Mulder és Scully most örülne, mert közel 130 ezer titkosított ufó-fájl került fel az internetre egy gyűjtő jóvoltából. A dokumentumokat az amerikai légierő készítette és közel negyven év ufóészleléseit rögzítik. Kincsesbánya a repülő csészeljak megszállottjainak.

A washingtoni National Archive-ba mikrófilmen eddig is voltak megtekinthető kormányzati dokumentumok, de a John Greenewald által létrehozott Project Blue Book Collection minden eddigi forrást felülmúl, mind méretében, mind a felhasználóbarátság tekintetében.

Greenewald a tizenöt évvel ezelőtt a Freedom of Information Actet, azaz egy információk hozzáférhetőségével kapcsolatos törvényt felhasználva kezdett el azon dolgozni, hogy megszerezze a US Air Force, vagyis az amerikai légierő ufóészlelésekkel kapcsolatos dokumentumait.

A 130 ezer dokumentumot a légierő ohiói Wright-Patterson bázisán őrizték Blue Book Project név alatt, és megtalálhatók közöttük a leghíresebb esetek: az Exeter-incidens, a Kenneth Arnold-észlelés és a Mantell-roncs.

Kicsit kutattunk az adatbázisban, és érdekes dologra bukkantunk. Van egy 1947-es dokumentum, ami egy budapesti esetet rögzít.

A dokumentum leírása szerint 1947. június 10-én ezüstszínű gömbök villantak fel Budapest közelében. Korong alakúak voltak és nagy sebességgel haladtak. A bejelentés egy civiltől érkezett, az ufók számáról vagy a megfigyelés hosszáról nincsenek adatok.

Kurely Balázs olvasónk közben talált még egyet 1956 januárjából:

Négy homályosan megvilágított repülő tárgy haladt nyugatról keletre. Háromszög alakúak voltak egy fényforrással középen. A becslések szerint 3000 méter magasan haladtak, és lassan forogtak a tengelyük körül. Nem adtak ki hangot, és nem húztak maguk mögött kondenzcsíkot. A megjegyzésben azt valószínűsítik, hogy vitorlázórepülők lehettek.

Az 1970-lezárt Project Blue Book mellett léteztek egyéb ufóészlelésekkel kapcsolatos programok is, és Greenewald szerint az általa megszerzett dokumentumok csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A Project Blue Book weboldalon nagyjából tízezer PDF-fáj tölthető le, így ha van pár fölös órád, akkor megnézheted, mit titkolt el mindenki elől az amerikai kormány és a légierő évtizedeken keresztül. Hátha akad még ott pár magyar fájl...

 

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában