Málaga a spanyol tengerpart igazi rejtett kincse, amit a szélesebb közönség csak a legutóbbi időkben kezdett el felfedezni magának. Pedig a Costa del Sol ékköve az egyik legszebb spanyol város, amely olyan tömény koncentrációban tartalmazza a látnivalókat, hogy az ide látogatók egy délutáni séta alatt több élménnyel gazdagodnak, mint amennyit sok, ma még népszerűbb turistacélpont adhat. Az idő ősszel is kitűnő, a Wizz Air menetrend szerinti járatával pedig négy óra alatt odarepülhetsz, így ha nincs még programod a következő hosszú hétvégére, akkor itt az ideje, hogy lefoglald a jegyedet. Meg is mutatjuk, hogy miért.

Málaga a spanyol tengerpart igazi rejtett kincse, amit a szélesebb közönség csak a legutóbbi időkben kezdett el felfedezni magának. Pedig a Puerta del Sol ékköve az egyik legszebb spanyol város, amely olyan tömény koncentrációban tartalmazza a látnivalókat, hogy az ide látogatók egy délutáni séta alatt több élménnyel gazdagodnak, mint amennyit sok, ma még népszerűbb turistacélpont adhat. Az idő ősszel is kitűnő, a Wizz Air menetrend szerinti járatával pedig négy óra alatt odarepülhetsz, így ha nincs még programod a következő hosszú hétvégére, akkor itt az ideje, hogy lefoglald a jegyedet. Meg is mutatjuk, hogy miért.

Castillo de Gibralfaro

Ha csak egy helyre mész Málagában - ne kövesd el ezt a hibát - akkor ez legyen az, hiszen a város kellős közepén tornyosuló hegyről, és az arra épített hatalmas, középkori erődről tökéletes látvány nyílik szó szerint az egész városra, és annak minden látványosságára.

A málagai világítótorony

A Földközi-tenger partján fekvő Málagában természetesen számos világítótorony van, de egyik sem vetekedhet a Pier One móló végén magasodó La Farola de Málagával, amely fehérre meszelt falaival mintha csak egy Disney-meséből pattant volna elénk. Eskü, hogy a körhintát nem mi raktuk oda, már így találtuk, amikor ott jártunk.

Hogy jutsz el Málagába?

Wizz Air hetente akár háromszor is repül Budapestről Málagába, jegyek 13 990 forinttól foglalhatók a wizzair.com oldalon.

Római színház

Ha Málagában jársz, az is megtörténhet veled, hogy egy valódi római kori színházban nézhetsz végig egy előadást. Bár az Alcazaba lábánál fekvő, Augustus-korabeli színház immár több, mint kétezer éves, valójában egy vadiúj épületben gyönyörködhetsz, hiszen a műemléket 27 évnyi felújítás után csupán néhány éve adták át a nagyközönségnek. Ha ránk hallgatsz, akkor sötétedés után érdemes felkeresni, a díszkivilágítás ugyanis egy teljesen új dimenziót ad hozzá az egyébként sem csúnya látványhoz.

Playa de la Malagueta

Ha Málaga, akkor tengerpart. Na igen, de melyik? Bár a városban és környékén tizenöt különböző bícs közül válogathatunk, ősszel a legcélszerűbb a legközelebbit és egyben a legszebbet, vagyis a Playa de la Malaguetát választani, amely közvetlenül a világítótorony mellett terül el egy kilométer hosszan. A tömeg miatt októberben már nem kell aggódni, viszont a kellemes óceáni éghajlat miatt ez még simán strandidő erre felé. Ha nincs kedved a fürdőnadrághoz, akkor csak tegyél egy sétát mezítláb a nagy szemű, süppedős tengeri homokban, vagy várd meg a naplementét - egy megismételhetetlen élménnyel leszel gazdagabb.

Banco de Espana

Személyes tapasztalatunk, hogy még a látványosságokra kihegyezett turisták közül is sokan csak közömbösen elsétálnak mellette, pedig a spanyol nemzeti bank 1936-ban épült Málagai fiókja az art deco korszak egyik legkiemelkedőbb alkotása. New Yorkban sem hagynád ki az Empire State Buildinget, ez is megérdemli, hogy néhány percig önfeledten gyönyörködj a letisztult vonalakban és a szecessziós stílusú oszlopokban.

 

Museo Automovílistico de Malaga

Vagyis magyarra fordítva: az autós múzeum, ahova a barátnődet is magaddal tudod vinni. A világ egyik legextravagánsabb autókiállításán a Ferrarik, Porschék, Aston Martinok és más autóritkaságok mellett a kocsikhoz korban és stílusban passzoló kosztümök sorakoznak, de ha a csajodat inkább az ékszerek hozzák lázba, akkor a Svarovski-kristályokkal kirakott Rollstól biztosan el fog állni a lélegzete.

Plaza de toros de la Malagueta

Bár a bikaviadaloknak lassacskán Spanyolországban is bealkonyul, azt fölösleges lenne tagadni, hogy a tizennégyezer fős aréna bármilyen szemszögből nézve elképesztő látványt nyújt. Ugyan a stadionba októbertől áprilisig nem lehet bemenni, de szerencsére a Castillo de Gibralfaróhoz vezető útról tökéletes látvány nyílik az aréna belsejére.

Alcazaba

A Castillo de Gibralfaro kistestvére a tizenegyedik század óta védelmezi Málagát a külső támadásoktól. A mór erődítmény dupla falaival és megerősített kapuival a maga korában igazi haditechnikai csodának számított, ma pedig szimplán csak csoda, ahol mindenképpen érdemes megpihenni egy kicsit a Castillóba vezető hosszú úton.

Pier One móló

Az alig két éve megnyitott Pier One nagy szerepet játszik abban, hogy Málaga egyre kedveltebb célpontja a Spanyolországba látogató turistáknak. A tizennégyezer négyzetméteres móló gyakorlatilag egy tengerparti váci utca, ahol a legkülönbözőbb országokból érkező fiatalok, idősek, családok és párok keverednek egymással egy folyamatosan vibráló, hatalmas forgatagban. A boltokkal, kávézókkal és a legkülönbözőbb szórakoztató intézményekkel tűzdelt mólón hosszú órákra el lehet veszni, és tökéletes kilátás nyílik a szemközti kikötőben horgonyzó hatalmas tengerjáró hajókra is.

Bodegas el Pimpi

A Bodegas el Pimpiben áll egy hordó, amin ez a név áll: Antonio Banderas. De a közvetlenül a római színház mögött található éttermet nem csak Málaga híres szülöttének kézjegye miatt érdemes felkeresni, hanem azért is, mert olyan ételt kapsz, mint a legjobb budai éttermekben (se), olyan mennyiségben, mint a legjobb pesti kifőzdékben. Angol étlap ugyan létezik, de a legjobban akkor jársz, ha egyszerűen ráböksz valamire a spanyol menüben, hiszen hibázni itt úgysem hibázhatsz.

(A képeket egy Sony a6000 géppel készítettük.)

Mindened az utazás? Akkor kövesd a Player Worldwide-ot a Facebookon vagy a Playeren, és a legfrissebb cikkek házhoz jönnek.

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót