Gyakran fogunk idén moziba járni: végigvettük, milyen filmekre vár a világ, és összeszedtük a legnagyobb dobásokat.

A nagy Gatsby

Bemutató: május 10. (USA)

Rendező: Baz Luhrmann

Szereplők: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan

Volt egyszer egy Moulin Rouge!, ami még egy–két szőrösebb férfiszívet is képes volt megnyerni magának, aztán jött egy Ausztrália, melynek nézői a filmidő második felében ötpercenként kerültek euforikus állapotba, mert azt hitték, végre vége a filmnek. Baz Luhrmann F. Scott Fitzgerald ezerszer feldolgozott művének megfilmesítésével tervezi a visszatérést. Látva az illusztris szereplőgárdát, megszavazzuk neki a bizalmat.

Tűzgyűrű

Bemutató: július 12. (USA)

Rendező: Guillermo del Toro

Szereplők: Idris Elba, Charlie Hunnam

Guillermo del Toro az egyik legnagyobb geek a kortárs A kategóriás rendezők között. Ezúttal leporolta a pubertás elején az ágy alá száműzött anime- és Power Rangers-kazikat, hogy egy überlátványos sci-fiben eresszen össze háztömbnyi robotokat legalább akkora méretű szörnyekkel. A trailer pusztít. Reméljük, hogy a végeredmény is fog.

Die Hard: Drágább, mint az életed

Bemutató: február 14.

Rendező: John Moore

Szereplők: Bruce Willis, Jai Courtney

A Drágább, mint az életed esetében még azoknak a honfitársainknak is kötelező lesz beállni a mozi előtt kígyózó sorba, akiket nem mozgattak meg a Die Hard-széria korábbi részei. Bruce Willis (alias John McClane) ugyanis ezúttal Budapesten (alias Moszkva) rúgja szét egy vagonnyi rosszarcú terrorista (alias Ganxsta Zoli és társai) valagát. Erre mondja a jól értesült angol, hogy must-see.

Az acélember

Bemutató: június 20.

Rendező: Zack Snyder

Szereplők: Henry Cavill, Russell Crowe, Amy Adams

Bryan Singer szuperemberét 2006-ban nem a kriptonit nyírta ki, hanem az, hogy nyeletlen fejszeként merült el a nyáltengerben. Reméljük, hogy a Sucker Punch – Álomháború-val nagyon csúnyán beégő Zack Snyder tanult kollégája és saját hibáiból. Több intelligenciát és arányérzéket várunk a direktortól, ellenkező esetben a kék pizsamás hőst kényszernyugdíjazásra fogjuk ítélni.

Gengszterosztag

Bemutató: január 31.

Rendező: Ruben Fleischer

Szereplők: Sean Penn, Ryan Gosling, Josh Brolin

A vágószobából frissen kikerülő Gengszerosztag bemutatójának időpontját a tavalyi Batman-film vetítésén lövöldöző ámokfutó vérengzése miatt 2013-ra halasztották. A csúszás csak tovább fokozta a várakozást. Annál is inkább, mert a sztárokkal – köztük az igazi favorittá előlépő Ryan Goslinggal – teletömött akciókrimi az előzetesek alapján kiváló szórakozásnak ígérkezik.

Django elszabadul

Bemutató: január 17.

Rendező: Quentin Tarantino

Szereplők: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio

A Django elszabadul-t már tavaly is ajánlottuk, de végül 2012-ben csak az amerikai rajongók repülhettek rá Tarantino mester legújabb tripjére, nálunk a bemutató január közepére tolódott. A kritikák szerint a western műfajába több hekto vért pumpáló mozi – immár hagyományosan – kiválóan sikerült. Kötelező néznivaló. Naptárt, piros tollat elő!

Ha/ver 2.

Bemutató: június 28. (USA)

Rendező: Jeff Wadlow

Szereplők: Aaron Taylor-Johnson, Chloe Grace Moretz

A Ha/ver első része olyan volt, mint egy felpörgetett popkultúra-panoptikum. Matthew Vaughn úgy mutatta be a Facebook- és Youtube-generáció alapvető mechanizmusait, hogy közben egy percig sem engedett a lehengerlő lendületből. Nagyon szerettük, most pedig, hogy a folytatás átkerült a huszadrangú filmecskéket jegyző direktor, Jeff Wadlow kezébe, kicsit féltjük kedvencünket.

Star Trek – Sötétségben

Bemutató: június 13.

Rendező: J.J. Abrams

Szereplők: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch

J.J.Abrams elsőrangú tévésből vált elsőrangú filmessé. A Star Trek 2009-es rebootjával sikerült neki a majdnem lehetetlen; úgy vérfrissített egy nagynevű sorozatot, hogy a régi rajongók sem mentek a torkának. A folytatásban hőseink életére nem szemből, hanem a saját térfelükről tör a gonosz. Kellemesen sötét, izgalmas és látványos moziélménynek ígérkezik.

A hobbit: Smaug pusztasága

Bemutató: december 12.

Rendező: Peter Jackson

Szereplők: Martin Freeman, Ian McKellen

Megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, jó ötlet volt-e trilógiában tálalni A Gyűrűk Urá-nál jóval rövidebb A hobbit-ot. Az igazi rajongók és – a bevételi adatokat látva magukhoz nyúló – producerek szerint nagyon jó ötlet volt, és ezzel e helyütt nem is szállunk vitába. A trilógia második része idén decemberben startol és – hacsak Peter Jackson nem ül le bedrogozva a vágószobába – a siker ezúttal is garantált.

Z világháború

Bemutató: június 27.

Rendező: Marc Forster

Szereplők: Brad Pitt, Mireille Enos

Egy újabb várva várt mozi, ami izmos csúszást volt kénytelen elszenvedni. Az első trailert látva Max Brooks mesteri könyvének rajongói ráadásul úgy felhördültek, mint egy egész regimentnyi zombisereg. Nekik üzenjük: igen, a filmben nem vánszorognak, hanem rohannak az élőhalottak. És akkor mi van? Itt kérem szépen az egész zombi-hagyaték négyzetre emelése történik. Jóindulatú kíváncsisággal várjuk az eredményt.

Vasember 3.

Bemutató: április 25.

Rendező: Shane Black

Szereplők: Robert Downey Jr., Guy Pearce, Gwyneth Paltrow

A Vasember legújabb részének trailere – ahogy ez manapság szokás – sötét fordulatokat sejtet. Mi viszont nem ezért, hanem a rendező személye miatt várjuk tűkön ülve a mozit. Hogy ki az a Shane Black? Akinek többek között a Halálos fegyver-ek és Az utolsó cserkész kultikus beszólásait és sziporkázó szövegkönyvét köszönhetjük. Most te is elkezdtél türelmetlenül fészkelődni, ugye?

Sin City: Ölni tudnál érte

Bemutató:  2013.10.04.

Rendező: Frank Miller, Robert Rodriguez

Szereplők: Clive Owen, Jessica Alba, Mickey Rourke

A Sin City várva-várt második részével kapcsolatban a bemutató időpontján és a szereplő- valamint rendezőgárdán kívül csak találgatásokkal tudunk szolgálni. A jól bevált epizodikus felépítésen valószínűleg nem változtatnak az alkotók, hiszen a mozi egy nem túl hosszú füzetecske címét veszi kölcsön alcímként. Reméljük, hogy a fokozhatatlan noir hangulat ezúttal is beindítja majd a varázslatot.

Szörny Egyetem

Bemutató: június 20.

Rendező: Dan Scanlon

A Pixar egyik sikersztorija, a Szörny Rt. végre folytatást kap. Nem kell félni, a Disney eminensei nem lélektelen sorozatgyártásra vállalkoznak. Aki netán ettől tart, annak ajánljuk szíves figyelmébe a Toy Story 2010-es folytatását, amely minden idők egyik legjobb harmadik része. A Szörny Egyetem az a hely, ahol a rémisztgetők megtanulnak rémisztgetni. A régi szereplők az iskolapadban viccesebbek lehetnek, mint valaha.

Farkas

Bemutató: július 25.

Rendező: James Mangold

Szereplők: Hugh Jackman, Will Yun Lee

Az X-men 2009-es Farkas-féle spin-offjától nem nagyon lehet megtagadni a tisztességes jelzőt. Valóban, a képregény-univerzum egyik legérdekesebb karakteréről van szó, ezért a Marvel különösen verheti a fejét a falba, amiért anno átengedte Farkas megfilmesítési jogait a Fox kezébe. Akárhogy is, ismét örülhetünk a nagyon dühös Hugh Jackmannek, aki ezúttal Japánban rendez sushidélutánt a gazfickók legnagyobb bánatára.

300: Rise of an Empire

Bemutató: augusztus 2. (USA)

Rendező: Noam Murro

Szereplők: Rodrigo Santoro, Eva Green

A 300 nem csupán mémeket, hanem egy elképesztően látványos és a tesztoszterontól majd’ szétdurranó filmélményt is adott a jónépnek. Mivel a mozi világszinten 456 millió dollárt kapart össze, nem volt kétséges, hogy a stúdió még legalább egyszer befizet a buliba. A folytatás ismét Frank Miller munkájára épít, de ezúttal egy majdhogynem ismeretlen rendezőt soroztak be az ókori zúzda levezénylésére. Ez őrület! Nem. Ez Spártaaa!!!

Thor: The Dark World

Bemutató: november 8.

Rendező: Alan Taylor

Szereplők: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Akiben lett volna szemernyi kétség afelől, hogy a Disney tud-e jó képregényfilmet készíteni, azt a Bosszúállók már régen helyre tette. Most, hogy a Vasember 3 rendezői székében egy igazi hollywoodi fenegyerek csücsül, biztosak vagyunk benne, hogy a Marvel hősei jobb kezekben már nem is lehetnének. Ezek után naná, hogy az új Thor-t is látni szeretnénk.

Riddick

Bemutató: szeptember 6. (USA)

Rendező: David Twohy

Szereplők: Vin Diesel, Karl Urban

Nem cukrozzuk: sem Vin Diesel, sem a Dredd 3D-ben fantasztikus színészi játékkal brillírozó Karl Urban neve nem garancia a sikerre, és David Twohy munkásságának ismeretében sem fogadnánk arra, hogy a Fúria harmadik eljövetele bebocsátást nyerhet a filmakadémia Pantheonjába. A Riddick a kultikus címadó karakter miatt mégis simán megüti a nagyon várós kategóriát. A többit meg majd meglátjuk…

Feledés

Bemutató: április 18.

Rendező: Joseph Kosinski

Szereplők: Tom Cruise, Morgan Freeman

Tom Cruise továbbra is Hollywood egyik legnagyobb sztárja. Még mindig előszeretettel rakják az arcát óriásplakátokra, ahogy most a Feledés című poszt-apokaliptikus sci-fi blockbusterben is magától értetődően osztották rá a főszerepet. Gyanítjuk, a Jack Reacher után ismét egy one-man shownak lehetünk majdan szemtanúi, hiszen Cruise egyedül veszi fel a harcot egy underground szervezettel és az elég ramaty állapotban vegetáló bolygót terrorizáló idegenekkel.

A Föld után

Bemutató: június 6.

Rendező: M. Night Shyamalan

Szereplők: Will Smith, Jaden Smith

Shyamalan nevét meglátva csak az esik hasra, aki az elmúlt tizenkét évet egy barlangban töltötte. A rendező bizony súlyosan leírta magát, épp ezért nem tudjuk hova tenni a tényt; az indiai származású rendezőnek ismét sikerült dollármilliókat összekoldulnia egy nagyszabású sci-fihez, ráadásul a stáblistán két név is az elég jól csengő Smith-re végződik. Alig várjuk, hogy láthassuk, mi sül ki ebből.

Oldboy

Bemutató: október 11. (USA)

Rendező: Spike Lee

Szereplők: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Samuel L. Jackson

Első felindulásunkban legszívesebben elküldtük volna a fenébe az idei Oldboy-t, hiszen az amerikaiak már megint egy olyan mű remake-jére vállalkoznak, amit nem feltétlenül kellene piszkálni. Aztán megláttuk a rendező és a mögé felsorakozó színészek nevét, és a felháborodás kíváncsiságba fordult. Mivel az eredeti dél-koreai műben a vérfertőzés csak az egyik a súlyos témák közül, ezért egyvalami biztosnak látszik: ez nem egy hagyományos Spike Lee-trip lesz.

Elysium

Bemutató: augusztus 9. (USA)

Rendező: Neill  Blomkamp

Szereplők: Matt Damon, Jodie Foster

2013 a poszt-apokaliptikus sci-fik éve lesz. Közülük is kiemelkedik Neill Blomkamp alkotása, az Elysium, amely a lepusztult Föld tengődő népessége és a bolygó körül keringő űrállomás jóléti társadalma közötti szakadékba löki bele az akciókkal bőven megtámogatott cselekményt. Hogy miért vagyunk erre különösen kíváncsiak? A rendező, Neill Blomkamp a 2009-es District 9 képében egy abszolút nem konvencionális inváziós sci-fivel lepte meg a stagnáló műfaj rajongóit, amit nagyon szerettünk.

Anchorman: The Legend Continues

Bemutató: december 20. (USA)

Rendező: Adam McKay

Szereplők: Will Ferrell, Christina Applegate, Paul Rudd

Ha Adam McKay és a legtuskóbb ábrázat-verseny közönségdíjasa, Will Ferrell összeáll, ott kő kövön nem marad. Az alkotók ezúttal az egyik kedvencünknek, A híres Ron Burgundy legendája című mozinak szülnek második részt, melyhez elsőként egy teasert forgattak le a hígagyú híradósokkal. A bemutató tervezett napja még kétségbeejtően messze van, így nagyon sokat kell még aludni a szexpárduc újbóli elszabadulásához.

The World’s End

Bemutató: október 25. (USA)

Rendező: Edgar Wright

Szereplők: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman

A Wright–Pegg–Frost trió lassan legalább akkora védjegy lesz, mint a Zucker–Abrahams–Zucker, csak éppen az előbbieknél a harsány röhögést olykor megszakítja egy–két szipogás a moziterem gyengébb idegzetűekkel teletömött traktusából. Ezúttal egy kisebb társaság gyűlik össze, hogy egy jó kocsmázással üssék el a világvégéig hátralévő időt. A szórakozás fix, és remélhetőleg eredetiségben sem lesz hiány.

Zero Dark Thirty

Bemutató: január 11. (USA)

Rendező: Kathryn Bigelow

Szereplők: Chris Pratt, Jessica Chastain, Joel Edgerton

Sokan a mai napig állítják, hogy 2008 legjobb háborús filmje A bombák földjén című dráma volt, amivel mi sem nagyon szeretnénk vitatkozni. Érdekes, hogy éppen egy nő, Kathryn Bigelow adta le a legjobb dolgozatot erről a férfias témáról. A Zero Dark Thirtyben Osama Bin Laden levadászásának történetét dolgozza fel a rendezőnő. Hamarosan ismét eljön tehát a realizált akciójelenetek, a feszült várakozások és komor nézések ideje.

A magányos lovas

Bemutató: július 4.

Rendező: Gore Verbinski

Szereplők: Armie Hammer, Johnny Depp

Gore Verbinksinek kicsit elege lett a kalózokból – tegyük hozzá: teljesen jogosan –, ezért átnyergelt a vadnyugatra, ahol a divatnak megfelelően egy igazi oldschool hőst fog szabadjára engedni, akit az az Armie Hammer alakít, aki a Közösségi háló-ban egy ikertestvért játszott. Forrest Gump szerint ez nagyon nehéz feladat lehet, így ha Armie-nak sikerült abszolválnia, akkor biztosan megbirkózik egy látványos western-akciófilm főszerepével is.

Tovább:
A Player legfrissebb cikkeihez
Feltámadás magyar módra, avagy Linda után bárki visszajöhet?
A TV2 drámája embereknek, akik röhögni akarnak - Pocsék lett a Bűnök és szerelmek

És ezt olvastad már?
Milyen problémákkal küszködnek a túl nagy pénisszel élők? – ebből a dokumentumfilmből kiderül