Aranyos lehetett.

A skóciai Edinburghi Egyetem kutatói Kanadában és az Egyesült Államokban talált ősleleteket, egy apró állkapocscsontot és egy karmot tanulmányoztak - olvasható a BBC News honlapján.  Háromdimenziós szkenneléssel megállapították, hogy a maradványok egy bébi Tirannoszaurusztól származnak.

A szakemberek szerint ezek az első ismert ilyen típusú fosszíliák.

Az eredmények azt sugallják, hogy ezek a több mint 70 millió évvel ezelőtt élt teremtmények mindössze 91 centiméteresek lehettek, amikor kibújtak a tojásból, annak ellenére, hogy akár 12,2 méter hosszúra és nyolc tonnásra is megnőhettek.
A szakemberek becslései szerint a Tirannoszauruszok tojásai - amelyekből egyetlen maradványt sem fedeztek fel eddig - nagyjából 43 centiméter hosszúak lehettek.

A három centiméteres állkapocscsont elemzésekor a kutatók a Tirannoszauruszra jellemző sajátosságokat azonosítottak, ilyen például a "hangsúlyos állrész", ami azt sugallja, hogy ezek a fizikai jegyek már a tojásból kibújás előtt kialakultak.

A szakemberek szerint a frissen kikelt Tirannoszauruszok nagyjából akkorák lehettek, mint egy border collie, jóval nagyobbak, mint például a Jurassic Park című filmben látható bébi raptorok.

Immár tudjuk, hogy ők lehettek a valaha volt legnagyobb ivadékok, amelyek tojásból keltek ki és rendkívüli módon hasonlíthattak a szüleikre

mondta Greg Funston, az egyetem munkatársa.

A kanadai és amerikai egyetemek kutatóinak közreműködésével készült tanulmány a Canadian Journal of Earth Sciences című folyóiratban jelent meg.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

A havazás miatt 80 ezer fát kellett kivágni Madridban

A fák úgy megsérültek, hogy már nincs esélyük helyrejönni.

Több mint három évre bezár Párizs kifordított látványossága

Aki hasonló színvilágra vágyik, annak tudjuk ajánlani helyette a Lehel Csarnokot.

 

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában