Űrszemétszedésre vállalkozik a svájci óragyártó.

Meghatározó küldetésbe fogott az Omega: a veszélyes űrszemét begyűjtésére szövetkezett a ClearSpace nevű, szintén svájci céggel.

Az egyik legmenőbb órakészítő, az Omega a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége újabb bizonyítékával állt elő: visszatér az űrbe, ezúttal szemetet szedni. Az Omega és az űr kapcsolata 1965-ben indult, amikor a NASA a Speedmastert választotta minden emberi űrmisszió órájának, így a Holdra is eljutottak az Omega órák.

Most a partner az űrben keringő tönkrement, lejárt életciklusú – azaz űrszemétnek számító – műholdak begyűjtésére szakosodott ClearSpace cég lesz. A cél hosszú távú, ugyanis megfizethető űrszemét-gyűjtési szolgáltatásba kezdenének a svájciak.

Jelenleg több ezer műhold kering a Föld körül, amelyek nagy százaléka már nem működik. Részben robbanásveszélyesek is, de komoly kockázatot rejt egy másik objektummal való összeütközésük is. Az űr használatához lassan elengedhetetlen lesz az űrszemét felszámolása, amire már sokféle lehetőséget kidolgoztak, de szisztematikus gyűjtésbe még senki nem fogott.

(Forrás: Omega, fotó: ClearSpace – egy műhold begyűjtésének látványterve)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Barbarára Békéscsabán is felfigyeltünk, most Svájcban röplabdázik, és még mindig elbűvölő
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő