És nem azért, mert veszélyes vagy épp katonai létesítmény. Bemutatjuk Surtsey-t.

A tiltott helyek listáján előkelő helyet kap ez az Izland közelében létrejött, különös sziget. Surtsey 1963-ban formálódott, egy hároméves vulkánkitörést követően. Már ez is elég egyedi, de az még inkább, hogy azóta senki nem léphet a szigetre.

Ennek az az oka, hogy a tudósoknak a történelem során először van arra lehetőségük, hogy megvizsgálják, miképp alakul ki a totális semmiből, emberi beavatkozás nélkül egy ökoszisztéma.

A vizsgáló tudósoknak épült egyedül egy pici házikó a szigeten, másokat nem engednek Surtsey-re – és minden tudós, aki belép a szigetre, alapos vizsgálaton kell, hogy keresztülmenjen, nehogy idegen magokat hozzon a szigetre elültetni.

Viszont így is történt egyszer egy baki: a semmiből kinőtt egy kis paradicsomcsíra, amit ámulattal néztek a tudósok, honnan került ez ide. Azonban mikor kiderült, hogy az egyik tudós a láván végezte a nagydolgát és ebből kezdett el paradicsom nőni, azonnal eltávolították a csírát a szigetről.

55 éves fennállása alatt a szigeten egyelőre csak moha nő, és két vándormadár-faj fedezte fel magának: a sirályhojsza és a fekete lumma.

Kíváncsian várjuk, hogy alakul a jövőben az „embertelen” Surtsey sorsa, nagyon érdekes kísérlet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Mintha egy Wes Anderson-filmből jött volna ez a szanatórium

Egy elgondolkodtató statisztika az autós vs. bringás közlekedés témában

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés