A végrendelet célja a hagyaték rendezése lenne, egy alaki vagy tartalmi hibás végrendelet viszont csak vitát okoz. Élj sokáig, de ha mégis végrendelet írsz, így tedd!

Egyik olvasónknak sem kívánjuk, hogy a végakaratán kelljen törnie a fejét, mégis vannak olyan szarvashibák, amelyeket jobb nem elkövetni, hiszen ezek már utólag tényleg orvosolhatatlanok.

Elrontott keltezés

Talán nem is gondolnánk, de előfordult, hogy egy végrendelet az elrontott keltezés miatt nem állta ki az érvényesség próbáját. Ambrus Ferenc, aki egykor árvaházban nevelkedett, halálakor az őt felnevelő intézményre hagyta a lakását. Sajnos azonban ő sem volt tisztában a végrendelet alaki kellékeivel, és egy ordas hibát vétett: a keltezés dátumát feltüntette, helyét azonban nem. Az árvaház ideiglenesen megkapta az ingatlant, de korántsem örülhetett, mivel az eljárásba bevont magyar állam megtámadta a végrendeletet. Ha ugyanis nincs örökös és a végrendelet sem érvényes, szükségképpen az állam örököl. Ez történt.

Ne hagyd a macskára!

Tavaly év végén egy tehetős olasz hölgy – mivel hozzátartozói nem voltak – a macskájára hagyta az összes vagyonát, mintegy tízmillió eurót. A kandúr korábban hajléktalanként tengődött az utcán, mígnem az idős asszony befogadta, nem sokkal később pedig az ölébe pottyant a mesés vagyon. Mielőtt azonban lelkesen az anyakocára íratnánk a házat, figyelembe kell venni azt, hogy az állatok, legyenek bármennyire is intelligensebbek egyes embertársainknál, nem jogképesek, tehát nem is örökölhetnek. Az olasz asszonyság is egy gondozó közbeiktatásával oldotta meg a cica vagyonának kezelését, mert így egy természetes személy örökölt. De a végrendeletben létesíthető akár egy alapítvány is, amelynek kizárólagos tevékenysége azt garantálni, hogy a macseknak élete végéig ne kelljen nélkülöznie.

Az "önzetlen" ápoló

Pórul járt az a Borsod megyei fiatalember, aki abban a reményben költözött oda egy idősebb úrhoz, hogy némi ápolgatásért cserébe ő majd rá hagyja a házát. Először is kicsit elszámította magát, mivel a bácsi ugyan rettenetesen beteges volt, mégis tíz évig húzta még. De más hibát is elkövetett. A gondos ápoló persze már jó előre megírta neki a végrendeletet, megnevezve benne saját magát, mint egyedüli örököst, és rémlett is neki, hogy tanúzni kell a hitelesség érdekében, szóval áthívta a szomszédasszonyt, hogy ők ketten legyenek a végrendelet tanúi. Ezt követően évekig csak dörzsölte a tenyerét és várta, hogy jótevője jobb létre szenderüljön.

Eljött a várva várt nap és a hagyatéki tárgyalás, de egy perc alatt foszlott szerte minden reménye és veszett kárba tíz év munkája. Az írásbeli magánvégrendelet tanúja vagy más közreműködő személy, illetőleg ezek hozzátartozója javára szóló juttatás ugyanis érvénytelen, kivéve, ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó saját kezűleg írta és aláírta, valamint ha a végrendelkezésnél – rajta kívül – két tanú működött közre.

Mi a helyzet Anna Nicole Smith-szel?

Sajnos azóta már ő sincs köztünk, azonban emlékszünk még a botrányos házasságára a 89 éves olajmágnással, amely – a férj halála miatt – mindössze tizenhárom hónapig tartott. Ugyan ifjú özvegyére hagyott két házat, több millió dollárnyi ajándékot, ruhát és ékszert, de Smith azt állította, teljes vagyona felét is neki ígérte. Mint azonban tudjuk, a szó elszáll… Így évekig tartó pereskedés vette kezdetét.

A szóbeli végrendeletet a magyar jog is csak bizonyos esetekben fogadja el, akkor, ha valaki az életét fenyegető rendkívüli helyzetben van, és írásbeli végrendeletet egyáltalán nem, vagy csak jelentékeny nehézséggel tehetne, és akkor érvényes, ha a végrendelkező két tanú együttes jelenlétében, a tanúk által értett nyelven ,végakaratát egész terjedelemben szóval előadja. Ha ezek a körülmények nem állnak fenn, csakis írásban lehet végrendelkezni. Abban pedig jól át kell gondolni, hogy kit nevez meg az örökhagyó örökösének, és kit zár egyértelműen ki.

A tökéletes végakarat

Az írásbeli magánvégrendelet érvényes, ha annak végrendeleti minősége, keltének helye és ideje magából az okiratból kitűnik, továbbá ha a végrendelkező azt

a) elejétől végig maga írja és aláírja; vagy

b) két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is – e minőségük feltüntetésével – aláírják; vagy

c) aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél – végrendeletként feltüntetve – személyesen letétbe helyezi.

A több különálló lapból álló írásbeli magánvégrendelet csak akkor érvényes, ha minden lapját ellátták folyamatos sorszámozással, továbbá a végrendelkező és – ha a végrendelet érvényességéhez tanúk alkalmazása szükséges – mindkét tanú aláírásával.

Ha annak a végrendeletnek, amelyre az örökös igényét alapítja, nincsenek meg a törvényben megszabott alaki kellékei, a vitás hagyatékot a törvényes örökösnek kell ideiglenesen átadni.

Hogyan sztrájkolj? Mennyit kaphatsz egy füves cigiért? Hogyan védheted meg a logódat? Segít a Player jogásza

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában