Nem tudták, hogy közöttük úszkál egy hatalmas ragadozó. Gondoltad volna, hogy a cápák és az emberek kéz a kézben lovagolnak hullámokat?

A cápákról általában azt gondolják az emerek, hogy lelketlen, agresszív ragadozók, akik minden helyzetben támadnak. Ez a prekoncepció két dolognak köszönhetően alakult ki. Az egyik tényező a filmipar, ami egy időbe ontotta magából az olyan filmeket, amik a cápákat lelketlen ragadozóként állítják be. A másik tényező pedig a tapasztalat volt, a cápatámadások ugyanis rendszerint brutálisak és nagyon sűrűn halállal végződnek.

Egy rövid, nem olyan feltöltött videó azonban valamelyest rácáfol a sztereotípiákra.

A felvétel madártávaltból készült, egy drón a tengeren szörfözőket filmezte. A videón látszik, hogy a szörföző emberek nyugodtan lovagolják a hullámokat, olykor leesnek a deszkáikról, úsznak, élvezik a vizet. Bár nekik fogalmuk sem volt róla, de a környéken egy nagy fehér cápa is úszkált, méghozzá teljesen békésen.

A felvétel egyszerre nyugtató és nyugtalanító.

Több olyan alkalom is van, amikor az egyik szörföző leesik a deszkáról, mindössze méterekre a cápától. A cápa ennek ellenére nyugodt marad, esze ágában sincs  támadni. Egy alkalommal az egyik szörföző konkrétan meg is érinti a kezével a cápát, de ebből mit sem vesz észre.

Onnan lehet tudni, hogy kontaktus történt, hogy a cápa kicsit gyorsabban kapja arrébb az uszonyát, ez a jelenet 3:25-től látható.

Akárhogy is, a felvétel két tanulsággal szolgál. Az egyik az, hogy az emberek a víz felszínén csak nagyon limitáltan érzékelik a körülöttük lévő világot. A másik, hogy a cápák nem minden helyzetben változnak gyilkológéppé. Nem tudni, hogy az állat miért nem támadott, a narráció szerint talán azért maradt nyugodt a cápa, mert a szörfözőket tisztán látta, nem tartotta őket veszélyesnek és nem utolsósorban minden ember nyugodt maradt.

A cápákban ugyanis sokszor akkor indul be a ragadozó ösztön, amikor az áldozat elkezd félni.

Íme, a felvétel:

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Eltörölték a komodói nemzeti park százezer forintos belépőjét