Egy magazin lemérte, mennyi elektromos energia és mennyi benzin kell egy gyönyörű veterán Subaru eltrélezeséhez hegyen-völgyön át.

Egy óriási, mérete és irdatlan étvágya miatt Európában nem is forgalmazott, V8-as szívómotorral szerelt Lexus LX és egy csendes, füstmentes, elektromos Tesla Model X mérte össze képességeit az amerikai The Fast Lane autós magazin kísérletében.  A nyomatékos, erős, nehéz, nagy hatótávolságú akkumulátorral felszerelt Tesla és a hagyományos technológiát képviselő benzines Lexus SUV 500 Nm feletti nyomatékával és vontatásra (is) optimalizált erőátvitelével egyaránt könnyedén elhúzta az utánfutót a veterán kombival a százkilométeres hegyi tesztúton. A felhasznált energiamennyiség üresen és vontatás közben, illetve az újratölthetőség, az újratankolás időszükséglete; egyáltalán: az elektromos és a benzines vontatás élménye nagyon különböző.

A stáb egy valós élethelyzetből indult ki: adva van egy hobbi célú vontatmány (jelen esetben egy youngtimer kombit szállító trailer, de választhattak volna lószállító utánfutót vagy könnyű lakókocsit is), amivel a hétvégén könnyű túrára indul a tulajdonos és családja. Jelen esetben az otthonuktól 51 kilométer távolságra, 915 méterrel nagyobb tengerszint feletti magasságon fekvő úti célhoz. Az utazás során városban manőverezni, országúton kanyarogni, autópályán suhanni, hegyre mászni, völgybe ereszkedni, tankolni és szerelni is kell – egyszóval jó pár részfeladatot kell minél tökéletesebben megoldaniuk az autóknak.

A Lexus LX sík úton úgy viselkedett, mintha nem is akasztottak volna mögé közel 2,2 tonnát. A rugózás komfortos maradt, gázadásra megindult az autó, a nagy terepjáró szuverén magabiztossággal kezelte a rá bízott feladatot. A hegy csúcsán visszafordulva, völgymenetben új kihívással kellett szembenéznie az autónak, de a nyolcfokozatú autót kézi üzemmódba kapcsolva, és 3. fokozatban tartva sikerült tehermentesíteni a fékeket. Amikor üresen ment fel a hegyre, majd le, mindenki legnagyobb meglepetésére a szabványos átlagnál is jóval kedvezőbb fogyasztási értéket regisztráltak a szerkesztők – logikus, hiszen a vontatáshoz optimalizált, visszafogott sebesség mellett minimális az energiafelhasználás, ha a jármű nem cipel magával több mint két tonna ballasztot.

A Tesla Model X 100 kWh kapacitású, de a teljesítmény helyett a nagy hatótávolságot előtérbe helyező változata először üresen teljesítette a távot. Ennek során az adott távolságra prognosztizált szabványos értéknél is kedvezőbb energia-felhasználást ért el: noha az emelkedő leküzdése különösen sok energiát igényelt, lefelé igen hatékonyan töltötte vissza a regeneratív fékrendszer a 915 méteres szintkülönbségből adódó helyzeti energiát az akkumulátor-csomagba, két százalékkal növelve a hatótávolságot. A szerény menetsebességnek köszönhetően kis mértékben itt is csökkent az energiafelhasználás.

Az utánfutó semmit nem változtatott a Tesla gázreakcióján vagy stabilitásán, ám amint megkezdődött az emelkedő, irgalmatlanul megnőtt az energiafelvétel. A teszt elején 82 százalékos töltöttségen induló autó (a lítium-ion akkumulátorok töltési időigénye 80 százalék felett aránytalanul megnő, ezért is szokták a szabványos töltési időket erre a töltöttségi szintre megállapítani) 51 kilométeren felhasználta az induláskor rendelkezésre álló energia 50 százalékát (avagy a teljes kapacitás 33 százalékát) – ez nagyságrendileg kétszeres fogyasztást jelentett az üres menethez képest. Szintén kétszeres volt a fékenergia-visszanyerés mértéke: a völgybe érve négy százalékkal javultak az arányok; a kör végén 42 százalékon állt az akkumulátor töltöttsége, azaz az induláskori 82 százaléknyi üzemanyag csaknem 50 százalékát elhasználta az autó.

Természetesen a Tesla eközben sem szennyezte környezetét, annál több idegességet okozott volna azonban utasainak, ha nem biztosított tesztkörülmények között szembesülnek a több mint duplájára nőtt energia-felhasználással, és az ebből adódó, drasztikus (50 százalékot meghaladó!) hatótávolság-csökkenéssel. Ezzel szemben a Lexus esetében a 2,2 tonna, extrém magasságkülönbségen át történő vontatása mindössze 11 százalékkal növelte meg a jármű - igaz, eleve is rémisztő magas - üzemanyag-fogyasztását, így a pilótára nem vártak kellemetlen meglepetések.

Képek: The Fast Lane

A kiszámíthatóság nem volt erőssége a teszten a Teslának. A leszerelhető vonóhorog rögzítésére szolgáló gyári tokmány nem fogadta be a szabványos méretű csatlakozót, így a kirándulás eleve meghiúsult volna, ha az újságírók nem kerítenek valahonnan villámgyorsan egy másik vonóhorgot. Másrészt a töltés időtartama még a Tesla Supercharger hálózatán keresztül is jóval tovább tartott a Lexus megtankolásánál – arról nem is beszélve, hogy a csak tolatva megközelíthető töltőpont miatt először le kellett oldani az utánfutót, ami további időveszteséget és fáradságot eredményezett.

A konklúzió: az elektromos járművek igenis képesek jelentős tömeget vontatni, az extra terhelés a megengedett maximum határán sem okoz problémát a hajtásláncnak. Az extra igénybevétel azonban aránytalanul nagy energiafogyasztással jár, az extra energia újratöltése pedig sok időbe telik.

Míg a Lexus esetében a túra kísérő folyamatai – a vontatmány csatlakoztatása és az üzemanyag feltöltése – pontosan 12 percet vettek igénybe, a Tesla utasainak nagyjából egy órán és nyolc percen át kellett várniuk (ebben már benne van az utánfutó le-, majd ismételt visszacsatolása a töltőpontnál). Ez meg is határozza a szerkesztők végső döntését: a Lexus LX mindent összevetve alkalmasabb, harmonikusabb választás vontatási feladatokra, mint a Tesla Model X. Gazdasági kérdésekkel ez a teszt nem foglalkozott, de aki egy Tesla X vagy egy óriás-Lexus között vacillál, annak az üzemanyagköltség amúgy is sokadlagos kérdés a járműválasztásban.

Lexus vs Tesla vontatási összehasonlító táblázat

          Lexus LX 570          Tesla Model X 100 kWh LR
Max. teljesítmény 383 LE 328 LE
Max. forgatónyomaték 546 Nm 525 Nm
Menetkész tömeg 2631 kg 2459 kg
Megengedett legnagyobb össztömeg 3350 kg 3079 kg
Hasznos terhelhetőség 719 kg 620 kg
Szabványos hatótávolság 557 km 565 km
Legnagyobb vontatható tömeg 3175 kg 2250 kg
Üzemanyagtartály / akkukapacitás 93,5 liter 100 kWh
Szabványos átlagfogyasztás 16,8 liter/100km 17,6 kW/100km
Terhelt kör (102 km)
Vontatmány tömege 2180 kg 2180 kg
Utánfutó csatlakoztatás időtartama 6 perc 32 mp 35 perc 31 mp
Felhasznált üzemanyag / energia 19,3 liter 39 kW
Felhasznált üzemanyag / energia a teljes kapacitás arányában 20,6% 39%
Tesztút átlagfogyasztás 18,7 liter/100km 38,2 kW
Fogyasztás eltérés a szabványtól +11% +20,6%
Teszt hatótávolság 500 km 262 km
Feltöltés időtartama 5 perc 28 mp 29 perc 2 mp**
Üres kör (102 km)
Felhasznált üzemanyag / energia 13,8 liter 16 kW
Felhasznált üzemanyag / energia a teljes kapacitás arányában 14,8% 17%
Tesztút átlagfogyasztás 13,4 l/100 km 15,9 kW
Fogyasztás eltérés a szabványtól -20% -10%
Teszt hatótávolság 698 km 629 km
Feltöltés időtartama 1 perc 32 mp 18 perc 59 mp*

* 82%-os töltöttségre

** + 4 perc az utánfutó kezelésére

És ezt olvastad már?
Amikor megérint a prémium autózás érzése – A Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában
További cikkeink a témában