Mert jelenleg ennél rosszabb a helyzetük.

A kevesebb mint két évtizeddel ezelőtt a kihalás szélére került ibériai hiúzok száma egyre nő Spanyolországban és Portugáliában, hála a ragadozók megmentésére irányuló erőfeszítéseknek. A legutóbbi felmérés szerint a félsziget hiúzpopulációja kilencszeresére nőtt az elmúlt 18 évben: a 2002-ben mért 94-ről az állatok száma mostanra 855-re emelkedett.

A kameracsapdákkal végzett 2019-es felmérés azt mutatta, hogy a hiúzpopuláció több mint nyolcvan százalékának Spanyolország ad otthont, 311 kölyök született tavaly a félszigeten, és a reproduktív korban lévő nőstények száma elérte a 188-at.

A mások mellett az andalúziai kormány, a portugál hatóságok és környezetvédő szervezetek együttműködésével megvalósult projektek révén azonban sikerült megállítani az állatok számának csökkenését, felduzzasztani a populációt és új területekre betelepíteni a hiúzokat.

Ibériai hiúz

A program utolsó fázisa a populációk összekapcsolása lesz az állatok genetikai sokszínűségének biztosításáért. A populációkban ugyanis genetikai problémák léphetnek fel, ha egymástól elszigetelve maradnak. Növelni kell továbbá a populációkat és újakat kialakítani a nyulakban gazdag területeken, emellett fel kell térképezni az állatokra veszélyt jelentő tényezőket. Tavaly például harmincnégy hiúzt gázoltak halálra.

Ramón Pérez de Ayala, a Természetvédelmi Világalap (WWF) spanyolországi részlegének munkatársa szerint még húsz év kemény munkája szükséges ahhoz, hogy Spanyolország és Portugália azt mondhassa, megmentette a hiúzokat. „Ha kitartunk és fenn tudjuk tartani a populációnövekedés mostani ütemét, és a szerencse a mi oldalunkon marad, akkor legkevesebb hétszázötven reproduktív korú nőstényünk lesz 2040-re, ami összesen több mint háromezer hiúzt jelent.”

A hiúzok jelentőségéről szólva Pérez de Ayala megjegyezte, hogy a ragadozóknak fontos szerepük van a mediterrán ökoszisztéma táplálékláncának kiegyensúlyozásában.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: The Guardian, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.