Portrék, túraajánlók, rejtett kincsek, kulisszatitkok és a táj történetei: a Veszprém-Bakony-Balaton régió bejárására hív a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program hivatalos online magazinja, a Hello Veszprém-Balaton.

Milyen legendák kapcsolódnak a balatoni tanúhegyekhez? Hol találhatsz egyedi antikvitást a Balaton-felvidéken járva? Milyen hagyományok nyomán készült el az EKF söre? Milyen történeteket hordoznak Veszprém belvárosi házainak falai és mitől lesz annyira eredeti egy bakonyi fogás? Legyen szó a VEB2023 EKF műhelytitkairól, helytörténetről, gasztronómiáról, kultúráról, dizájnról vagy akár ökológiai témákról, a Hello Veszprém-Balaton magazin oldalán a legkülönbözőbb régiós program-, és helyszínajánlókat, interjúkat, kultúrtörténeti és helytörténeti érdekességeket olvashatunk a helloveb.hu-n.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervező csapata által összeállított online magazint olvasva a régiós érdekességek mellett számtalan kulisszatitkot tudhatunk meg többek között a VEB2023 EKF projektjeiről, saját és koprodukciós szervezésű eseményeiről és a programhoz csatlakozott településekről is.

Beleshetsz a Pajta Programban résztvevő helyszínek padlására, megtudhatjuk, hogy működnek a Kultháló közösségek körbejárhatod a Balaton és a Bakony legszebb erdőit, romjait, kevésbé ismert vagy épp méltán híres pontjait, vagy megismerhetjük Veszprém elfeledett városrészeinek helytörténetét is.

Az EKF régió több mint 100 településének kiemelt programjait, kulturális érdekességeit, helyi alkotóit, közösségformáló szervezeteit, arcait bemutató és a VEB2023 EKF-hez kapcsolódó rendezvényeket felölelő témákkal beléphetünk a kulisszák mögé és közelebb kerülhetünk Veszprémhez és a Bakony-Balaton régióhoz.

Egyedi, régiós tartalmak

A tartalmak között találhatunk például túraajánlókat: ha szeretnénk megismerni a dörgicsei templomromok történetét vagy felfedezni a Halom-hegyet, esetleg a déli parton található berényi szőlőhegyet, ami Hamvas Bélát is megihlette, a Kikapcsolódás rovatban találunk tippeket, tudnivalókat. Közelebbről is megismerkedhetünk a VEB2023 EKF Rendhagyó terek színházi programsorozatának társulataival, ökológiai szemléletű projektjeinek társszervezőivel vagy a veszprémi Utcakép Fejlesztési Program tulajdonosaival is.

A Történetek rovatban izgalmas interjúkat olvashatunk a régiót és a VEB2023 EKF programot formáló szereplőkkel, például Tóth Andrejjel, a veszprémi KUNSZT tulajdonosával, Szabó Dezső képzőművésszel, akit számtalan alkalommal ihletett meg a Balaton, a Zirci Ciszterci Apátság perjelével, Marton Bernát atyával vagy a Folly Arborétum egyik társtulajdonosával, Folly Rékával. A Gasztro rovat a bakonyi módra készített fogások kultúrtörténetével, a Balatoni borrégióval, de a Farkas István festő szigligeti villájából átalakult étteremről is mesél.

A régió összes EKF-es eseménye egyetlen felületen

Jó hír, hogy a sokszínű témákat felvonultató ajánlók és interjúk mellett, hamarosan már a Veszprémben és a régióban megvalósuló VEB2023 EKF-es események között is böngészhetünk a helloveb.hu részletes programajánló rovatában. Koncertek, kiállítások, interaktív előadások, beszélgetések, fesztiválok, színházi és cirkuszi programok, gyermekfoglalkozások, kreatív workshopok és a Veszprém-Bakony-Balaton régióban zajló saját és koprodukciós események részleteit érhetjük majd el néhány kattintással, egyetlen felületen összegyűjtve.

Fotó: Toroczkai Csaba 

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés