Már ősszel, amikor beszélgettünk Szepsy Istvánnal pedzegette, hogy szükség lenne egy tokaji csúcsborra. Egy igazi nagyágyúra, amolyan magyar Romanee Contira. Hát most megcsinálta.

A londoni Bortytis Forumon fiával közösen mutatták be a 2007-es Szepsy Eszenciát a maga 1480 angol fontos, azaz 580 ezer forintos árával.
Elég durva ugrás, korábban magyar bor még a 100 ezer forintos kategóriát se nagyon lépte át.

A Bortytis Forumot egyébként a világ legjobb édes bort termelő vidékei azzal a céllal hozták létre 12 évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet, mekkora érték is van ezekben a borokban és termőhelyekben.

Az eszencia egyébként az összegyűjtött aszúszemekből mindenféle erőhatás nélkül kinyert nektár, amihez csak a legjobb évjáratokban jutnak hozzá a borászok és a fogyasztók. Az íze és a textúrája is egészen különleges: a 2007-es  Szepsy Eszencia alkoholtartalma 2,5%, cukortartalma pedig 570 g/liter.

Az aszúszemekből készülő eszencia cukortartalma egyébként akár a 800g/litert is elérheti. Aszúszemek csak kivételes évjáratokban születnek a tőkéken. A klimatikus tényezők, az időjárás is jelentősen befolyásolják, és nélkülözhetetlen a nemespenész, a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis fonalaival befonja és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel párhuzamosan a szőlőszemek víztartalma lecsökken, az aszúsodott bogyókban pedig különleges aromajegyek, és jelentős cukormennyiség jelenik meg. Egyébként az aszúsodott szem (és a belőle készülő bor) nagy mennyiségben tartalmaz természetes penicillint is, ami a betegségek megelőzésében és kezelésében hosszú időn át az egyetlen antibiotikum volt.

A mindössze 200 palackos Eszenciából egyébként 72 palack már a fórum előtt elkelt, úgyhogy sietnie kell annak, aki meg szeretné lepni magát vele.

Mi szorítunk, hogy Szepsyék Eszenciája által ne csak a legdrágább magyar bor címet tartsuk a magasba, hanem elinduljon egy folyamat, amely felértékeli a magyar borvidékek és Tokaj presztízsét is.

(fotó: Bortársaság)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában