Aki már szívott életében szivart - mondjuk egy komolyabb churchillt vagy neadjisten gran coronát -, az tudja, hogy egy élet is kevés lenne végigkóstolni az összeset. De van néhány különleges, amit alkalom adtán kikapcsoló, pihentető vagy ponthogy doppingoló elszívni.

Mi most tizenhármat gyűjtöttünk össze, van köztük ritka, drága és van olyan is, amit simán megtalálsz a jobb dohányboltokban.

Drew Estate Liga Privada #9 Flying Pig

Olyan mutatós, hogy most rögtön kiülnénk a Dunapartra elszívni. 2006 óta gyártják a Liga #9-et, aztán jött a Flying Pig, csupán 2000 12-es doboznyi. 104,8 mm hosszával és 60-as vastagságával elég erős szivar, keményen kiemeli a különböző dohányok keverékének ízét. 12 dollár környékén találhatunk még, ha szerencsénk van.

Cohiba Behike BHK 54

Ha szivar, akkor a legtöbbünknek egyből a Cohiba robustói ugranak be. A BHK 54-et azért már nehezebb lesz megtalálni, ugyanis ebbe a szivarba az extra ritka medio tiempo dohány leveleiből is került. Erősen kávés, bőrös, enyhén sós, diós aromatikájú, és úgy 50 dollár környékén juthatunk hozzá.

Padron 1964 Anniversary Series A

Annak ellenére, hogy viszonylag könnyű találni, gyakran hamisítják, mint általában a kubaiakat. A Padron 1964 Anniversary sorozatának minden méretét nagyra értékelik a szakemberek is. A dohányt 4 évig érlelik, határozottan testes, sűrű füstű, 2 órás élvezet, 34 dolcsiért.

Camacho Pre Embargo

A szivar neve mindent elárul: a dohányt még az 1962-es kubai embargó előtt importálták. Ha találkozol vele tudd, hogy nagyon különleges, már több mint 50 éves szivart kóstolsz. Csak egyetlen egyszer gyártották, de még egy-egy online kereskedésben is rá lehet akadni, 20 dollár környékén.

The Edge Habano Torpedo

Az Edge sorozatot eredetileg mindennapi dohányzásra szánták. A Cigar Aficionado Top 25 szivar 2015-ös listáján 7. lett, úgyhogy érdemes belőle addig betárazni, amíg ilyen kedvező az ára. Mindössze 7 dollár.

Auturo Funte Opus X Perfecxion #5

Az Opus X a kultikus szivarok egyike. Már az ősidők óta használnak dominikai dohányt a szivarkészítésben, de az Opus X az első, ami 100%-ban csak dominikai dohánylevelekből készül. Sokáig úgy gondolták, hogy a klíma miatt nem alkalmasak az itteni dohánylevelek borítólevélnek. A Perfecxion #5 méretét tekintve a petit corona kategóriába tartozik egyébként. Habár kicsi, meglehetősen lassú égésű, úgyhogy vagy egy órán keresztül is élvezhetjük.

Ashton VSG Torpedo

Az Ashton az elérhető árú szivarok zászlóshajója. A legnagyobb dobás az Estate Sun Grown, de a Virgin Sun Grown (VSG) aromában szinte hozza ugyanazt, míg az ára sokkal barátibb. 13 dollárért a miénk.

Hunters & Frankau Ramone Allones Aniversario 225

A Hunters & Frankau a Cuban Cigars importőre az Egyesült Királyságban, és 2015-ben volt pontosan 225 éves. Ebből az alkalomból készítettek egy limitált kiadást: mindössze 50.000 szálat sodortak. Az egyik legjobb ma kapható kubainak tartják, és az ára is elég borsos. 42 dollár egy szál.

Davidoff Royal Salomones

Egy igazi szörnyeteg. Humidorért könyörög, annyira szép és tökéletesre sodort - kár lenne a rossz tárolással elrontani. Jó két óra hosszan is kitart, úgyhogy érdemes egy nyugodt időszakot vagy különleges alkalmat megvárni vele. 45 dolláros árával a legexkluzívabb szivarok egyike.

Oliva Serie V Melanio

Az Oliva elég nagyban nyomja a szivargyártást. Ennek ellenére a minőségre még soha nem volt panasz. A Serie V elég erősen nyit, kemény, borsos, durva az eleje, aztán a közepe már simulékony és közepes testű. Brutál jó szivar, 15 dollárért.

San Lotano Habano Toro

A finom és megfizethető árú szivarok királya. A füst kezdetben közepesen erős, aztán a fűszeres aromák és a nikotin annyira felhúzzák, hogy az egyik legerősebb szivarrá változik a sorban. Éhgyomorra szívni nem a legjobb ötlet, 10 dollár környékén kapható.

Montecristo #2

A Cohiba után talán a második leghíresebb. Ez nem a dominikai szivar, hanem a 100%-ban kubai blend. 16 dollár, mámor, ízek, komoly, sűrű füst. Ikonikus szivar.

Camacho American Barrel Aged Robusto

Ez az egyetlen amerikai gyökerű a listán. A legtöbb dohányt ugyanis, amelyből készül, az USA-ban termesztették. Ráadásképp pedig a dohány egy részét 6 évig érlelték bourbon hordókban. Úgy tűnhet, hogy csak valami marketingfogásról van szó, de tényleg karakteres lesz az íze a fától. 10 dollárért szuper vétel, főleg egy jó bourbon mellé.

(via)

És ezt olvastad már?
Itt a de-influencing, amikor azt mondják meg, mit ne vegyél
További cikkeink a témában