Kilátóterasz 230 méteren, világháború előtti burkolatok, hotel, éttermek, boltok, kétszintes edzőterem – ilyen Európa új legmagasabb épülete, a Varsó Torony.

Október végén átadták a 310 méter magas Varsó Tornyot, Európa új legmagasabb épületét, melyet a Foster + Partners stúdió tervezett – akárcsak az eddigi legmagasabb felhőkarcolót, a frankfurti Commerzbank Towert. A három épületből álló együttesbe irodák, hotel, bevásárló árkád is került, illetve később készül majd el két kilátóterasz is.

A legmagasabb épülettömb az 53 emeletes névadó, a Varsó Torony, amely mindössze 40 centivel magasabb a Renzo Piano-tervezte londoni Shard-nál, a brexit előtti Európa legmagasabb épületénél.

A toronyépületet 2016-ban kezdték építeni, és eredetileg 2020-ra kellett volna elkészülnie, de a folyamatot a járványhelyzet és a helyi körülmények is lassították.

A Varsó Torony lobbijának jókora, tízméteres belmagassága a város története előtt tiszteleg, két falát pedig Krystyna Kaszuba-Wacławek egyedi, 1800 kerámiából álló kézműves mozaikjai díszítik.

Jövőre két nyilvános kilátóteraszt is átadnak majd, az elsőt 205, a másodikat 230 méteres magasságban. Az utóbbi pont kétszer olyan magasan lesz, mint a Kultúra és Tudomány Palotája kilátóterasza, egyben az egyik legmagasabb Európában.

A másik két épület, a Varsó 1 és Varsó 2 sem kicsi: 90, illetve 81 méter, 21, illetve 19 emelettel. A földszint teljesen nyilvános, üzletekkel, rengeteg étteremmel és más szolgáltatásokkal. A Varsó 1-ben lesz Lengyelország első négycsillagos NYX hotelje, az egészséges életmód megszállottjai a kétszintes Zdrofit fitnesz klubot látogathatják – vagy átmehetnek a PZU Zdrowie egészségközpontba.

A Varsó 2 nemzetközi cégek székhelye lesz. Ez a két tömb – a lengyel HRA Architekci terve – összeköttetésben áll a Varsó Toronnyal.

A HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő új csodája a város központi részén épült, a Jana Pawła II. és a Chmielna utca kereszteződésénél, közel a központi pályaudvarhoz, a Rondo ONZ  metróállomáshoz, valamint számos busz- és villamosjárathoz. De gondoltak a biciklistákra is: nekik 800 tároló épült.

Ma már nincs fejlesztés fenntarthatóság, jóllét és innováció nélkül, ez alól a Varsó Torony sem kivétel, sőt Lengyelország eddigi egyik „legfenntarthatóbb” fejlesztése. A projekt megkapta a BREEAM épületminősítési rendszer legmagasabb, „outstanding” fokozatát, és az elsők közt kapott az országban „gold” előminősítést a dolgozói jóllétet vizsgáló WELL rendszerben.

A fejlesztés keretében egy közel 200 méteres szakaszon a Chmielna utca is megújul, zöldebb és gyalogosbarátabb lesz. Ez utóbbit új gyalogátkelők, lámpák és jelrendszer segíti, valamint a járdára parkolást felváltó dedikált parkolóhelyek, padok és biciklitárolók, és szélesebb, újraburkolt járdák.

Az újraaszfaltozáskor háború előtti burkolókövek és járdaszegélyek kerültek elő, amelyeket a kerületi önkormányzattal egyeztetve felhasználtak az új parkolóhelyek kialakításánál, kiemelve az utca történelmi jellegét.

A Varso Place földszinti terei teljes mértékben nyitottak a varsóiak és bármelyik járókelő számára.

(Forrás: HB media)

Ez is érdekelhet:

Ez a világ öt legmagasabb, jelenleg épülő toronyháza

A világ 25 legmagasabb, most épülő toronyházából 20 Kínában lesz – de a két legmagasabb pont nem. Melyikük előzi majd meg a Burdzs Kalifát, és mi a baj a szupermagas felhőkarcolókkal?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

További cikkeink a témában