Elképesztő méreteket öltött.

A WWF ismertette az erdőirtási világjelentését, amiből az derül ki, hogy

2004 és 2018 között 43 millió hektáron pusztult el trópusi őserdő – ez Ausztria területének kábé az ötszöröse.

A WWF-jelentés 2004 és 2018 között készült műholdas felvételeken alapul és 24 trópusi, illetve szubtrópusi válsággócot jelöl meg, ahol az erdőirtás jelentős méreteket öltött.

A legjelentősebb pusztítást, 18,3 millió hektárral az Amazonas-őserdő szenvedte el Brazília, Kolumbia, Peru, Bolívia, Venezuela és Guyana területén. Ezt követi az Indonéziához, illetve Malajziához tartozó Borneó szigete 5,8 millió hektár erdőirtással, valamint a Paraguayhoz és Argentínához tartozó Gran Chaco alföld 5,2 millió hektárral. További érintett térségek között van Szumátra és Madagaszkár.

A pusztítás nagy része az iparosított mezőgazdaság számlájára írható, amely újabb és újabb legelő- és termőföldek feltárását igényli. Ezt súlyosbítják az infrastruktúra és bányászati projektek területi igényei.

Továbbá a jelentés szerint a fogyasztók nagy szerepet játszanak az őserdők pusztulásában, ugyanis az így felszabadított területet gyakran takarmányozásra termesztett szója vagy kakaó ültetvényekhez, illetve legelőként használják.

A WWF környezettudatos változást sürget az erdőgazdálkodásban és az élelmiszertermesztésben, hogy a problémát a gyökerénél lehessen kezelni.

„Az őserdők az ember és a természet egészségbiztosítása. Szén-dioxidot raktároznak, fontos életteret biztosítanak és járványok elleni védgátként szolgálnak. Meg kell állítanunk az erdőirtást, mert különben véget ér az élet, ahogy azt mi ismerjük”

– jelentette ki Georg Scattolin, az ausztriai WWF nemzetközi programjának vezetője, aki egy átfogó természetvédelmi egyezmény kidolgozását követeli (az ENSZ biodiverzitással foglalkozó 2021 májusi csúcstalálkozóján).

Eközben...

(Forrás: WWF, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Teljesen érthetetlen, miért nem volt még Kristen a nap csaja