Új korszakot nyitott a kosárlabdacipők világában, pedig Michael Jordant megbüntették a viseléséért, de ez csak még népszerűbbé tette.

Minden idők legismertebb és legjobb kosárlabdázója, Michael Jordan több szempontból megreformálta a kosárlabdát, és ebbe beletartozik a kosarascipők világa is.

1985-ben dobta piacra a Nike a legendás Air Jordan I cipőt, ebben játszott karrierje első profi szezonjában Michael Jordan. Ebben lett az NBA-ben az év újonca. Pedig egy ideig úgy tűnt, hogy Jordan az egyetem befejezése után a Nike legnagyobb riválisával, az Adidasszal köt szerződést. Az akkori pletykák szerint Jordannek az Adidas volt a kedvence, a Nike-val történő tárgyalás után állítólag a következőt mondta:

Nézzük meg, milyen ajánlatot tesz a Converse, majd leszerződök az Adidashoz.

Jordan fiatal korában szinte végig Converse-ben játszott, az 1984-es olimpiai csapatban is Converse-t viselt. Ennek ellenére az álma az volt, hogy az Adidasszal köt szerződést. A német sportszergyártó viszont nem látott potenciált a kosárlabdában, ezért Jordant meg sem keresték.

Phil Knight Nike-alapító azonban komoly lehetőséget látott Jordanben, ezért – abban az időben – példátlannak számító szerződést ajánlott MJ-nek, az évi 250 ezer dollár mellett részesedést kínált a márka kosárlabdás termékei után. A Converse ekkor több nagy sztárral dolgozott együtt (Magic Johnson, Larry Bird) ezért úgy érezték, nincs szükségük egy újoncra. Jordan így aláírt a Nike-hoz.

1985-ben pedig megjelent az első személyre szabott kosarascipője, az Air Jordan I. Jordan megkezdte profi karrierjét a fekete-piros cipőben, az NBA azonban megbüntette, mert a szabályok szerint csak fehér cipőben lehetett pályára lépni. Először ezer, majd kétezer, végül meccsenként ötezer dolláros büntetést kapott. A Nike viszont szemrebbenés nélkül fizetett, mert ezzel a húzással az NBA akaratlanul kreált egy roppant hatékony reklámkampányt Phil Knight cégének. A Nike úgy kalkulált, hogy három év alatt hárommilliót keres az új cipővel, végül egy év alatt 130 milliós bevételt hoztak össze.

Security Check Required

null


A többit meg már ismerjük, a Nike és vele együtt az Air Jordan is világ egyik legnépszerűbb márkájává nőtte ki magát az elmúlt közel négy évtizedben.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában