A Darwin-boltív természetes halált halt.

Természetes erózió miatt összeomlott a Galápagos-szigetek híres sziklaképződménye, a Darwin-boltív. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium által közzétett fotókon látható, hogy a lenyűgöző természetes „kőhídból” mindössze a két tartóoszlop maradt meg. A sziklaomlásban nem sérült meg senki:

A Darwin-sziget központjától egy kilométerre található tengerparti sziklaképződmény környékét búvárok a földkerekség legjobb merülőhelyének tartják, ahol ritka, különleges tengeri élőlényeket lehet látni, köztük cetcápákat, tengeri teknősöket, delfineket, sokféle egzotikus halat. A boltív mágnesként vonzza a turistákat is, de a szárazföld felől nem (volt) látogatható a szigorú természetvédelmi szabályok miatt.

A sziklaboltívet Charles Darwinról, a híres angol biológusról nevezték el, aki a 19. században a csendes-óceáni szigetcsoporton tanulmányozta a pintyek életét. A tudóst ezek a megfigyelései is segítették evolúciós elmélete megalkotásában.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem láthatók fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

Eközben...

A Csorba-tó mellett megnyitott Európa egyik legmagasabb kilátója

Üvegből készült gyalogos híd és egy 61 méter hosszú csúszda vár titeket, csak el kell utazni Szlovákiába.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában