Azok számára, akik szeretnének kitérni az első itthoni fagyok elől, rengeteg célállomással készültek az utazási irodák novemberben is. Egy last minute-tel súlyos tízezreket spórolhatunk, de a későbbi utakra is ki lehet fogni néhány igazán remek ajánlatot. Ciprus, Tunézia, esetleg Barcelona egy hosszú hétvégére?

Larnaca, Ciprus

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, Ciprus a kulturális sokszínűség napsütéses paradicsoma. A görögök és törökök között 1974-óta kettéosztott ország a katolikus és muzulmán hagyományok keveredésének, sokszínű, történelmi építészetének, és persze a két nép ételeinek fantasztikus ízvilága miatt számít a turisták egyik kedvencének. No meg a tengerpartnak, melyet évi háromszáz napsugaras délután tesz még szebbé. Ha pedig megunnánk a vizet, a múzeumok ősi műtárgyai, és persze tucatnyi remek étterem is felfedezésre vár!

A görögök lakta Larnacában landolva már az ablakból látottak alapján sem nehéz elhinni, hogy Aphrodité is e sziget szülötte volt. Az ország harmadik legnagyobb városa szépen kiépített üdülőövezetével várja a pihenni vágyókat, melyben a négycsillagos Lordos Beach Hotelben egy hét időponttól függően 145–160 ezer forint. Ezen felül durván ötvenezer forint pluszköltséget jelentenek a repülőtéri illetékek, a transzfer és a biztosítás, ám ennyi pénzért bérelt autó is jár három napig: a programoknak egyedül a benzintank szabhat határt.

Barcelona, Spanyolország

A katalán fővárosba akkor is érdemes elindulni, ha a november már nem is feltétlenül a végtelen napsütésről szól. Lehet, hogy az átlaghőmérséklet 14 fok, és ősszel Spanyolországot sem kerülik el az esőfelhők, de Barcelona sokkal többet nyújt egy átlagos tengerparti városnál. Akár a város jelképe, az UNESCO világörökségének számító Gaudí Sagrada Familia templom, akár a Torre Agbar modern épülete van ránk nagyobb hatással, Barcelona éjszakai élete még ezekre is rá fog licitálni. A gyomrunk sem lesz hálátlan, hiszen a spanyoloknál napi négyszer illik enni.

Három éjszaka egy háromcsillagos hotelben a gótikus negyed szívében kétágyas szobákban szűk százezer forint, amiért reggelit, buszos idegenvezetést és persze a repülőjegyeket is megkapjuk. Ismét megdobja viszont az utazás árát a repülőtéri illeték, ami majdnem harmincezer forint. Cserébe a félpanzió felárát fölösleges leszurkolni, jobb fogásokat találunk séta közben. Az utazási iroda három fakultatív programot is ajánl 13 500-36 300 forintos árakon, de ha nincs kedvünk a buszos túrákhoz, ezt az összeget nyugodtan fektethetjük borokba és ízletes vacsorákba is, amik után jól esik a séta a város kikötőjében...

Sousse, Tunézia

A Földközi-tenger afrikai turistacsalogatója, Tunézia háromezer éves történelme során föníciai, római, spanyol, török és francia hódítóknak is megtetszett, így valószínűleg nekünk sem okoz majd csalódást. Az óváros bazársora, Karthágó ősi metropoliszának romjai, Matmata hegybe vájt barlanglakásai kihagyhatatlan látnivalónak számítanak, csakúgy, mint Kelibia kikötője, El Djem római kolosszeuma, vagy éppen a Bardo múzeum gyűjteménye. Sétánk közben akaratlanul is minaretek, pálmafákkal tarkított oázisok és persze tevék közt barangolunk majd, lassan kiigazodva az elsőre kissé kaotikusnak tűnő városi forgatagban.

Sousse az ország egyik legnagyobb városa, mely gyönyörű tengerparttal és modern szállodákkal várja a napozni vágyókat. Durván 160 ezer forintért hét éjszakát tölthetünk egy négycsillagos szállodában, és a félpanziónak hála az étel miatt sem kell aggódnunk. A tengerparttól néhány méterre fekvő hotel hatalmas medencéiben azok is szívesen csobbannak majd, akiknek már kissé hideg a novemberi tengervíz. Kedvezményei miatt a gyerekes családok körében különösen népszerű. Ha pedig a gyerekek már alszanak, irány az éjszaka!

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: A borfogyasztás alapjai, avagy a praktikusság nem sznobizmus!

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót