Karintiában nagykanállal lehet falni a telet, szóval hóimádók, síakrobaták, snowboard-császárok figyelem!

1. Síelés

A kezdőtől az újrakezdőig vagy a mesteri síelőkig mindenki megtalálja a magának valót, amikor a Karintiai síelésről van szó. A változatosságot a hozzávetőlegesen 30 karintiai és kelet-tiroli sívidék, valamint a több mint 800 kilométernyi hóbiztos és jó karban tartott pálya szavatolja. Mindezt egyetlen síbérlettel, a „TopSkiPass“-szal élvezhetjük. Felejthetetlen havas élményekről gondoskodnak a a látogató kedve, képessége és igénye szerint a hatalmas, háromezer méter fölé magasodó hegycsúcsok között kijelölt magashegyi pályák, a családoknak szánt széles lankák vagy a buckapályák és félcsövek is, de a szűzhó kedvelői és a freeriderek ne feledkezzenek meg az érintetlen lejtőkről sem.

2. Túrázás a sívidékek között

Újdonság a karintiai télben: a Nockberge Trail, az öt sívidéket,A Katschberget, Innerkremst, Turrachot, Falkertet és Bad Kleinkirchheim/St. Oswaldot összekötő túraútvonalat. Olyan sítúrázóknak ajánlják, akik komótos, de gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. A túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát kell betervezni. Mivel egyes helyeken csákányos vagy pados felvonókkal is utazhatunk, ezért minden szakaszon ki lehet váltani egy-egy kaptatót. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge túrán más többnapos sítúrával ellentétben nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-)szállókban éjszakázunk.

3. Korcsolyázás a befagyott tavakon

Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, jéghokisok és a curlingesek.  Ausztria legdélibb szövetségi tartományában található a legnagyobb természetes befagyott vízfelület Európában, ahol 2018-ban immáron harmincadszor rendezik meg 11 Holland Város Versenyét: itt akár 5.000 holland korcsolyázó is összeméri erejét a gyorskorcsolyázásban, a királykategóriában akár 200 kilométeres távon is.

4. A mindennapokban élő hagyományok megismerése

Karintia-szerte számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a tavak mentén, a városokban és a hegyekben is ráhangolódjunk a Karácsonyra az adventi rendezvényeken és karácsonyi piacokon. Ezek közül is kiemelkedő a Katschbergi Adventi Útvonal, amely az eredeti karácsonyi ünnepet helyezi előtérbe. A giccset és mindenféle árusítást mellőző téli sétaúton mindegyik nagy szeretettel kialakított stációt egy-egy karácsonyi témakörnek szentelnek. A romantikus hajlamúaknak a „Felhők feletti advent” ajánlott a Pyramidenkogelen és a Millstätter See melletti Kap 4613-on. A hagyományőrzők naptárában kitüntetett helye van Gegendtal-völgyi harangozóknak, a Karintia egyes tavainál ápolt karácsonyfa-elsüllyesztés szokásának, valamint a csillagéneklésnek Heiligenblutban, ami 2010 óta az UNESO szellemi világörökséghez tartozik.

5. Élvezze a „Varázslatos pillanatokat“ a természetben

Hallott már a Karintiában, a természetben rendezett „Varázslatos pillanatokról”? Ez 12 színvonalas programot jelent természeti élményekkel szerte Karintiában, képzett vezetők irányításával. A vezetők nem csupán a biztonságról gondoskodnak a terepen, hanem szívesen árulják el a vidék és az ott lakók különlegességeit és gondoskodnak a kiegészítő szolgáltatásokról is: a szállításról, az étkeztetésről és a kiegészítő felszerelésekről. A kínálat rendkívül széles, a napkelte-túráktól az állatmegfigyelésen át a téli borfelfedező túrákig terjed. A csoportos programok mellett a természetközeli aktív pihenés karintiai túravezetői természetesen egyéni foglalásra is rendelkezésre állnak.

6. Téli wellness a fürdőkben és a tavaknál

Karintiában rendkívül sokoldalú a téli wellness-kínálat. Az egyik legszebb élményt a Karintiai Fürdőház jelenti a Millstätter See mellett: a nagyméretű üvegablakok miatt télen is lenyűgözően kézzel fogható a napfényben fürdő tópart panorámája. Az átfogó felújítást követően újranyitott a St. Kathrein fürdő Bad Kleinkirchheimben. Ez a fürdő rendelkezik a legnagyobb vízfelülettel és a leghosszabb élménycsúszdával a karintiai fürdők körében, de tágas szaunavilága mellett masszázst és szépségápolást is kínál.És ha már a fürdésnél tartunk: páratlan élmény a hableány-úszás a Kärnten Thermében vagy a fűtött szállodai tóparti medencékben úszás a Wörthersee és a Millstätter See mellett vagy a Turracher Höhe csúcsán. A természetkedvelő helyiek titkolt kedvence a Maibachl termálforrás Warmbad Villachban, ami csak tartósan csapadékos időben és a hóolvadás után ered meg.

7. Rendezvénynaptár

2018. január 13./14.-én ismét ellátogat az alpesi sí világkupa Bad Kleinkirchheimbe. A hölgyek lesiklásában és az óriásműlesiklásban a világ legjobb síelői mérik össze a tudásukat. A verseny jó alkalom arra, hogy szorítsunk a hölgyeknek és hogy élvezzük a fergeteges hangulatot. Szintén érdemes részt venni agy legalább megtekinteni a következő rendezvényeket is: Győzd le az ÁSZT a Nassfelden – a világ leghosszabb síversenye (2í18. január 26./27.), Full Metal Mountain a Nassfelden (2018. április 2.-8.), Weissensee Téli Triatlon (2í18. január 28.) és a 11 Holland Város Alternatív Túrája a Weissensee mellet (2018. január 20.-a és február 4.-e között).

8. Amikor beköszönt az éjszaka Karintiában

Ausztria déli vidékén vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálják a kedvükre való szórakozást: ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimben és a Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra a három ország közös határvidékén, a Dreiländerecknél. Ezen kívül teliholdas hótaposós túrára is várják a vendégeket (például Dobratschban) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems vidékén). Merőben új benyomások várják a látogatókat a „Csillagok éjszakáján” vagy a reflektoros jégfal-mászáson Heiligenblutban vagy a teliholdas felöntés a Kärnten Thermében Villachban. A sífutók pedig Heiligenblutban a Sonnblickloipe pályán éjszaka is hódolhatnak a kedvtelésüknek.

9. Újdonságra vágyik? Talán sífutásra?

A sífutás fejleszti az erőnlétet, a kondíciót és a koordinációs képességet, ráadásul az anyagcserét is felgyorsítja, erősíti az immunrendszert és beindítja a zsírégetést. Arról nem is beszélve, hogy a friss levegőn végzett mozgás ápolja a lelket is. Kedve támadt valami újat kipróbálni? Sífutó pályát szerte Karintiában talál a völgyekben és a hegyekben, minden magasságban, optimális feltételeket kínálva a kezdőknek és haladóknak egyaránt. A Magas-Tauern Nemzeti Park, Weissensee, Bad Kleinkirchheim, Rosental vagy a Katschberg is mind kínál sífutó pályákat. Külön sífutó központot kínál az Alpenarena Villachban, a St. Jakob a Rosental völgyében, a Nassfeld-Pressegger és a Pirkdorfer tavaknál.

10. Romantikus magashegyi menedékházak és kóstoló Karintia alpesi-adriai konyhájából

A pályák mentén számos betérő várja a síelőket. Sok helyen jellegzetes karintiai csemegékkel kényeztetik a vendégeket. Karintia alpesi-adriai konyhaművészetében a környékbeli friss alapanyagokat párosítják az ősi főzési hagyományokkal, újraértelmezve egy ízletes egésszé. A bor, a must és a gyümölcspárlat is gyakran házi készítésű Karintiában. A valóban hiteles konyhához méltóan mid az egyes térségek eltérő sajátosságait, mind az évszakok váltakozását tükrözi a konyhai kínálat. Feltétlenül érdemes megkóstolni a karintiai sajtos nudlit, a hazai tenyésztésű halakat mint például a karintiai lazacot és vitézhalat, vagy a ritschert egytálételt, a helyi vadétel-különlegességeket, a gailtali sonkát, a reindlinget és a cirbolyapárlatot.

És ezt olvastad már?
Bormio – nem csak a téli sportok szerelmeseinek