Az volt a terv, hogy egy feszes top hússzal emlékezünk meg az előző évezred utolsó évének filmjeiről, de rá kellett jöjjünk, hogy ez képtelenség, ha tényleg meg akarjuk mutatni, milyen színes időszak volt ez.

Talán majd sokaknak feltűnik, hogy ugyan van remake (Kegyetlen játékok), regényadaptáció (Harcosok klubja, Halálsoron), folytatás (Toy Story 2), és olyan film, amik később több folytatást megélt (Mátrix, Amerikai Pite, A múmia),

ekkoriban viszont még a mozi fősodrát eredeti ötletek adták. Ezt a hagyományt csak a szerzői filmek vitték tovább, illetve a tévésorozatok vették át. Külön érdekesség, hogy a sorozatforradalmat elindító Maffiózók is 1999-ben indult...

De jöjjenek mindenféle koncepció nélkül azok a filmek, amik nélkül 1999 nem lett volna az, ami!

Amerikai szépség

Kevin Spacey pályája egyik csúcsfilmje, csomó Oscar-jelölés, amiből a fontosabbak díjra is váltak. A színész által alakított Lester Burnham lánya barátnőjével kacérkodik, majd miután a homoszexualitás gyanúja is felmerül, valaki fejbe lövi. Ez volt 1999-ben, most meg az, ami.

Mátrix

A Wachowski-testvérek összegyúrták a hacker és a cyberpunk kultúrát az ázsiai harcművészetekkel, a mesterséges intelligenciához kötődő disztópiákkal, az ázsiai akciófilmekkel, és a korabeli filmes csúcstechnnikákkal, mint a pisztolygolyók röptét belassítva mutató úgynevezett bullet time felvételek. A film a maga hibáival együtt az aktualitásából nem vesztett semmit két évtized alatt, Morpheus tablettái pedig a mémkultúrában is fontos szerepet kaptak később.

Straight Story - Az igaz történet

Egy hetvenhároméves öregember egy ócska traktorral indul el, hogy meglátogassa a több száz mérföldre élő, haldokló testvérét. Ebben az egészben az a legfurcsább, hogy David Lynch elhagyta a komfortzónáját és rendezett egy klasszikus, könnyfakasztó úti filmet - igaz történet alapján.

A csaj nem jár egyedül

George Bernard Shaw Pygmalion című drámájának gimis romkom-verziója egyúttal simán műfaja legjobbja is lett. Szirupos, közhelyes, de tényleg nagyon szép film. Visszamenőleg én kicsit most meglepődtem, hogy Rachael Leigh Cooknak végül is ez lett a legsikeresebb filmje, pedig anno klasszikusan jó ugródeszának tűnt a Csaj nem jár egyedül.

A John Malkovich-menet

Spike Jonze nagyjátékfilmes bemutatkozása, Charlie Kaufman történetéből. Noha az eredeti forgatókönyv szerint is John Malkovich lett volna a címszereplő, a gyártó Tom Cruise-t szerette volna. Végül Malkovich örömmel vállalta, így az ő fejébe bújhatott bele bárki, hogy a színész szemén keresztül szemlélhesse a világot.

Magnólia

És ha már Tom Cruise, akkor jöjjön a Magnólia háromórás Amerika-tablója Paul Thomas Andersontól. Cruise egyébként éppen a Tágra zárt szemek forgatása közben látta Andersontól a Boogie Nights-t, és ezután döntött úgy, hogy aláír élete egyik legerősebb szerepére a pszicho proto-PUA-érában.

Tágra zárt szemek

És ha már Tágra zárt szemek, akkor haló, ez is '99! Hiába a sok meztelenség és az orgia, Stanley Kubrick utolsó filmjéért anno sem a közönség, sem a kritikusok nem voltak oda. Aztán az idő mindent elrendezett, ma már nem lehet egy ilyen listát készíteni nélküle.

Amerikai pite

Stifler mamája!

Észvesztő

Nem ez volt Angelina Jolie első filmje, az ismertséget a '98-as Kifutó a semmibe és a George Wallace hozták meg neki, de ezért a szerepért kapta eddigi egyetlen Oscarját, és hát tényleg remek páros voltak a pszichiátrián az itt már producerként is jegyzett Wynona Ryderrel.

Ember a Holdon

A kilencvenes évek első számú komikusa, Jim Carrey végre belebújhatott példaképe Andy Kaufman bőrébe. De olyan szinten, hogy akkor sem volt hajlandó kibújni belőle, amikor éppen állt a kamera - Milos Forman rendező és az egész stáb "örömére".

Harcosok klubja

Közhely, hogy a könyv mindig jobb, mint a film. David Fincher azonban úgy rúgta fel a szabályt, hogy egy kurva jó, de nem éppen megfilmesítésért ordító regényt választott ki. Ha egy filmet kéne mondanunk '99-ből, akkor az sokkal könnyebb lenne, mint húsznál meghúzni a határt: Harcosok klubja és kész.

Hatodik érzék

A váratlan csavarok nagymestere, az indiai származású M. Night Shyamalan berobbanása Hollywoodba. A Bruce Willis által alakított pszichológushoz egy halottakkal beszélő kissrác kerül, majd egy olyan titok tárul fel, amire senki se számít - azaz számított akkor, mert Shyamalan óta mindenki gyanakvóbb már.

Toy Story 2.

Csak egy sima videós folytatást akart a Disney, aztán amikor látták, hogyan alakul a második epizód, rögtön egész estésre íratták át a játékidőt. Tom Hanks és Tim Allen az első részhez 50-50 ezer dollárért adták a hangjukat, itt már 5 milliós sztárgázsit kaptak érte.

South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan

Két év kellett, hogy a South Park is a mozivászonra kerüljön. Noha a mozi egyszeri kirándulás volt Cartmanéknek, a '99-es évfolyamhoz ők is hozzátartoznak.

A múmia

Kisköltségvetésű horrornak indult, majd hét év tilitoli után nagyszabású blockbuster lett belőle. Nekem már tiniként is rezgett a léc, de akkor egyszer belefért, a lényeg úgy is az, hogy megnézték egy csomóan, és lehetett csinálni a folytatásokat.

Star Wars - Baljós árnyak

Ma már hihetetlennek tűnik, de 1999 előtt hihetetlennek tűnt, hogy valaha folytatódni fog a Star Wars. Az eredeti trilógia léce még leverve se lett, úgy esett a matracra a folytatás, akarom mondani, az előzmény. Akárhogy is a franchise-filmezés egyik fontos epizódja volt ez.

Sztárom a párom

Julia Roberts és Hugh Grant romantikus vígjátéka a Csaj nem jár egyedül felnőtt párja, aminek legfeljebb a műfaja róható fel hibának, de azon belül nehéz belekötni. Nem lehet minden kődráma és metafilm. Azért annyi meta-pajkosság belefért, hogy a hollywoodi színésznőt alakító hollywoodi színésznő a filmben bemondja a tényleges fizuját: 15 millió dollár.

A fiúk nem sírnak

A címében egy Cure-számot megidéző, majd azt a sztorijában kiforgató film nem csak Hilary Swanknek hozta meg az első Oscart, hanem a mai napig az LMBT-közösség egyik alapfilmje. Más kérdés, hogy anno a filmet csomóan kritizálták azért, hogy a valós alaptörténet csomó durva elemét elhagyták a készítők. Nincs explicitté téve, hogy a magát kétneműnek valló Brandon Teenát megerőszakoló és megölő két férfi náci volt, illetve Brandon fogyatékkal élő fekete barátja, akit szintén meggyilkolnak, teljesen hiányzik a filmből.

Az álmosvölgy legendája

Tim Burton csodaszép viktoriánus horrorjában Johnny Depp, a modern gondolkodású nyomozó eredt a fej nélküli lovas nyomába.

10 dolog, amit utálok benned

Miként a Csaj nem jár egyedül, úgy a 10 dolog, amit utálok benned is egy régi dráma laza újrázása. Méghozzá Shakespeare Makrancos hölgye lett modernizálva. Nagyon nem mellesleg ezzel a filmmel vált ismertté a tragikus sorsú Heath Ledger.

Kegyetlen játékok

Choderlos de Laclos 1782-es regényének, a Veszedelmes viszonyoknak harmadik filmes feldolgozása talán nem lett a legerősebb, de az, aki az idejében csípte el Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar és Reese Witherspoon triójának aljas meséjét, annak örökre ez lesz az igazi.

A bennfentes

És még nincs vége, az év egyik nagy drámája, a dohánygyártók spekulációit leleplező A bennfentesnek is simán itt a helye Russell Crowe és Al Pacino főszereplésével.

Halálsoron

Stephen King Halálsoron című börtönregényéből Frank Darabont készített filmet Tom Hanks és Michael Clarke Duncan főszereplésével, négy Oscar-jelölésig vitték ebben az iszonyú erős mezőnyben. Michael Clarke Duncan az életben csak 196 centi magas. A filmben ezért csalni kellett, főleg, hogy David Morse (193 cm) és James Cromwell (198 cm) sem alacsony növésűek.

Hivatali patkányok

Ha az Amerikai szépség volt az év drámai fellázadása az élet szürkesége miatt, akkor a Hivatali patkányok meg a mindennapi irodai céltalanságnak mutatott vicces fityisz.

A tehetséges Mr. Ripley

Matt Damon egyszer azt nyilatkozta, hogy a kedvenc saját filmje ez a Nápoly környékén felvett stílusos thriller. És hát utólag jobb is, mint a mézes-mázas Good Will Hunting. Nem mellesleg a színészgárda is pazar, Damonon kívül őket mindenképpen meg kell említeni: Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett és Philip Seymour Hoffman.

Ideglelés

A film, ami miatt a legtöbben mentek vissza a kasszához, hogy kérik vissza a pénzüket ezért az értelmetlen egy óráért. A film, ami bemutatta, hogy teljesen hétköznapi felszereléssel is lehet totál para filmet csinálni. És a film, ami kicsit megelőlegezte az iphone-os filmforgatásokat is.

Igen, az ezredfordulón még többet kellett várni arra, hogy Magyarországra is befussanak a hollywoodi filmek, így a szemlénkben is vannak olyan darabok, amik 2000-ben kerültek a magyar mozivásznakra.

Az Anyám élete, A lé meg a Lola, a Fucking Åmål és a Meghallgatás is nagyon ide kívánkoznának, de ha kimozdulnánk az angolszász kánonból, akkor talán sohasem érnénk az ügy végére. 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Jövőre már csak olyan alkotások kaphatják meg a legjobb film Oscarját, melyek foglalkoznak valamely hátrányos helyzetű csoporttal

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés