Magyar fotóművészért is izgulhatunk a Red Bull Illume sportfotó-pályázat szeptemberi, chicagói gáláján, ugyanis Pálfi Balázs képe is bekerült a legjobbak közé. A gördeszkás fotóművész a 2015-ös Red Bull Air Race-en készített alkotását a sequence kategória legjobb ötjébe választották be. Közeledik a végéhez a Red Bull Illume, amely a világ legnagyobb sportfotó-pályázata.

Kategóriánként – melyből összesen 11 van - már csak 5 kép maradt versenyben. Ami különösen jó hír: köztük egy magyaré is. Pálfi Balázs fotóművész a tavalyi, budapesti Red Bull Air Race-en készített fotót Francois Le Votról, melyet a sequence kategóriába nevezett be.

Különösen büszkék vagyunk Balázsra, mert a fotóit rendszeresen közölhettük itt, a Player virtuális hasábjain. Itt megnézheted azt a teljes sorozatot, amiből kiválasztották a Top 5-be bekerült képet is.

Brutálisan látványos volt az idei Red Bull Air Race

Vannak exkluzív fotóink a hétvégi Red Bull Air Race-ről. Oké, két napig elég hangos volt a zümmögés, de azért jó, hogy ez a verseny visszatért.

Összesen 120 országból adtak be pályázatot a fotósok, az első körbe 255 alkotás jutott be. „Én már akkor is nagyon örültem – kezdi Balázs. - Aztán jött az e-mail, hogy benne vagyok a legjobb 55-ben. Hihetetlenül boldog vagyok, hiszen ráadásul mehetek egy hétre Chicagóba is. Egyébként először veszek részt az Illumén, nem jellemző rám, hogy sok pályázaton indulnék.”

Tavaly ott járt a Red Bull Air Race-en is. „Mindenkinek tetszett a kép, de valamiért nem akarták lehozni, végül csak egy magazinban jelent meg. Közben láttam, hogy éppen nevezni kell az Illumére, hát jelentkeztem.

"Éreztem, hogy van valami a képben. Én arra számítottam, hogy a kép megszerkesztése után a repülőcsík folytonos lesz, de nem így lett, ugyanis a szél odébb fújta."

A fotós több képpel is jelentkezett, voltak köztük természetesen gördeszkások és egy BMX-es is. „Az egyik deszkásat erősebbnek éreztem, fotós szemmel jobban néz ki, de talán nincs meg benne az a plusz. Hogy milyenek lehetnek az esélyeim? Bármi megtörténhet, de abban azért nem hiszek, hogy megnyerem az egész pályázatot. A kategóriagyőzelemben bízok inkább. Bár, amikor leadtam a pályázatomat, arra sem gondoltam volna, hogy én idén még Chicagóba megyek… Egyébként, ha már ott járok, vérbeli fényképészhez híven végigfotózom a várost” - jelenti ki.

A Red Bull a művészt végül arról is megkérdezte, mekkora rangja van szakmai körökben az Illumének? „Sportfotózáson belül is az egyik legrangosabb díj, de az extrémben egyértelműen a legkomolyabb elismerés. A Red Bull szokásához híven megadja a módját, hiszen a kiállított fotók körbeutazzák a világot. Nagyon komoly szakmai díj ez, amit nem a közönség szavaz meg, hanem elismert szakemberek, ezért is hatalmas megtiszteltetés” - tudtuk meg Balázstól.

Ahogy eddig, most is arra biztatunk mindenkit, hogy kövesse Pálfi Facebook-oldalát, mert bitang jó dolgokat csinál. Chicagóban meg hajrá!

(Forrás: Red Bull)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Ragyogó színével is kitűnik ez az izlandi világítótorony

További cikkeink a témában