Ma harminc éve, 1991. január 17-én jelent meg a német mozikban a Go Trabi Go, ami a hazájában kultikus film lett, és sokak szerint többet tett a német egységért, mint néhány politikus.

Nápolyt látni és meghalni – ezzel a felkiáltással indult útnak Udo Struutz és családja Goethe nyomában a szászországi Bitterfeldből, és az útjuk egy kicsit tovább tartott, mint tervezték, hiszen Trabanttal mentek. A karót nyelt nyugatnémet rokonoktól a trabantos vicceken visítva röhögő kamionoson át a nudista strandig valószínűleg minden részét kívülről fújod a filmnek, mégis érdemes újra megnézned, hiszen éppen ma lett harminc éves.

A Go Trabi Go szó szerint egyidős a német egységgel. 1990. október 3-án, amikor a berlini fal ledöntése után csaknem egy évvel hivatalosan is létrejött az egységes Németország, a stáb éppen az olasz jeleneteket forgatta,

a színészek tehát még keletnémet állampolgárként utaztak külföldre, de már németként térhettek haza.

Wolfgang Stumphnak a mai napig rendszerint utána kiáltják az utcán, hogy Udooo!

A főszereplők közül a Ritát játszó Marie Gruber már nincs köztünk, 2018-ban hunyt el, és hozzá hasonlóan Jacqueline hozta meg az ismertséget Claudia Schmutzler számára is, aki a szerepe szerint még csak tizenhét, valójában huszonnégy éves volt a forgatás idején.

Jacqueline, azaz Claudia Schmutzler egy tetősátras Trabin a filmben és mostanában

A filmhez 13-féle Trabantot használtak, időnként a négyütemű motorjával, a rázós részekhez bukócsővel megerősítve, az egyik jelenetben a James Bond-filmek francia kaszkadőre, Gilbert Bataille vezette két keréken.

A premier 25-ödik évfordulójára Go Trabi Go Forever címmel dokumentumfilmet készített a német MDR, amiben Wolfgang Stumph újra bejárta a Struutz család útját egy világoskék Trabanttal, és az utazása közben találkozott az egykori szereplőkkel.

(Képek: Getty Images, MDR)

A Trabant nekünk is a szívünk csücske:

Hét dolog, amire rájöttem, amíg Trabanttal közlekedtem

Szerzőnk egy hónapig trabantozott, túlélte, és több mindenre is ráébredt.

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában