A Szekszárdhoz közeli kastélyszálló egy időkapszula, amely a XIX. századi dzsentris hedonizmus apró, de tökéletesnek tűnő főhadiszállása.

„Egy XIX. századi középnemes életének, miliőjének és korának hű lenyomata kastélyszállónk épületegyüttese és a birtok – cseppnyi falusi bájjal fűszerezve” – így mutatkozik be honlapján a medinai szálló, és ennél jobban nem is nagyon lehetne összefoglalni a lényeget. A kastély 1835-ben épült és a Pauer család birtokában állt, egészen 1850-ig, amikor az Apponyiak megvették tőlük.

A kastély első igazi ura Nagyapponyi Dr. Gróf Apponyi Rezső volt, aki 1917-ben költözött ide, és e jeles alkalomból komfortosította is a lakot. A kastély jelenlegi üzemeltetői ezt a lassan százéves miliőt élesztették újra, természetesen a XXI. századi technológia kényelmi eszközeivel felszerelve. Az eredmény elég jó lett, a képek alapján valóban nagyon hangulatos kis butikhotelt sikerült varázsolni a grófi lakból.

És hogy mit keres egy Rolls–Royce a pajtából átalakított étkezőhelyiségben? A szálló veterán autói – RR, Jaguar, Aston Martin – bérelhetők rendezvényekre. Elég drága lakberendezési eszközök, de határozottan feldobják az enteriőrt. A szálló rengeteg programot kínál egész évben az odalátogatóknak: lovas túrák, disznóvágás, ünnepekhez kapcsolódó tematikus estek (Márton-nap, szilveszter stb.), kenuzás a Sión, borestek, gyalogtúrák között lehet válogatni. Ha nincs kedvünk kimozdulni, akkor van kültéri medence (ezt valószínűleg nem Rezső gróf építette), szauna és jakuzzi.

A Tripadvisoron eddig mindössze két értékelés olvasható, amit mérvadónak nem nevezhetünk, igaz, a teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy mindkettő pozitív. Egy híres vendége biztosan rendszeresen van a szállónak: Jíri Menzel, Oscar-díjas cseh filmrendező, aki egyszer még egy vendégeknek tartott meglepetésvetítésen is részt vett. Igazán mázlista az a vendég, aki pont azon a hétvégén tartózkodik ott, amikor egy kultikus, világhírű filmrendező, akivel aztán együtt nézhette meg a Sörgyári capricció-t.

Hol?

Az M6-os autópályától 6 km-re fekszik az aprócska Tolna megyei község, Medina. A domboldalon fekvő falu határában épült késő klasszicista Apponyi Kiskastély a környező természetvédelmi területre tekint. A szálló háromhektáros parkja szinte a Sióig fut.

A netet böngészve meglepően kevés cikket találtunk róluk, vendéglátással foglalkozó oldalakon kívül szinte eggyel sem, ami meglepő, ugyanis a koncepció eredeti, a megvalósítás innen nézve kompromisszummentesnek tűnik, szóval nem értjük.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában