Tizenegy percen át lebeghetünk majd 40 méter magasan Madrid felett az új libegő átadása után.

Az elmúlt években újratervezték a barcelonai Tibidabo Vidámpark siklóvasútját, az új pedig olyan jól sikerült, hogy önálló látványosság lett belőle. Az új funikuláris mérsékelt környezeti terhelést okoz, meg is nyerte a tavalyi Architizer A+ díj közönségdíját fenntartható közlekedési projekt kategóriában.

A tíz méter/szekundummal (36 km/órával) közlekedő sikló megkapta a „világító féreg” (Cuca de Llum) becenevet, de a látogatók nemcsak a külseje miatt szeretik: belül azért lett jobb, mert sokkal nagyobb lett az üvegfelület, amin át csodálhatják a tájat.

És éppen ez az egyik fontos eleme a madridi El Teleférico felújításának is. A Parque del Oeste felett haladó kis szerelvények pompás kilátást nyújtottak ugyan a városra, de az 1969-ben nyitott felvonó bőven megért már egy újragondolásra:

Két éve eredetileg csak a kábelek karbantartása miatt zárták le, de a munkák elhúzódtak, közben pedig a város vezetése nagyobb szabású átalakítás mellett döntött: új, nagyobb kabinokat készítenek majd, amelyekben hat helyett immár tizen utazhatnak, a katalán járműtárshoz hasonlóan itt is padlótól plafonig üvegezés lesz majd.

Várhatóan 2026-ban válthatunk jegyet a frissített El Teleféricóra, ami 11 percen át visz majd 40 méter magasan áthidalva a Paseo del Pintor Rosales és Cerro Garabitas közti két és fél kilométeres távot.

(Fotók: Barcelona: Adrià Goula, Del Rio Bani, Madrid: EMT Madrid)

Ez is érdekelhet:

Barcelona új csodája a világító féreg, amire most azonnal jegyet váltanánk

Tíz méter/szekundummal halad, szuperkönnyű és Barcelona látványán túl interaktív képernyőket is kínál a katalán város megújult funikulárisa.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés