Az iglu a nagyon északi ember otthona, olykor odúja, hiszen az eszkimók néha egy-két éjszaka erejéig építenek egy-egy kisebbet vadászat alkalmából. Déli szemmel nézve abszurdnak tűnhet egy hókunyhóban fészket rakni, viszont a kemény szelekkel tarkított -30-40 Celsius-fokos kinti hőmérséklet után a 15-16 fokos enteriőr egész barátságosnak tűnik.

Szóval az iglu jó dolog, és olykor igen masszív: egyes eszkimók bálnacsontot használnak építőanyag helyett, a hó pedig csak a habarcs, ugyanis egész jó hőszigetelő. Kisebb települések is felhúzhatók így. És hát biznisz is van ebben a buliban, hiszen egyrészt a déli ember nem tudja, mi fán terem az iglu, legfeljebb filmekben, magazinokban látta, aludni meg végképp nem aludt benne. De talán nem is szeretne, vagy ha igen, úgy, hogy közben a modern világ teremtette komfortzónájából ne nagyon lépjen ki.

Feloldhatatlan helyzetnek tűnik, a North Pole Igloos pedig pont erre tapintott rá.

A projekt mögött álló Janne Honkanen ugyanis üvegfalú luxusiglukat tervezne az Északi-sarkra, az öt éjszakás buliért pedig 100 ezer dollárt kéne kiperkálni. Ebben benne volna a repülőút a Spitzbergáktól egészen a luxustelelőig, na meg egyéb szolgáltatások is:

  • egy egész iglulakosztály várná a tisztelt vendéget,
  • akinek volna egy amolyan komornyikja, valamint mellécsapnának egy helyi hidegenvezetőt,
  • és persze a jegesmedvék és egyéb havas rémségek támadásától egy nagyon alapos biztonsági rendszer óvná őt meg.

Honkanen célja bevallottan az volt, hogy a nyugati ember saját komfortjában élhesse meg az északi-sarki szélsőségeket:

„Szerettem volna, ha a vendégeknek alkalma nyílik ezt a jeges birodalmat úgy felfedezni, hogy közben valódi kényelemben érzik magukat.”

Na persze az északi-sarki vadvilág és az igluélet igaz arcát annyira lehetne így megtapasztalni, mint hajléktalanlétet egy utcalakók mellé guruló Rolls-Royce kempingautóból; szóval eléggé kilúgozott, de annál csábítóbb élmény ez. Ott az érintetlen északi vadon, a zöldre festett ég, az aranyozott rakorret és a szarvasgombás bárányborda, na és 100 ezer dollárért akár a nevét is belevésik az embernek az északi fénybe.

A projekt jövőre indul, és csak áprilisban lesz üzemképes, mivel helikopterrel ekkor lehet a végállomást biztonságosan megközelíteni. Lehet verekedni a helyekért!

Ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”