1986. április 11-én reggel összesen tizennégy FBI-ügynök gyűlt össze Miami külvárosában egy barkácsáruház parkolójában. A feladatot Gordon McNeill különleges ügynök már korábban ismertette: mozgó megfigyelést fognak végrehajtani a környéken egy fekete Chevrolet Monte Carlót keresve, melynek utasai a rendelkezésre álló információk alapján bankrablást terveznek végrehajtani. Az ügynökök közül hatan egy órán belül golyót kaptak.

Míg a törvény emberei párokra és magányos őrszemekre oszlottak, majd az így létrejött egységek beültek az akcióba bevont tizenegy autóba, nem messze tőlük a 32 éves Michael Lee Platt és 34 éves William Russell Matix is magukra csukták a keresett Chevrolet Monte Carlo ajtaját. A kocsit nagyjából egy hónapja rabolták el egy Jose Collazo nevű férfitól, akit lelőttek és a sorsára hagytak. Az autót egy hét múlva már használták is egy bankrablás során, ám azt nem tudhatták, hogy Collazo túlélte az affért, és a vallomása alapján az FBI illetékesei már tudták, mit keressenek.

Amint beindították a Chevrolet motorját, olyan események láncolata indult el, melyek végén ott várakozott az FBI történetének egyik legvéresebb eseménye, ami alapjaiban döntött meg addig betonbiztosnak hitt bevetési szabályokat.

A halál két arca

Matix és Platt egy nagyon fontos vonásban osztoztak: mindketten rendelkeztek katonai múlttal. Az előbbi a tengerészgyalogságnál szolgált három évig, igaz, ott az alapkiképzésen kívül nem sokszor fogott fegyvert a kezébe, ugyanis szakácsként segítette az Amerikai Egyesült Államok hadi törekvéseit 1969 és '73 között. Leszerelése után átment a hadsereghez, ahol ismét lenyomott három évet, ezúttal a katonai rendőrségnél.

Platt '72-ben szerelt fel a hadsereghez, ahol lövészként kezdte, majd ejtőernyősként folytatta, így társánál lényegesen komolyabb katonai ismeretekkel rendelkezett. Matixszal akkor találkozott, amikor az ejtőernyős képzés elvégzése után áthelyezését kérte a katonai rendészethez. Itt egy ideig együtt szolgáltak, majd Platt végül innen szerelt le 1979-ben.

Balra Michael Platt, jobbra Bill Matix. Hamarosan az egész ország megismeri a nevüket.

Kettejük sztorija a katonaság után sem volt épp tündérmese. Matix első feleségét és annak egyik kolléganőjét 1983-ban megkötözve, átvágott torokkal találták annak a kórháznak az egyik helyiségében, ahol mindketten dolgoztak. Egy ideig Matix is a gyanúsítottak listáján volt, de végül ejtették vele szemben a nyomozást. Ezután Platt tanácsára a férfi Floridába költözött, ahol ők ketten létrehoztak egy favágó vállalkozást. Egy évvel később Platt első feleségét is holtan találták. Az asszony egy sörétes puskával lőtte főbe magát, a halálát a hatóságok a kezdetektől öngyilkosságként kezelték.

A páros 1985-ben ereszkedett alá a bűn világába. Október 5-én meggyilkoltak egy 25 éves srácot az autójáért, amivel aztán több rablást is végrehajtottak. Ezzel indult a sztori, ami fél év múlva ért véget azon az iszonyatos áprilisi délelőttön.

Gyülekező viharfelhők

Az FBI-ügynökök a környék bankjainak közelében cirkáltak. Az eligazítás szerint a fekete Monte Carlóra voltak kihegyezve, amit 09:30 órakor fel is szúrt az akciócsoport két tagja. Benjamin Grogan és Jerry Dove különleges ügynökök egy fehér Buickban ülve kezdték követni a Chevit, mely még mindig az eredeti rendszámtáblát viselte, ezért Dove azonnal leadta a drótot a csoport többi egységének, hogy nagy eséllyel az elkövetők ülnek a kocsiban.

Néhány mérföldön keresztül követték a gyanúsítottakat, miközben még két Buick csatlakozott hozzájuk, az egyikben az akciót vezető Gordon McNeill, a másikban Richard Manauzzi különleges ügynökökkel. Végül McNeill kiadta a parancsot, hogy a Monte Carlót meg kell állítani. Matix és Platt ekkor már tudták, hogy bajban vannak. Matix a gázra taposott, ám az FBI Buickjai minden oldalról zárták az utat, így némi leszorítósdi után a Chevrolet egy fának csapódott, beékelődve egy ott parkoló autó és Manauzzi Buickja közé, miközben Dove és Grogan hátulról zárta el előlük a menekülés útvonalát.

Edmundo Mireles különleges ügynök helyszínrajza az autók elhelyezkedéséről

A csapdába ejtett páros elfogására szinte azonnal megérkezett a helyszínre két másik autó Edmundo Mireles és John Hanlon, valamint Gilbert Orrantia és Ronald Risner ügynökökkel, akik a menekülési irányokat biztosították. A szituáció nem is nézhetne ki kedvezőbben az FBI számára: adott egy menekülésre képtelen autó, benne a két gyanúsítottal, valamint nyolc tapasztalt, harcra kész ügynök a helyszínen.

Mielőtt azonban McNeill elővehette volna a bilincsét, elszabadult a pokol.

Öt percnyi rémálom

Matix rögtön az ütközés után a kezébe vette a kocsiban lévő Smith & Wesson Model 3000 típusú pumpás sörétes puskáját és az ablakon kihajolva tüzet nyitott a közvetlenül mellette lévő autóban ücsörgő Richard Manauzzira. Az ügynök még csak viszonozni sem tudta a tüzet, néhány perccel korábban ugyanis maga mellé helyezte szolgálati lőfegyverét, ami az ütközés miatt berepült az ülés alá. A jobb ablakot apró szilánkokra robbantó sörétek a nyakát és a fejét sebezték meg.

Az FBI részéről az első lövést McNeill adta le, aki Manauzzi kocsijának motorháztetején áthajolva célozta meg a puskával tüzelő Matixot. Ebben a pillanatban a Monte Carlo anyósülésén helyet foglaló Platt is becsatlakozott. Matixon áthajolva több lövést is leadott McNeillre a nála lévő Ruger Mini-14 típusú félautomata karabélyból, majd az éppen feléje szaladó Mirelest vette célba, akit meg is sebesített a bal karján.

Platt ezután visszahúzódott, hogy magához vegye az autóban lévő Magnum maroklőfegyverét is, miközben Matix ismét tüzelni kezdett, ezúttal a mögöttük lévő Buickra, melyből éppen akkor szállt ki Dove és Grogan. McNeill előugrott Manauzzi Buickja mögül és hat lövést adott le revolveréből, melyek közül az egyik felszakította Matix nyakát, a másik pedig behatolt a koponyájába. Ezután ő maga is kapott egy találatot a jobb kezén, ezért visszabújt a kocsi mögé és megpróbált újratölteni, a sebéből ömlő vér miatt azonban a revolver nyálkás halként csúszkált a kezében.

Középen a Monte Carlo, mellette Manauzzi ügynök Buickja

Miközben Matix a fejlövés után ernyedten nyúlt el a kormány mögött, Platt elkezdett kimászni a Monte Carlo jobb ajtajának ablakán. Dove közben tüzelni kezdett a nála lévő Smith & Wesson félautomata pisztollyal, melynek egyik 9 mm-es lövedéke Platt jobb felkarján keresztül átütötte annak mellkasát, keresztülszáguldott a tüdején, majd alig három centire állt meg a szívétől. Platt jobb tüdeje azonnal összeomlott, a mellkasa pedig elkezdett megtelni bugyogó vérrel, ennek ellenére sikerült kimásznia a Monte Carlóból, majd a mellette lévő autó tetején keresztül fedezékbe kúszott, miközben Dove további két lövedéke szétszaggatta bal talpát és jobb combját.

Az alaposan kilyuggatott Monte Carlo az FBI helyszíni fotóján

Az ekkor már halálos sebet kapott Platt a fedezékből kihajolva a Magnummal kezdett tüzelni a feléje igyekvő Risnerre és Orrantiára. Miután ezek fedezékbe húzódtak, Platt Dove és Grogan felé fordult. Orrantia és Risner viszonozták a tüzet. Orrantia egyik lövedéke szétroncsolta Platt jobb alkarját, melynek következtében az elejtette a Magnumot, Risner pedig Platt jobb felkarját találta el. A lövedék ezúttal a hónaljánál hagyta el Platt karját, majd a vállcsontja alatt ékelődött be.

Szétroncsolt jobb karja sem állíthatta meg Plattot. A bal kezében lévő Rugerrel tüzet nyitott Risnerékre, az ügynökök vallomása alapján

olyan sebességgel, hogy azt hitték, automata gépkarabéllyal lőnek rájuk.

A golyózápor megsebesítette Orrantiát a bal vállán, a tűzvonalba került McNeill pedig, aki még mindig a revolvere újratöltésével bajlódott, a nyakán kapott találatot, melynek következtében eszméletlen állapotban rogyott össze. Platt beszorította a Rugert még ép bal vállához, majd elindult Dove és Grogan felé.

Élő szövet a belső fémvázon

Platt jobb tüdeje ekkor már csak egy leeresztett lufi, a szíve mellé ékelődött golyó útjában ömlő vér pedig lassan feltöltötte a mellkasát, de az adrenalintól őrjöngő gyanúsított minderről tudomást sem véve, gőzgépként zakatolt a fehér Buick mögött térdelő Dove és Grogan felé. Közben újabb találat érte. A tűzharcba bekapcsolódó Hanlon egyik lövedéke újratöltés közben találta el a kezét, de ezt ő szinte észre sem vette.

Megkerülte a Dove és Grogan fedezékéül szolgáló kocsit, aztán közvetlen közelről tüzet nyitott rájuk. Grogan mellkasát érte találat, két lövedék pedig átszakította Dove koponyáját. Mindketten holtan estek össze. Platt a tüzet átirányította Hanlonra, akit a lágyékán ért találat. Fájdalmában ő is összecsuklott.

Grogan (balra) és Dove különleges ügynökök

Ezután Platt kinyitotta a fehér Buick ajtaját és beült. A sebesült bal karját használni képtelen Mireles egy Remington 870 típusú shotgunnal tüzet nyitott rá, a sörétek pedig felszaggatták Platt mindkét lábát.

Mindeközben a Monte Carlóban Matix a fejlövés ellenére magához tért.

A tűzharc már négy perce tartott, amikor a helyszínre megérkezett a miami rendőrség három tagja, akik a sebesülteket vették védelmükbe. Közben már mindkét gyanúsított a kivégzett ügynökök kocsijában ült. Platt a slusszkulccsal babrált kilyuggatott jobb kezével, Matix pedig sokkban ült mellette. Mireles tovább tüzelt a shotgunnal, de a sörétek célt tévesztettek. Ez már a végjáték.

Mireles végül eldobta a Remingtont, elővette .357 Magnum revolverét és elindult a még mindig a Buickot beindítani igyekvő Platt felé. Hat lövést adott le, melyek közül az első célt tévesztett, a második pedig a vezetőoldali ablakot átszakítva több darabra robbant, melyek közül az egyik repesz belefúródott Platt fejbőrébe. A harmadik lövedék Matix arcát találta el, két részre szakadt, de egyik sem okozott halálos sérülést. A negyedik már sikeresebb volt pusztító hatását tekintve: Matix jobb szemgödrén keresztül hatolt a koponyájába, majd ott gurulatot kapott és megindult lefelé, míg keresztül nem szakította a gyanúsított gerincét. Az ötödik Platt állkapcsát és nyakát roncsolta szét, és a nyakcsigolyája mellé ékelődve állt meg. Végül Mireles a hatodikkal biztosra ment: benyúlt az ablakon és közvetlen közelről mellkason lőtte Plattot.

Öt perc tombolás és nagyjából 145 kilőtt lövedék után végre mindkét gyanúsított halott volt.

Tájkép csata után

Mégis, hogyan történhetett ez?

Lehet, hogy az FBI történetének egyik legvéresebb epizódja csupán öt percig tartott, de az események összes mozzanatának alapos elemzése hosszú éveket vett igénybe. Az elkövetőket végül hatástalanító Mireles még könyvet is írt az esetről Öt perc, ami megváltoztatta az FBI-t címmel. Az esetet a tengerentúlon a rendvédelemben ma is oktatási anyagként használják, a levont tanulságok pedig több olyan szabály megváltoztatását generálták, melyeket egészen addig megdönthetetlennek véltek.

Először is, az FBI rájött, hogy ebben a szituációban a tűzerőt tekintve erős hátrányból indultak, a szervezetnél rendszeresített revolverek ugyanis nem vehették fel a versenyt az elkövetők által használt öntöltő fegyverekkel. Általánosabb lett az a szabály, hogy egy olyan akcióba, melyben fegyveres elkövetőt kell elfogni, csakis szinte már szükségtelen túlbiztosításnak tűnő felkészültséggel szabad belemenni. A tűzharcban részt vevő ügynökök nemcsak a fegyvereket tekintve voltak hátrányban, de gyakorlatilag egyikőjük sem viselt olyan lövedékálló mellényt, mely képes lett volna megállítani a Platt által használt fegyverből kilőtt .223-as kaliberű lövedékeket.

Hirtelen a rendszeresített lövedékek stophatása is kiemelt beszédtéma lett az FBI berkein belül, a miami incidens ugyanis rávilágított, hogy éles helyzetben az úgynevezett teljes köpenyes lőszer nem sokat ér egy begőzölt ellenféllel szemben. Ez gyakorlatilag úgy szalad keresztül a célponton, hogy ha közben nem ér létfontosságú szervet, az illető simán képes tovább küzdeni.

Az arzenál kiterítve az FBI fotóján

A fentiek okán nemcsak az ügynökök kiképzésének metodikáján változtattak, de az egyes területi irodák hamarosan elkezdték lecserélni a forgótáras pisztolyokat nagy tárkapacitású félautomata maroklőfegyverekre. Az első választás a Smith & Wesson Model 1006 volt, amin később egy kisebb módosítást eszközöltek, mert az eredeti esetében túl nagy volt a fegyver visszarúgása, ami éles helyzetben a kezelhetőség rovására ment.

A másik, talán még ennél is fontosabb tanulság azonban már nem a technológiában, hanem az emberi természetben gyökerezik.

Míg meg nem történt a gyanúsítottak boncolása, az FBI meg volt győződve arról, hogy Matix és Platt csakis valamilyen drog hatása alatt követhették el ámokfutásukat. Kizárt dolognak tartották, hogy Platt a tüdejét szétroncsoló, majd halálos belső vérzést okozó lövés után még úgy harcképtelenné tud tenni több tapasztalt ügynököt, hogy nem áll valamilyen teljesítményfokozó szer hatása alatt. Ugyanígy hihetetlennek tűnt, hogy Matix egy fejlövés után még magához tér és csatlakozik társához, hogy hajszál híján elmeneküljenek a helyszínről.

A toxikológiai szakvélemény aztán bebizonyította, hogy egyikőjük sem fogyasztott semmilyen kábítószert vagy alkoholt, így a szakembereknek végül szembe kellett nézniük a félelmetes ténnyel:

az emberi test csodája olykor halálos meglepetésekkel tud szolgálni.

Ez is érdekelhet:

Ma is elképesztő sztori a kilencvenes évek leghíresebb darabolós gyilkossága

Rivaldafény, topmodellek, Jaguar, magasélet... rezgőlapos fűrész. A kilencvenes években ettől a borzalmas gyilkosságtól volt hangos a magyar és az osztrák sajtó. Csüccs le! Elmeséljük, hogy volt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Metallica frontemberének középső ujját egy olyan tetkó díszíti, amit Lemmy Kilmister hamvaival kevert tintával varrtak

További cikkeink a témában