Nem kell többé vágyakozva tekintened egy havas domboldalra, ha a Player tanácsait megfogadva "nullkilométeresként" vágsz neki a síeléssel való ismerkedésnek!

A síelésben többek között az a jó, hogy soha sem késő megtanulni, és ha az első esetleges kudarcélmények után sem adjuk fel, akár néhány óra alatt elérhetünk a kezdeti szenvedést követő élvezhetőségi tartományba. Amennyiben megfelelő mennyiségű hó esett kis hazánkban, érdemes az itthoni sípályák közül választani egyet, az ausztriai vagy szlovákiai kiruccanással ráérünk jövőre.

Mit vegyünk fel?

Hatalmas meglepetésként aligha éri az olvasót a réteges öltözködés javaslata. Kemény mínuszok idején ajánlatos a síoverall alá felvenni még egy nadrágot, illetve minimum két zoknit, mert Bear Grylls óta tudjuk, hogy „alulról jön a fázás.” Felülre atléta, két póló és/vagy pulcsi nyugodtan mehet a sídzseki alá, illetve nyilván sapka a fejünk fölé. Nagyon fontos, hogy lehetőleg ne tiszta fehér szettet válasszunk, hanem színeset, nehogy beleolvadjunk a környezetbe. Elmaradhatatlan kellék a nap- vagy síszemüveg, és nem a divat miatt.

Havazáskor meglehetősen kellemetlen tud lenni, amikor a képünkbe esik a hó, folytonos hunyorgásra késztet, ami zavarja a látásunkat, ergo balesetveszélyes. A hét ágra sütő nap kellemes és hangulatos, ellenben fennáll a hóvakság veszélye, vagyis a visszaverődő fény hatására begyulladhat a szemünk. Kesztyűből mindenképp vízállót vegyünk, pláne a havas pályával várható többszöri találkozás okán. A zsebünkbe nyugodtan rejtsünk el csokit vagy müzliszeletet, pihenéskor jólesik elmajszolni egyet-kettőt. Merészebbek kis butykosban alkoholos tartalmú italt is vihetnek magukkal, ámde kizárólag kis mennyiséget fogyasszanak a bátorság gyűjtéséhez! Minden további hasznos információval a sielok.hu szolgál.

Feltételezhetően egy totál kezdő nem rendelkezik a spájzban sífelszereléssel. Jó hír, hogy nem is kell. Bőven megteszi, ha első alkalommal felkeres egy kölcsönzőt vagy a mostanában népszerű síbörzét, ahol használt holmikat lehet megvásárolni kedvező áron. Debütánsoknak inkább a kölcsönzőt javasoljuk, mert ott szakemberek segítenek kiválasztani a megfelelő felszerelést, be is állítják például a kötést a lécen, illetve tanácsokkal látják el a leejtőn száguldozni kívánót. Nem utolsó szempont, hogy akadnak olyan kölcsönzők, ahol Széchenyi kártyát is elfogadnak. Az üzletben mindjárt hozzászokhatunk rövid időre a síbakancs viselésének semmi máshoz hasonlító érzéséhez (nem kell megijedni, ha elsőre furcsa és kényelmetlen lesz, nem beszélve a benne járásról.)

Hazánkban a Mátraszentistváni Sípark és az eplényi Nordica Síaréna számít a legnépszerűbbnek. Mindkét helyszínen lehet természetesen cuccokat bérelni és oktatást igénybe venni, és mindkét terep kiváló alkalom, hogy tanulás céljából szervezzünk oda úgynevezett egynapos síelést. Ezzel megspórolunk egy éjszakányi szállást, ellenben ha nyitásra oda akarunk érni, korán kell felkelni – kivéve persze, ha nem a szomszéd városban/faluban lakunk.

Kölcsönzési- és bérletárak

Egy átlagos kategóriájú és minőségű lécpár napi bérleti díja 2500 forint körül mozog. A bakancs úgy 1500, a síbot 200 forintba kerül 24 órára. Egyes helyeken síruhát is kölcsönözhetünk, ennek ára 4000 forinttól kezdődik, de előfordulhat, hogy csak minimum három napra adják ki. Készüljünk a kaucióra is, ami sporteszközönként (síléc+cipő) 7000 forint környéki összeget jelent. Nem árt biztosítást kötni sem, azt a pár száz forintot érdemes rááldozni a lelkünk megnyugtatására. A legkomolyabb befektetést a síbérlet igényli. Egynapos felvonóhasználati díj felnőtt ember esetén négy–öt ezer forint közötti terhelést jelent a bankkártyánkra itthon. Főszezonban (karácsony utántól tavasz kezdetéig) ennél egy ezressel többet.

A XXI. század csodájának, az internetnek köszönhetően lehetőség van egy–két nappal indulásunk előtt online bejelentkezni oktatásra. Választhatunk, hogy az anyagi vagy a kényelmi szempontot vesszük figyelembe; ha pénzügyi lehetőségeink korlátozottak, akkor az olcsóbb csoportos tanításra jelentkezzünk, ha számlánkon dagadnak a nullák (de van előtte valamilyen nullánál nagyobb szám is), az egyénit. A második variáció előnye, hogy az oktató csak velünk foglalkozik.

A délelőtt során (szigorúan az elmaradhatatlan bemelegítés után!) megismertetik a delikvenst az alapokkal: megtanulja a felcsatolást, az alapállást, szabályszerűen hordani a felszerelést, az esésből történő felállást stb., és amikor ezeken túl van, jöhetnek az egyszerűbb feladatok, úgymint a halszálkában járás vagy a hóekében siklás. Pici belénk szorult tehetséggel két–három óra alatt el lehet sajátítani mindent, és akkor a jól megérdemelt forró teával felturbózott ebédet követően nekivághatunk a kezdőknek félretett leejtőnek. A felvonózás külön tananyag: az újoncok általában „kötelest” használnak, a haladók rámerészkedhetnek a „korongosra”, ne adj isten a „beülősre” vagy a „csákányosra.”

Előfordulhat, hogy idegenül érezzük magunkat a léceken, össze-vissza kalimpálunk, megállni csak egy fa, vagy egy társunk segítségével tudunk. Semmi pánik, a gyerekbetegségeket kitartással hamar le lehet küzdeni. Mindezt saját tapasztalataimra építve merem állítani. Évszázadokkal ezelőtt általános iskolai hatodik osztályában egy szlovákiai túra alkalmával próbálkoztam az első számú téli sportággal, és bizony a küszködésekkel teli kudarcok sorozata pityergésig vezetett. Ekkor karolt fel néhány hasonlóan ügyetlen társammal együtt a Nagy durranás című film után „Hullajelölt” becenévvel illetett helyettesítő tanár, és igen rövid idő alatt úgy összekapott minket, hogy azóta is az általa tanított alapokra épül a tudásunk.

Egynapos síelés külföldön

A magyar síbarátok két legkedveltebb célpontja az ausztriai Semmering és a szlovákiai Jasna (Jasenska Dolina). Az osztrákokhoz az autópályának köszönhetően bő két óra alatt oda lehet érni, északi szomszédunkhoz ennek hiányában kb. kétszer ennyi ideig tart eljutni. Utóbbi esetben öt személy kocsiba zsúfolódása esetén fejenként ötezer forintból kijön a benzinpénz, a felvonóbérlet napi díja húsz euró körül van. Spórolás céljából érdemes az egész napos kajaadagunkat szendvicsek formájában otthonról hozni, így felszerelés-bérléssel együtt 16–18 ezer forintból hozhatunk ki egy egynapos túrát.

Tovább:
A legfrissebb cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Síelés, bulizás, csajozás – A legjobb osztrák síterepek

(Fotó: Pálfi Balázs, a helyszínt köszönjük a Snowboard Land-nek!)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés