Szinte páratlan hadjárat indult egy amerikai vadász ellen, aki Zimbabwéban egy hete kilőtt egy védett oroszlánt.

Bizonyára olvastad, hogy Cecil, az oroszlán halott. Én még előtte nem hallottam róla, de úgy alapból kedvelem az oroszlánokat, bár biztos vagyok benne, hogy ha a közelükbe mennék, megennének. De nem megyek a közelükbe, ellenben egy minnesotai fogásszal, akinek a hobbija nagyvadak kilövése.

Walter Palmer 55 000 dollárt, kb. 14 millió forintot fizetett, hogy megölhesse Cecilt, a Hwangei Nemzeti Park és Afrika talán leghíresebb oroszlánját.

Az 55 éves Walter Palmer fogorvosként dolgozik, munkahelye a minnesotai River Bluff Dental, amelynek Facebook-oldalát nagyon gyorsan megszállták a feldühödött trollok ezrei, abban a szent pillanatban, amikor kiderült, ő ölte meg Cecilt.

Az oldalt már inaktíválták.

Azóta egy fake-oldalon vezethetik le indulataikat az állatbarátok.

Vagy ezen az oldalon, amit már majdnem tízezren követnek.

A Twitteren is pörög Walter Palmer neve, aki most kétségtelenül a világ leghíresebb és leggyűlöltebb fogorvosa.

A rendelője oldalát a Yelpen is betámadták. A Yelp egy apróhirdetéseket tömörítő szájt, amelyeken a júzerek pontozhatják a különböző szolgáltatásokat. A Yelp azóta elkezdte törölni a trollok kommentjeit, amire a trollok azzal reagáltak, hogy mindenki vonuljon a Yelp ellen, amiért egy orvvadászt támogatnak.

Walter Palmer egyébként szenvedélyes vadász, a Facebook-oldala tele van az általa leölt állatokkal, például kihalás szélén lévő fehér orrszarvúkkal.

(Miféle elbaszott ember az ilyen egyébként? Aki ennyire büszke arra, hogy megölt valamit? Na mindegy.) A Guardian szerint Palmer fizetett segítőivel kicsalta az oroszlánt a nemzeti park területéről. Először egy nyíllal lőtte meg, majd 40 órán keresztül követték, végül egy puskával lelőtte. A fejét levágták, hogy kitömhesse trófeának, majd megnyúzták, hogy eltüntessék az állat jellegzetes fekete sörényét.

Walter Palmer azóta eljuttatott egy közleményt egy coloradói lapnak, amelyben sajnálatát fejezte ki az ismert állat megölése miatt, de azért hozzátette, hogy minden engedélye rendben volt, és a segítői vezették félre.

A két afrikai túravezetőjét már letartóztatták, ők valószínűleg augusztus elején állnak bíróság elé. Két vádpontban találhatják bűnösnek őket: szándékosan kicsaltak egy állatot egy nemzeti park területéről, hogy megöljék, és eltávolították róla az azonosító nyakörvet. Ha a világ trolljain múlik, akkor Walter Palmernek is felelnie kell.

Sokáig nem tudtam eldönteni, mit is gondolok erről a vadászás dologról. A vadállományokat szabályozni kell, ez világos, de szerintem végezze el ezt pár hivatásos vadász, akinek ez a munkája, és ne csináljunk sehol pénzt állatok leöléséből. Se Afrikában, se Minnesotában, se itthon. Állatokat ölni szükséges, húst én is eszek, de sportból, szórakozásból, keresni a lehetőséget, hogy öljek, az végeredményben mindenféle elméletek, ideológiák kifejtése után is rossz, morálisan, erkölcsileg elfogadhatatlan. Jogilag nem, és sok vadász ezzel meg is nyugtatja magát.

És hogy mit csináljon, aki szeret vadászni? Nekem van egy ötletem, bár nem leszek népszerű a vadász-ismerőseim, barátaim, kollégáim és a vadász olvasók körében.

Íme az ötlet:

Az összes sportból, kedvtelésből lövöldöző vadász, akinek ingere van arra, hogy járja az erdőt, férfinak érezze magát, vagy bármilyennek, amit állítólag vadászás közben érez, miközben mókusokat, fürjeket, őzeket, vaddisznókat, medvéket, oroszlánokat öl, azok menjenek ki az erdőbe egy baseballütővel felszerelve az elvtársaikkal együtt, vegyenek egy mély levegőt és basszák fejbe egymást.

De izomból.

Friss hírek Walter Palmerről!

(Fotók: Buzzfeed, Guardian)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában