A sisakos kakadukat a klímaváltozás és a bozóttüzek sodorták veszélybe.

Ausztrália környezetvédelmi minisztere, Sussan Ley egy e-mailben tájékoztatta az ausztrál főváros önkormányzatát az ausztrál városok közül csak Canberrában élő szürke tollú kakadufaj veszélyeztetett státuszának visszaállításáról. Rebecca Vassarottival, az ausztrál fővárosi terület (ACT) környezetvédelmi minisztere elmondta: miközben

szomorúak amiatt, hogy ez a lépés szükségessé vált, örülnek is a bejelentésnek, mert felhívja a figyelmet a faj védelmére.

A sisakos kakadu az eBird szerint kisméretű kakadufaj, amely csak Ausztrália délkeleti részén fordul elő. Tollazata szürkészöld, a hímek feje élénkpiros. Hangjuk egy nyikorgó ajtóra hasonlít. A sisakos kakaduk közkedvelt madarak Canberrában, a külvárosi hátsó kertekben és a város természetvédelmi területein fordulnak elő leggyakrabban.

Az Ausztráliában 2019-ben és 2020-ban pusztító bozóttüzek miatt számos állat veszélyeztetett státuszát kellett újragondolni. A koalák februárban kerültek fel a vörös listára. Mivel a bozóttüzek a sisakos kakadu élőhelyeinek 36 százalékát érintették, e madár is veszélybe került. Sarah Legge professzor 2021-es becslése szerint

a faj populációja 69 százalékkal csökkenhetett, mivel a klímaváltozás miatt már korábban elindult a létszámuk hanyatlása.

A sisakos kakaduk veszélyeztetett státusza azt jelenti, hogy a kormánynak figyelembe kell vennie az állami beruházásoknak a fajra gyakorolt hatásait. Holly Parsons, a BirdLife városi madarakkal foglalkozó projektvezetője szerint a kormánynak közbe kell lépnie, hogy jobban megvédje ezt a madárfajt és az őshonos erdőket, amelyek létfontosságú fészkelőhelyeket biztosítanak számára.

(Forrás: The Guardian, MTI)

Ez is érdekelhet:

A koalabérlés betiltását követelik Ausztráliában

Eddig létezett ilyen, óránként közel 700 ezer forintnyi összegért.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában