1988. december 9-én startolt el Arnold Schwarzenegger és Danny Devito vígjátéka, amitől nem reméltek sokat, mégis iszonyúan nagy pénzeket hozott a kasszára. A kerek szülinap örömére összeszedtünk 10 olyan tényt a filmről, ami miatt talán még jobban lehet szeretni.

1. Schwarzenegger és Danny DeVito két film közül választhatott. Az egyik az Ikrek volt, a másik a Külvárosi kommandó. Végül ők lettek az ikrek, a másik filmet pedig meghagyták Christopher Lloydnak és Hulk Hogannek, akik egyébként az ikrek lettek volna, ha Schwarziék mégsem az anyakeresős menetet választják, hanem a külvárosi borzalmakat.

2. A két főszereplő és a rendező megegyezett abban, hogy megosztoznak majd a mozi bevételein, mivel nem volt túl nagy a büdzsé, így nem kaptak volna túl magas összeget a munkájukért. Ezzel sokkal jobban jártak, mintha konkrét fizetést kaptak volna, mivel az Ikrek rengeteg pénzt hozott a kasszára. Annyira sokat, hogy az Ikrekből Schwarzenegger többet keresett, mint az összes Terminátor-filmből együttvéve. A bevételek 20%-át tette zsebre.

3. A Universal nagyon szerette volna tudni, hogy mennyire elkötelezett DeVito, Schwarzenegger és a rendező Ivan Reitman a film iránt, úgyhogy azonnal meg akarták kötni velük a szerződést erre a mozira egy ebédszünetben. Mivel nem volt más papír a környéken, egy szalvétára írták meg a szöveget, hogy gyorsan alá tudják írni. Danny DeVitónak a mai napig megvan ez a szalvéta, be is kereteztette.

4. A film sztorija ha nem is teljesen, de valamennyire a forgatáson is lejátszódott, egy ikerpár ugyanis itt lelt rá a rég nem látott faterra.

5. Heather Graham szereplését még a stáblistára sem tették fel. Ő játszotta egy rövidke jelenet erejéig az ikrek fiatal anyukáját, és nagyjából pár perc alatt végzett is a munkával, de ettől még lehet, hogy nem ártott volna feltüntetni.

6. Abban a jelenetben, amikor Benedict felemel egy autót, semmi trükkfelvétel nincs. Schwarzenegger tényleg képes volt rá, és ez volt egyébként a kedvenc jelenete a filmben.

7. Ez volt az a film, ami elindította Schwarzeneggert a komikusi útján. Nem volt túl dicsőséges út, de azért akadtak itt-ott kellemesebb pillanatok is. Ráadásul ez volt az a film, amiért Clint Eastwood megveregette Schwarzi vállát, de nem a színészi játékáért, hanem azért, mert egyszer kinézett a forgatásra, pont akkor, amikor Arnie énekelt. Clint odament hozzá, és azt mondta neki, hogy szerinte tehetséges énekes. A Rammsteinban mondjuk elfért volna.

8. Elég nagy zűrök voltak a film elnevezése körül. Eredetileg The Experiment (A kísérlet) lett volna a címe, de ezt Arnold miatt vetették el. Aztán Brothers (Testvérek) lett volna, mivel akkoriban készült David Cronenberg Dead Ringers (Két test, egy lélek) című mozija, ami eredetileg ugyancsak Twins, azaz Ikrek munkacímen készült. Amikor azonban Cronenberg címet cserélt, szabad lett az út a névadás előtt.

9. Danny DeVito a forgatásokon tésztát és kávét főzött mindenkinek, és sambucával itatta a jónépet.

Hányan láttuk vajon ilyen narrátoros változatban először?

10. Schwarzenegger azt mondta, élete legjobb döntése volt, hogy elvállalta ezt a filmet. Senki sem hitte volna, hogy ekkora siker lesz, de láss csodát, az lett, és a mai napig mindenki imádja az Ikreket. Jön a folytatása is, a Hármasikrek (Triplets) Eddie Murphyvel, amit egyébként már sok-sok évvel ezelőtt el akart készíteni Danny DeVito, viszont közbejött Arnie politikai karrierje. DeVito állítólag még Schwarzenegger kormányzóvá választása előtt közvetlenül is rajta volt a projekten, mert egyáltalán nem hitte volna, hogy kollégáját tényleg megválasztják.

És ezt olvastad már?
Az Arany Málna alapítója bocsánatot kért és intézkedett a botrányos jelölés ügyében