Egy amerikainak olyan karib-tengeri luxushajón nyaralni, mint nálunk elmenni Horvátországba, vagy meglátogatni valamelyik hazai wellness szállodát. Nem kell dúsgazdagnak lenni ahhoz, hogy egyszer azért kipróbálja az ember.

Úszó luxusszálloda

Miami kikötőjéből naponta indulnak tizennyolc emeletes, óriáscsúszdás luxushajók a Bahamák felé. A Carnival, a Royal Caribbean, a Costa, a Celebrity, a Disney, az MSC és a Norwegian közül csak választani kell - vagy végig próbálni mindegyiket - különbség köztük, ha nem is nagy, csak a hangulatban, a konyhán és a programokban van. A lényeg viszont mindegyiknél ugyanaz. Pénzünkért egy hétig lógathatjuk a lábunkat a Karib-tenger habjait szelve, luxuskörülmények között, medenceparton sörözve.

Az MSC Divina, amin mi töltöttünk nemrég egy hetet, egészen döbbenetes. Minden csavarja erőt és gazdagságot sugároz, a fedélzeten pedig olyan dolgok várnak ránk, amiről korábban talán álmodni sem mertünk. Van több kül- és beltéri medence, jakuzzi, csúszdapark, bevásárlóközpont, fél tucat étterem, bár, kaszinó, játékterem, 4D-s mozi, fodrászat, utazási iroda, spa, kosárlabda pálya, röplabda pálya, edzőterem, 235 méternyi futópálya, és egy színház, ahol minden este más előadás, vagy musical vár ránk.

A számok tengerében

A Divina egy Fantasia osztályú luxushajó. 139400 tonna súlyával, és 333 méter hosszával nagyobb, mint a Titanic, az ára 550 millió dollár volt, a legolcsóbb szoba rajta pedig az ablak nélküli, belső kabin, melynek ára 2 fő esetén 400-450 dollár / fő hét éjszakára. Egy kicsit drágábban, 500-550 dollárért lehet foglalni tengerre néző szobát, aztán jönnek az erkélyes, a családi és a luxuslakosztályok, 650 és 1400 dollár között - ártól függetlenül pedig mindegyikhez járnak a szállodákban is megszokott kényelmi szolgáltatások. TV, műholdas internet, páncélszekrény, ételrendelés, napi takarítás és rendrakás.

A hajónak 3959 utasa és 1325 fős személyzete van, megérkezés után pedig már azonnal elképesztő luxusban találjuk magunkat rajta. Ha körültekintők voltunk, és vettünk fürdőruhát az utazócuccunk alá, akkor már indulás előtt meg lehet kezdeni a vakációt: a feszített víztükrű medencék tökéletes kényelmet ígérnek, több száz napágy vár ránk, hogy megtaláljuk a víz és a bár közötti ideális távolságot, a nagy központi medencék tömegétől visszavonulva pedig felmehetünk a feláras, VIP napozókhoz is.

Hét tökéletes éjszaka

A kikötő elhagyása után a Divina nyolc napot tölt a tengeren, meglátogatva olyan helyeket, mint Jamaica, a Bahamák, a Kajmán-szigetek, és Mexikó. De lehet ennél rövidebb, vagy hosszabb is az út, kevesebb, vagy több állomással - attól függően persze, hogy milyen hosszú, és milyen drága körútra fizetünk be. A hajót egyébként öt darab diesel motor hajtja, összesen 53640 lóerővel, a sebessége pedig 23 csomó, vagyis kb. 43 km/h, amiből semmit nem lehet észrevenni - nincs hullámzás, vagy tengeri betegség, csak egy kis halk motorzúgás, de a szobákban még az se nagyon.

Vannak tengeren és kikötőkben töltött napok, előbbinél a hajó egész nap szeli a végtelen kékséget, míg utóbbinál bejárhatjuk a szigeteket, egyedül, vagy szervezett programmal. Magunk útnak indulva lehet autót kölcsönözni, vagy használhatjuk a helyi taxikat, kisbuszokat, míg csoportos utaknál mindenféle szervezett programra, városnézésre, quadozásra, tengerparti lovaglásra, strandolásra fizethetünk be. A hajón nem kell (nem is lehet) bankkártyát vagy készpénzt használni, érkezés után egy saját névre kiállított hajókártyára tudunk pénzt tölteni, ami egyben a szobánkat nyitja, és boarding passként is szolgál a különböző megállóknál.

Útlevél nélkül Mexikóba

A karib-tengeri országok kifejezetten szeretik a dollárt, pénzt váltanunk sehol nem kell, és azon kívül, hogy megpróbáljuk kihozni a legjobbat belőlük, csak arra kell ügyelni, hogy időben visszaérjünk a hajóra. Mert az bizony nem vár egy percet se. Érdekes, hogy határellenőrzés nincs sehol, vagy egészen minimális: ezek a kikötők arra rendezgettek be, hogy a gazdag turisták minél kényelmesebben nekiláthassanak fizetésük elköltésének, és minél több időt vannak a szigeten, annál többet is hagynak majd ott. De leszállni természetesen nem kötelező. Mindig maradnak a hajón ilyenkor, élvezni azt, hogy végre csend van a medencék körül, és az italra se kell várni.

Ami beléd fér

A hajójegy már tartalmazza a teljes az ellátást, fizetni csak az extra dolgokért kell. Ital esetén a víz, a tea, és a cukros, gépi üdítők ingyen vannak, korlátlanul lehet őket fogyasztani, csak a sör, a koktélok, és a dobozok üdítők kerülnek pénzbe. Itt pedig van egy szuper trükk is, amit jó kihasználni. Az utazási irodától lehet venni előre italkuponokat: ha tudjuk, hogy sok sört fogunk inni mondjuk, akkor prepaideljünk egy tízes-húszas csomagot, ugyanis így nem csak darabra jobban jövünk ki, de kupont használva nincs felszolgálási díj se. És egyáltalán nem ciki kuponozni, sőt.

De hasonlóan működik az étkezés is. A hajó központi, műanyagtálcás étterme folyamatosan nyitva van, napszaknak megfelelő választékkal, mi pedig annyit eszünk, amennyit csak akarunk - ha viszont szeretnénk egy kicsit jobb minőségű ebédet, akkor mehetünk a fizetős, À la carte éttermekbe is. Amiből szintén egy csomó van. Olasz, amerikai, ázsiai, mediterrán - amit csak akarunk. Az árban napi egy felszolgálós vacsora is benne van, a legérdekesebb pedig, hogy ezek hatalmas körasztaloknál történnek, ahol ismeretlenekkel ülünk együtt. Lehet barátkozni, beszélgetni, indulás előtt viszont mindig nézzük meg a napi dress code-ot, mert vannak csokornyakkendős, formális vacsorák, és casual, rövidnadrágos étkezések is. És ha nem megfelelő a külsőnk, akkor be se engednek.

 

Csak rajtad múlik

A tengerjáró hajókban az a jó, hogy mindenki megtalálja rajtuk a helyét. Lehet gyerekekkel csúszdázni egész nap, míg anya aquaerobicozik a másik medencénél, de ledőlhetünk napozni, vagy beülhetünk a jakuzziba is egy sörrel, megnézni egy mozifilmet a naplementében, nem beszélve az olyan különleges éttermekről, ahol mondjuk csirkeszárnyazni és bowlingozni lehet egész este. Tudunk nagyon sok pénzt költeni és meglepően keveset is, elvonulni az emberek elől, vagy épp azt élvezni, hogy jár-kel a sokaság. Ha nagyon sznob vagy, akkor a medencék körül és a tálcás étteremben érezheted a tömeget, meg a nagyüzemi étkeztetés elkerülhetetlen jeleit, az idegesítő nyugdíjasokat és a még idegesítőbb kisgyerekeseket, de beülhetsz a Swarowski-kristályokkal kirakott díszterembe is, élőzene mellett meginni egy jó pohár kaliforniai bort.

Minden jó, hajó a vége

Egyszer az életben utazni kell egy ilyen hajón. Mindent megkapsz rajta, egy hétig nem lesz gondod az égvilágon semmivel, luxuskörülmények között fogsz élni - olyan dolog ez, amire örökké emlékezni fogsz. Amikor beáll egy kikötőbe, akkor olyan, mint négyutcányi toronyház, gigantikus és letaglózó, minden részletében lenyűgöző, rajta lenni pedig mintha a Titanic első osztályán utaznál, csak annál is jobb. Teljes szívből ajánljuk.

(A szerző fotóival.)

És ezt olvastad már?
Európa és Ázsia határán billegő pici ékszerdoboz: Örményország
További cikkeink a témában