektetők (venture capital – vc) ugyanis nem ötletet, hanem felfutóban lévő, nem tőzsdei vállalkozásokat, startupokat szoktak finanszírozni: részesedésért cserébe aktívan segítenek, céljuk nem az osztalék maximalizálása, hanem az, hogy minél értékesebb legyen a cég, hogy aztán eladják az üzletrészüket (exit), vagy felvásárolják az egész vállalkozást.

A vc-k a befektetőik pénzét forgatják – ellentétben az üzleti angyalokkal. A saját startupjukkal korábban sikeres befektetőket nevezzük így, akik a saját pénzüket kockáztatják, a siker érdekében mentorszerepet is vállalnak.

Komoly tervek nélkül nem fog menni

Akárhonnan szeretnél befektetést, az biztos, hogy senki nem fog egy néhány mondatban elmondott, de még egy több oldalon kifejtett ötletre sem pénzt adni. Komolyan, valós adatokon nyugvó üzleti terv kell, tények, számok, nem ígéretek és rózsaszín álmok. Ha ez megvan, kell még ügyesség, kitartás, megfelelő partnerek, megfelelő háttér – mint például az Aruba felhőszolgáltatásai –, és sok szerencse. Mi is ezt kívánunk!

Ez is érdekelhet:

Így dolgozz otthonról, hogy hatékony legyél, és ne őrülj bele!

Ha szeretsz otthonról dolgozni, nem árt, ha jól is teljesítesz. Ha nem szeretsz – hát, nem ez a te időszakod, de akkor is vannak tippjeink, hogy elviselhetőbb legyen a munkahelyi otthonlét.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Aruba Cloud.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában