Harminc évvel ezelőtt mutatták be minden idők egyik legismertebb és legkiválóbb gengszterfilmjét.

Martin Scorsese a '90-es évekre már ünnepelt rendező volt, olyan, mára már klasszikussá avanzsáló alkotásokkal, mint az Aljas utcák, a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Komédia királya és a Krisztus utolsó megkísértése. A Nagymenők alkalmával a rendezőzseni egy irodalmi alapanyaghoz nyúlt (ahogy mondjuk Coppola a Kersztapa esetében), talán ennél is fontosabb azonban, hogy a film történetét valós események ihlették. Jimmy Conway karakterét egy James Burke nevű bűnözőről mintázták, aki többek között a Lufthansát is kirabolta, de Henry Hill figurája sem kitaláció.

A film előkészületei

A hírek szerint Scorsese semmi esetre sem szeretett volna több bűnügyi filmet forgatni, azonban elolvasta Nicholas Pileggi (aki egyébként a szkript megírásában is részt vett később) Wiseguy című művét, mely lenyűgözte a mestert, véleménye szerint ugyanis egy korábbi mű sem mutatta be ennyire hitelesen a szervezett bűnözés világát. Nagyon hasonló megállapítást tett egyébként minden idők egyik legismertebb filmkritikusa, Roger Ebert is.

Nincs olyan film, amelyik jobban bemutatná a szervezett bűnözés világát, mint a Nagymenők. Még a Keresztapa sem.

Scorsese egyébként a könyv elolvasása után felhívta a mű szerzőjét, és elmondta, hogy ez az a könyv, melyre egész életében várt. Az író pedig a legenda szerint azzal reagált, hogy "Én pedig nagyon régóta vártam erre a hívásra."

Rögtön az elején meg kellett ragadnunk a nézők figyelmét. Egy lövéssel kellett indítanunk, utána pedig tét folyamatos növelésre volt szükség. Szinte mintha egy kétórás trailert forgattunk volna. Ez azonban elkerülhetetlen volt, mert csak így tudtuk elkapni azt az életérzést, azt az adrenalint, amely megbabonázta ezeket az embereket.

További érdekesség, hogy a szkript tökéletesítése nagyon hosszú időt vett igénybe, összesen tizenkét vázlat készült. A film címe eredetileg Wise Guys lett volna, azonban két korábbi alkotás (egy tévésorozat és egy mozifilm) miatt a készítők az utolsó pillanatban más címnek szavaztak bizalmat.

Az a kezdetektől fogva nem volt kérdés, hogy Scorsese az egyik legfontosabb szerepet régi harcostársára, Robert De Niróra szeretné bízni. Ray Liotta beválogatása azonban már annál érdekesebben alakult. De Niro ajánlotta a rendező figyelmébe a színészt, aki a Valami vadság című filmben nyújtott alakításával lenyűgözte kollégáját. Scorsesét rögtön meggyőzte az a "karizma és kisugárzás", mely áradt Liottából, a stúdió azonban egy ismertebb nevet szeretett volna.

Ők még Eddie Murphynek is jobban örültek volna.

De Niro az előkészületek során rengeteget konzultált Hill-lel, ugyanis szeretett volna minden apró részletet megtudni a karakteréről.

És ezt tudtad?

  • A hírek szerint Scorsese annyira figyelt minden apró részletre, hogy ő maga kötötte Ray Liotta nyakkendőjét
  • Jimmy Conway szerepét Al Pacinónak is felajánlották, azonban ő félt a beskatulyázástól, így nemet mondott a munkára
  • Ray Liotta Harvey Dent szerepét utasította vissza ezért a filmért
  • A színészek rengeteget improvizáltak a forgatás során, ezek közül sok benne maradt a kész alkotásban is
  • Joe Pesci a filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat
  • Egy 2007-es, igencsak nagyszabású lista minden idők 92. legjobb filmjének titulálta a Nagymenőket

 

És ezt olvastad már?
Új előzetes érkezett a vérszomjas játékbabáról szóló sci-fi-horrorhoz