Ilyet normális esetben nem látni arrafelé.

Aki járt már Kínában, az tudja, hogy az utcákon még a megyei szintű városokban is rengeteg ember járkál az utcákon, nagyjából mindig. Ehhez képest szürreális azt látni, hogy mi történik a koronavírus fészkének számító Vuhanban, abban az egyébként 11 milliós városban, amiről eddig valljuk be, nem nagyon hallottunk (nem nagyon volt miért).

A következő felvételeket egy ott élő angol tanár készítette, és jól látszik rajta, milyen szintű a rettegés a koronavírus epicentrumában. Ugyanis senki sincs a belvárosban, szinte üresek az utcák, csak a gyógyszertárak előtt áll a sor.

A bevásárlóközpontokban voltak vásárlók, láthatóan mindenki igyekszik bespájzolni, hogy minél kevesebbszer kelljen kilépni az utcára.

Vuhant egyébként az ország vezetése lezárta, a vonat-, busz, repülőgépközlekedés szünetel. Eddig mintegy 132 halottról tudni, a betegek száma a hivatalos adatok szerint 5000 körül van, de egy hongkongi újság szerint a kínai kormány elfedi a valós adatokat. Az Asia Times szerint a megbetegedések száma ennek százszorosa lehet, a Vuhant érintő karantén pedig részleges, és a Tibet és Urumcsi felé induló repülőgépjáratokat például nem törölték.

Tom Cotton amerikai szenátor tegnap fejezte ki aggályát azzal kapcsolatban, hogy a kínai állami szervezetek hamis adatokat adnak ki a betegség terjedésével kapcsolatban.

A kínai lakosság a New York Times beszámolója szerint nagyon elégedetlen a kormány és a városvezetők munkájával, és az internetet elárasztották a Kínai Kommunista Pártot kritizáló kommentek. Noha ezeket folyamatosan cenzúrázzák és törlik, egyre több akad belőlük, ami jól jelzi az állampolgárok dühét és frusztráltságát. A Kínai Kommunista Párt rendszerint vasököllel csap le azokra, akik az interneten kritizálják, hogyan is irányítják az országot, de most olyan méretű az elégedetlenség, hogy képtelenek cenzúrázni. A kommentelők egyébként is ügyes módszerekkel igyekeznek kifejezni véleményüket: az ország vezetőjét a netes szlengben gyakran Trumpnak nevezik, a járványt magát pedig Csernobilnak.

Közben egyre több kormány figyelmeztet arra, hogy senki se utazzon Kínába, ha nem muszáj, és légitársaságból is egyre több akad, amelyik nem repül többet Kínába.

Peking

A British Airways tegnap jelentette be, hogy beszünteti minden Kínába induló járatát, ami egy elképesztően drasztikus lépés, és minden bizonnyal dominóeffektust fog beindítani, azaz egyre több légitársaság fog hasonlóan dönteni, annak ellenére, hogy mindez nagy bevételkiesést jelent nekik.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy a kínai turizmus és idegenforgalom hatalmas károkat szenved, az állam ugyanis már több mint egy hete betiltotta, hogy kínai idegenforgalmi irodák utazásokat értékesítsenek. Ennek már a régióban is érezhető a hatása, Thaiföldön például nagyon érzik a kínai turisták hiányát, akik ilyenkor, a legnagyobb kínai ünnep, a Holdúj év idején megszokták szállni Dél-Kelet Ázsia üdülőhelyeit.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Olyan súlyos aszály pusztított, hogy előkerült egy 3400 éves város