Pont 20 évvel ezelőtt örökre megváltozott a játékipar. Több tucat olyan játék jött ki, amelyekből széria indult, és a mai napig is velünk van, vagy csak egy régebbi sorozat húzott olyat, hogy az még most is kihatással van arra, hogyan és mivel játszunk.

Grand Theft Auto III

Kezdjük egyből a legfontosabbal. GTAIII. Egy játék, ami akkora nyomot hagyott a játékiparban, hogy tulajdonképpen teljesen meg is változtatta azt. A felülnézetes vérengzést felváltotta a teljesen 3D-s furikázás és lövöldözés, de itt jóval több történt szimpla nézetváltásnál. A GTA komplett sztorit kapott, nem is rosszat, plusz egy megjegyezhető főhőst, egy nagyon is megjegyezhető Liberty Cityt, ami akkori szemmel nézve nagyon is élőnek tűnt. A GTA azóta is a csúcson van, és folyamatosan tökéletesítgeti a formulát. A GTAIII azóta pedig már mobilokon is kint van.

Clive Barker’s Undying

Clive Barker pont 20 évvel ezelőtt szabadította ránk az Undyingot, ami sztorijával és atmoszférájával is a frászt hozta ránk. Van benne konkrétan egy olyan jelenet, ami annyira gyönyörűen építi fel az ijesztést, amitől én személy szerint annyira megijedtem, hogy a mai napig a hideg futkos tőle a hátamon, ha csak rágondolok (a festményes, ha még emlékszel). Nem volt sajnos jó helyen és jó időben, kevesen vették meg, túl durva volt ez az év, viszont még így is csendben kultjátékká vált.

Serious Sam: The First Encounter

Serious Samnek már sokkal nagyobb mákja volt, ugyanis ő aztán nem a finomkodással, hanem eszetlen henteléssel indult neki az évnek, ami annyira pofátlanul pörgette a hullaszámlálót… vagyis inkább az elhullott lényszámlálót, hogy nem lehetett nem széles mosollyal végigtolni. A dolog szépsége, hogy tavaly év végén Switch-re is kijött az első három rész egy csomagban, így most már ott tolod az első Serious Samet, ahol csak akarod.

Black & White

Peter Molyneux 2001-ben lazán tette zsebre az évet ezzel a remek játékkal, amiből nem véletlenül fogyott el kétmillió példány, és kapott BAFTA-t, meg jónéhány év játéka-díjat is. Sőt, még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a mesterséges intelligenciájának köszönhetően, amit 2001-ben mindenki az egekig méltatott. Az istenszimulátor megélt egy folytatást is, de a Black & White 2 már nem volt olyan népszerű, mint az elődje.

Red Faction

Húsz éve ámuldoztunk azon, hogy itt a Volition FPS-e, és szanaszét lehet rombolni benne szinte mindent. Hát szanaszét is romboltuk. Kis csapat készítette kevés pénzből, de ez nem látszott meg rajta. Akkor még azt hittük, a tereprombolás innentől mindennapos lesz. De nem. Most épp a Battlefield 6-ot reklámozzák pusztítható épületekkel, és már ennek is örülni kell.

Max Payne

Bizony, a jó öreg Max is 20 éve indult útjára, és hozta magával a Mátrix miatt akkor még irdatlan népszerű bullet-time technológiát, de nem parasztvakításra használta, hanem a látvány erősítésére, ráadásul az időlassítást ott és akkor kapcsolgattuk be és ki, amikor akartuk. A Max Payne látványvilága és sztorija erősen filmszerű volt, ma már ez is kint van mobilon. És ott is jó.

Halo: Combat Evolved

A 2001 őszén boltokba került Xbox egyik húzócíme volt megjelenésekor. A fene se gondolta volna, hogy ekkora kultjáték lesz belőle, aminek a rajongói most is remegve várják az új részeket. A Halo első részét alig öt hónap alatt egymillióan vették meg, és gyakorlatilag nem volt olyan, aki ne imádta volna. Azóta már felújítva PC-n is játszható.

Devil May Cry

És igen, még egy széria, ami 2001-ben indult, de a jelen generációs konzolokon is helyet követelt magának az ötödik részével. Dante húsz éve boldogít minket, azóta is brutálisan stílusos és hangulatos henteléseket művel kisbarátaival, és nincs olyan része, ami bukott volna. A DMC hivatkozási alap lett a későbbiekben, szinte minden hasonszőrű játékot hozzá mértek. Nincs kizárva, hogy valamikor a közeljövőben remake-et kap.

Burnout

2001-ben bőgette fel a Criterion a Burnout motorjait. Lehet, hogy nem épp a csúcson kezdték, de marha élvezetes volt azért az első epizód is, utána viszont a Burnout 2-3 és még később a Paradise vitte igazán sikerre a szériát. Nyolc részig, plusz a Paradise Remastered verziójáig menetelt előre a Burnout, azóta a Criterion már inkább Need For Speed-játékokat készít. Néha olyanokat, amik akár Burnoutok is lehetnének.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

A PS2 egyik húzócíme lett a Metal Gear Solid folytatása, amin akkor mindenki ámuldozott, hiszen csúcsminőségű grafikával mesélt el egy olyan történetet, ami komplexebb volt, mint amit a játékiparban addig látott az ember. Kojima remekművét egyébként néhányan a posztmodern játékok első fecskéjeként tartják számon, mert nem elégedett meg azzal, hogy szimplán szórakoztasson, el is akart gondolkodtatni. Sokan minden idők legjobb játékai között tartják számon.

Tom Clancy’s Ghost Recon

Pont húsz éve indult a Ghost Recon menetelése, a taktikai lövölde egyből térdre is kényszerítette a világot, mivel az hagyján, hogy irdatlan mennyiségben vették meg, de több évösszegző lista dobogós helyén zárt, annak ellenére is, hogy azért tökéletesnek egyáltalán nem volt mondható, PS2-n pedig kifejezetten pocséknak mondták. De akkor még inkább mindenki PC-n Ghost Reconozott. Most a Breakpointtal pedig inkább már sehol sem.

Pro Evolution Soccer

2000-ig nem igazán volt kérdés, hogy az ember FIFA-val játszik-e vagy mással. 2001-ben azonban megjött a Pro Evolution Soccer, innentől pedig már semmi sem volt ugyanaz. A PES hihetetlen menetelésbe kezdett, amiről már tudjuk, hogy nem tartott örökké, de a Konami aztán szépen helyes vágányra terelte a sorozatot, azóta pedig sokszor már tényleg lekörözi a FIFA-t is. De mindegy is. Mindkettő egy-egy vallás, úgyhogy ne is beszéljünk róluk.

Tropico

A PopTop akkorát robbantott a kis Banánköztársaság-szimulátorával, hogy az még a mai napig is velünk van, ami egy stratégiai játéktól elég nagy szó. Most már a hatodik epizódnál tartunk, és bár nem egyenletes a színvonal, azért mindig jó volt játszani a Tropico-játékokkal.

Animal Crossing

Érdekes, hogy 2020 jobb pillanatainak sajtjából az Animal Crossing: New Horizons egy jó nagy darabot harapott ki, és kevesen gondoltunk bele, hogy idén lesz pont 20 éves ez a sorozat is. Bár tény, hogy csak a japánok kapták meg 2001-ben, mindenki más 2002-ben vághatott bele ebbe az életszimulátorba, ami cuki is volt, addiktív is, és akkor még nem is tudtuk, hogy mennyire fogjuk utálni Tom Nookot két évtizeddel később is.

Operation Flashpoint: Cold War Crisis

A taktikai FPS-ek császára is ekkor bukkant fel, ami lehet, hogy feláldozta a játszhatóságot a realisztikus játékélmény érdekében, így nem is volt mindenkinek való, de így is óriási rajongótábort szedett össze maga köré. A Bohemia Interactive a Codemastersszel összebalhézva később az Operation Flashpoint alapján az ARMA-szériát vitte sikerre.

Return To Castle Wolfenstein

Elmondhatatlanul lehetett félni attól, hogyan fogja modernizálni és rebootolni a Wolfenstein-szériát a Grey Matter, de annyira jól sikerült a visszatérés, hogy B.J. Blazkowicz azóta is mindenféle kalandokba keveredik, és bár a legutóbbi, Youngblood-epizód nem épp a széria legfényesebben csillogó ékköve, azért a New Order és a New Colossus remek játékok voltak.

Luigi’s Mansion

Luigi első önálló rettegése. 2001-ben a GameCube egyik legsikeresebb címe volt. De azon szinte mindenki kiborult, mennyire volt rövid. A 2019-es harmadik rész Switch-en méltó helyre emelte a szériát, a mai napig a Switch egyik legszebb címe.

Gothic

Azért is érdekes, hogy pont 20 éves a Gothic, mert ez a szép lassan kultjátékká érett klasszikus nemsokára remake-et kap, bár egyelőre nem tudni, hogy mikor. Egy játszható demót már kiadtak belőle tavaly, de azóta nem különösebben jönnek hírek a projekt alakulásáról. Mindegy, tudunk várni.

IL-2 Sturmovik

Jött, és mindenkit megvett kilóra 2001-ben az IL-2 Sturmovik, már azokat, akik szerették a repülőszimulátorokat, és nem épp a Flight Simulatort, aminek egyébként szintén jött ki epizódja abban az évben. II. világháborús tematikában azonban nem tudott jobbat mutatni senki, többen minden idők legjobb háborús szimulációjának is kikiáltották, de akadtak olyanok is, akik szimplán minden idők legjobb repülőszimulátorának mondták. Rengeteg folytatást kapott.

Oni

Bár finoman szólva sem volt a Bungie West játéka a legnépszerűbb 2001-ben, az erősen Ghost in the Shell-ihlette verekedős-lövöldözős Oni egész szép rajongótábort szedett össze, egyedi stílusa volt, és pörgött, mint az állat. Lehet, hogy egyébként rettentően idegesítő is tudott lenni kb. minden ötödik másodpercben, mégis többen szerették, mint utálták. Mi kellemes nosztalgiával gondolunk vissza rá.

Ico

Eléggé nagy meglepetés lenne, ha a Sony nem kapná elő egy felújításra az Icót, ami nem véletlenül lett kultjáték 20 évvel ezelőtt. Talán ez magyarázza azt is, hogy PS4-re sem elérhető, valószínűleg már folyamatban van valamilyen formában az újrázása, az sem lenne baj, ha a HD-verzió jönne ki, amit PS3-on is végig lehetett tolni. Csak jöjjön.

Silent Hill 2

A Silent Hill második részét sosem lehet elfelejteni. Sokaknak ez volt a belépője a szériába, a második rész ugyanis már nem volt PS-exkluzív, PC-n és Xboxon is bele lehetett gyalogolni a ködbe és a sötétségbe, ahol tényleg minden pillanatban valami rémületes várt ránk. Nem lenne rossz, ha a Resident Evilek mintájára a Silent Hill-szériát is remake-elnék modern konzolokra.

Jak & Daxter: The Precursor Legacy

A Naughty Dog jobb sorsra érdemes szériája is 20 évvel ezelőtt indult útjára, a Jak & Daxter első része mindenkit meggyőzött PS2-n, de aztán a Vita után eltűnt a süllyesztőben. A Naughty Dog nem felejtette el őket, a Last of Us Part II-ben néhol felbukkannak easter eggként.

Anachronox

Emlékszem, mennyire vártuk az Ion Storm RPG-jét, és bár kifejezetten szerettük, olyan szinten tele volt bugokkal, hogy jó, hogy össze nem roppant a játék a súlyuk alatt. Aki kivárta a teljesen kijavított változatot, az egy remek sztorijú és világú RPG-t kapott, aminek nehéz volt ellenállni.

Pikmin

Épp nemrég érkezett Switch-re a Pikmin 3 újrakiadása, és ennek fényében elég durva belegondolni, hogy ez a széria is pont 20 évvel ezelőtt indult, és nem lehet megvádolni azzal, hogy ontotta volna magából az epizódokat. A Pikmin 4 nemsokára érkezik, addig érdemes játszani a 3. résszel, mert tényleg elképesztően bájos és szép a lényterelgetés.

Desperados: Wanted Dead or Alive

Igen, a Desperados is 20 éves, és bár lehet, hogy nem a legszebb emlékeink fűződnek hozzá, azért nem volt rossz ez a Commandos-klón, ráadásul kifejezetten érdekes benne, mármint a szériában, hogy a tavalyi harmadik rész sikerült a legjobban a három epizódja közül. Jó munkához idő kell, na.

S.W.I.N.E.

És a magyarok sem hiányozhatnak a listából, 20 éve jött ki ugyanis a S.W.I.N.E., ami nemrég kapott egy pofás remaster kiadást is, és ha játszottad, akkor újfent rájöhettél, hogy hát igen, nem volt semmi extra ebben a stratégiai játékban, de a hangulata, a magyar szinkronja és a világa abszolút közel húzta magát a szívünkhöz.

Paper Mario

20 éve váltott Mario papírra, azaz igazából 21, de 2001-ben jelent meg mindenhol a Paper Mario a világon Japánon kívül, és a koncepció annyira működött, hogy azóta is velünk van. Tavaly jött ki az Origami King Switch-re, ami lehet, hogy nem a legerősebb epizód, de még mindig baromi jó.

+ 2001-es folytatások, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül

  • Twisted Metal: Black
  • Gran Turismo 3: A-Spec
  • Aliens vs Predator 2
  • Tony Hawk’s Pro Skater 3
  • Star Wars: Rogue Squadron II Rogue Leader

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

A Sony húsvéti ajándéka egy ingyenesen megnézhető Pókverzum-rövidfilm

Már itt is van a Szegény párák rendezője új filmjének első kedvcsinálója

További cikkeink a témában