Újra összeállt pár show erejéig a Monty Python, ezért aztán tematikus minilexikonban szedtünk össze pár kevésbé ismert sztorit a csapatról.

C, mint Cleese

Kétméternyi humorérzék és kreativitás. 1969-ben a BBC saját show-val bízta meg, de ő volt annyira intelligens, hogy egóját háttérbe szorítva hajlandó volt csapatjátékos lenni. Ő hívta meg a vele egyenrangú tehetséggel bíró fiatal humoristákat, hogy együtt hozzanak létre valami egészen újat.

Igaz, elsőként is ő unta meg a cirkuszt, elmondása szerint azért, mert minden jelenetük már csak egy korábbi jelenet újabb verziója volt, és azért is, mert „folyton olyasmiket kértek, hogy hétfő reggel nyolckor jelenjek meg a wakefield-i vasútállomáson pingvinnek öltözve.” A harmadik szériában már nem vett részt teljes szívvel, az utolsó hat részben pedig már csak íróként jelent meg, mivel lekötötte egy saját BBC-produkció, amelynek később a Waczak szálló címet adta.

V, mint vicces temetés

Még sosem láttam, hogy valaki ilyen csúnyán elszúrjon egy bulit” – jelentette ki Terry Jones 1989. október 4-én, a húszéves Python-évforduló előtt egy nappal, amikor megtudta, hogy Graham Chapman meghalt. John Cleese a templomban, szűk körben tartott gyászmisén még tovább ment, kijelentette, hogy ő lesz az első a történelemben, aki egy gyászbeszédben kimondja a baszás szót. A gyászoló család és barátok egy hatalmas nevetés kíséretében vették a lapot.

A „halottgyalázás” 1998-ban az Aspen-i US Comedy Arts fesztiválon folytatódott, amikor is egy talk show-ban a még elő tagok Graham Chapman urnáját is magukkal vitték a színpadra, hogy egyszer csak „véletlenül” felborítsák, és a hamvakat felporszívózzák.

A, mint „Assisi Szent Ferenc társasjáték"

Az Assisi Szent Ferencet alakító játékos hat lapot oszt ki minden résztvevőnek. A játékosok utána azt figyelik, ki tud a legtovább mozdulatlanul ülni. Az elsőként megmozduló játékos lesz az új Assisi Szent Ferenc.”

(Hülye játékok, szerző: E.D Hülye. A Monty Python Nagy Vörös Könyvéből)

I, mint Idle

A Monty Python tagjai mindannyian war babyk, vagyis háború alatt született gyerekek, de egyedül talán Eric Idle szenvedett maradandó károsulást a II. világháború miatt. Édesapja RAF-pilótaként sértetlenül végigharcolt öt évet, ám szolgálata leteltével, ’45 karácsonya előtt egy nappal autóbaleset áldozata lett. A South Shieldsben született fiú egy bentlakásos iskolában (korábban Királyi Árvaháznak hívták) nőtt fel: hétéves korától kezdve 19 éves koráig élt Wolverhamptonban. A „börtön és katonaság keverékeként” jellemzett iskola „tökéletes felkészülés volt a Monty Pythonra”.

A csapaton belül Idle egyedül írt, és keményen meg kellett harcolnia a többiekkel. Neki volt a legtöbb híres barátja, jelenlegi felesége pedig egy volt Playboy-modell. Nevéhez fűződik például a Nudge-Nudge jelenet, amely pájtonok egyik emblematikus darabja. A magyarul is megjelent A mohó gazember naplója című egotripje, egy mély bölcsességgel, és szeretettel megírt darab egy öregedő humoristától.

L, mint leggyűlöltebb jelenetek

1. A papagájjelenet

Az 1989-ben megjelent A papagájjelenet nincs benne című másfél órás összeállítás is egyértelműen bizonyítja, mennyire unják a tagok az említett szkeccset. A Palin–Cleese duó által előadott klasszikus azóta is a komédiával kapcsolatos szavazások, és közvélemény kutatások első helyezettje, vagyis a python-fanok nem tudják megunni a Kék Norvég körüli herce-hurcát.

2. Hülye járások minisztériuma

„– Hé, Monty! Csináld a hülye járást!”– kiabált rá John Cleese-re Londonban egy teherautó sofőr a legendák szerint. Nem tudni, ez volt-e az a pillanat, amikor a magas brit meggyűlölte szerzeményét, de az biztos, hogy soha többet nem volt hajlandó előadni. Egy amerikai talk show-ban élő adásban kérték fel, hogy adja elő, mire kiment a díszletek mögé, pár másodperc múlva visszajött, mondván kint hülyejárt egy keveset. A védjegyévé vált mozdulatsort pólóra nyomva megvásárolhatod John Cleese hivatalos weblapján 15 fontért. Ugyanez bögrén 12 font.

3. Pisikóstolás

Eredetileg a harmadik széria tizedik részébe került volna bele a „pisi borkóstolás” jelenetként elhíresült darab, melyben két arisztokratikus külsejű úriember egy pincében bort kóstol. A csoporton belül öncenzúra működött, vagyis a tagok maguk döntötték el, mi fér bele egy-egy show-ba, így amikor a Monty Pythonból elvágyódó John Cleese a csapat tudta nélkül elment a BBC szórakoztató műsorok igazgatóságára, és követelte, hogy ne engedjék adásba a jelenetet, akkor erősen meglepte a többieket. Az ominózus szkeccs kimaradt, John Cleese pedig a negyedik széria hat epizódjában már csak íróként vett részt.

G, mint Gilliam

Egy amerikai Londonban. Terry Gilliam angol barátnője miatt tűnt fel a ködös Albionban 1967-ben, és animátorként kezdett dolgozni BBC-műsorokban. A munka jól jött, ugyanis az egyik producer személyesen mentette meg Gilliamet a vietnami háború miatt egyre sűrűbben sorozó amerikai hadseregtől. Az öttagú csapat 1969-ben úgy vélte, éppen az animációkkal érheti el célját, vagyis azt, hogy a műsorok ne a megszokott szerkezet szerint haladjanak, hanem egyfajta tudatfolyamként hömpölyögjenek előre.

Gilliam szürreális animációval Cleese-ék megszabadulhattak a szkeccseket lezáró kötelező poéntól, és akkor léphettek tovább egy jelenetből, amikor az a legizgalmasabb volt. Bár eltűnhetett volna a süllyesztőben, tulajdonképpen Gilliam lett a legsikeresebb: a Brazil-lal, a Münchausen báró kalandjai-val, a 12 majom-mal, és a Félelem és reszketés Las Vegasban-nal Hollywoodot is bevette.

C, mint cenzúra

1. Ottó, a náci zsidó

A nemzetszocialista-zsidó terrorista ötlete Eric Idle nevéhez fűződik, és a tunéziai forgatás során ő is alakította a horogkeresztes, Dávid-csillagos fejdíszű férfit. A forgatókönyvben Ottó vezette a film végén feltűnő öngyilkos brigádot. A jelenet – számos másikkal egyetemben – végül kikerült a filmből. Graham Chapman halálakor szóba került a teljes, két és fél órás verzió piacra dobása, de John Cleese – újabb támadásoktól tartva – megvétózta az ötletet.

2. Temetkezési jelenet

A huszonhatodik részben található a temetkezési jelenet, amelyben egy temetkezési vállalkozó azt ajánlja fel egy ügyfelének, hogy frissen elhunyt édesanyját egyék meg „megsütve, hasábburgonyával, brokkolival, tormakrémmel.” A pájtonok szándékosan akartak provokálni, kíváncsiak voltak a közönségük véleményére. A producerek és a rendező ellenkezése miatt azonban már a jelenetben is megjelentek nem tetszést kifejező nézői hangok. De ez is kevés volt: a direktort, Ian McNaughtont a BBC seggbe rúgta, és ettől kezdve a csapat minden lépését árgus szemekkel figyelték.

3. Országos Proust-összefoglaló verseny

Proust Eltűnt idők nyomában című regényét kellett összefoglalni egy verseny résztvevőinek a 31. részben (egyszer estélyiben, egyszer fürdőruhában). A konferanszié kérdésére az egyik induló úgy válaszolt: hobbijai „állatok megfojtása, golf és maszturbálás”. A BBC az adásba került verzióban elnémította a maszturbálás szót, értelmetlenné téve a poént tévénézők számára. Palinék kikérték maguknak a cenzúrát, Jones azzal érvelt Duncan Wood igazgatónak, hogy „– Mi a gond a maszturbálással? Én is szoktam, és te is, nem igaz? Mire Duncan: öööh.”

Azt is nehezményezték, hogy ha már cenzúráz a „Beeb”, akkor az állatok megfojtását is ki kellett volna szednie. A szerzők természetesen tisztában voltak azzal, hogy tabukat döntögetnek, és erre már a jelenet végén is rákontráztak: „És ott megy Harry Bagot. A hobbijaival kissé leszerepelt, a golf ugyanis nem túl népszerű errefelé.”

Sz, mint spam

A kéretlen elektronikus levelek elnevezése is a Monty Python egyik jelenetéhez köthető. A löncshús konzervet jelentő spamet az elkerülhetetlen esemény szinonimájaként választották ki. Szoftvercégek előszeretettel neveznek el programokat és projekteket a csoportról: létezik „Python programing language”, és „Parrot” (papagáj) űrhajó manőverezési program.

B, mint betiltva

1978-ban a spanyol inkvizíció szellemi örökösei úgy érezték, eljött az idejük, és keményen betámadták a Brian élete című filmet. Az amerikai premier helyszínén például keresztény tudatú fiatalok táblákkal tüntettek a film ellen, Palin és Cleese pedig kénytelen volt tévéműsorokban püspökökkel és érsekekkel vitázva megvédeni a filmet. Utóbbi szerint a botrány rendkívül jót tett a műnek, amely kétszáz kópiával indult volna az Egyesült Államokban, de a tiltakozások hatására hatszáz lett belőle.

A Brian életé-t jó néhány angol város is betiltotta, mint például Torbay, ahol csak hat éve, 2008 szeptemberében szüntette meg a városi tanács a rendelkezést egy bocsánatkérés kíséretében. Egy tyneside-i plébános még tovább ment, amikor hívei előtt a templomban vetítette le a művet, a nézők legnagyobb örömére.

 

P, mint pájtoneszk

A csapat nevéből eredeztethető „pythonesque” jelző az angol lexikonok része. Jelentése: abszurd, szürreális.

J, mint Jones

A wales-i Terry Jones volt Cleese mellett a csoport másik erős embere, kettejük vitái a házi legendák szerint hevesek voltak, bár utóbbi szerint széket csak egyszer vágtak egymáshoz. A vizuális típusnak számító Jones a klasszikus jelenetekben gondolkodó Cleese ellentéte volt, és a két pólus jól kiegészítette egymást. Jonest az írás és színészet mellett a rendezés is érdekelte, és gyakran megosztotta véleményét a sorozat direktorával, Ian McNaughtonnal. A Gyalog galopp-ot még Gilliammel közösen rendezték, de a Brian élete és az Élet értelme forgatásán már egyedül ült a rendezői székben.

A csoport felbomlása után történelmi témájú tévésorozatokkal, könyvekkel és gyerekmesékkel múlatta az idejét. 2006-ban prosztatarákot diagnosztizáltak nála, de elmondása szerint korántsem volt annyira súlyos a helyzet, hogy minden pletykalap ezzel foglalkozzon. Nem kellett aggódni miatta, ugyanis 2009-ben a hatvanhét éves legenda sikeresen ejtette teherbe 26 éves svéd barátnőjét. Lehet, hogy kicsit bolond, de nem hülye!

R, mint rajongók

1. George Harrison

„Az egyetlen dolog, amiért érdemes felkelni az ágyból, az a Monty Python Repülő Cirkusza” – jelentette ki 1969-ben a Beatles gitárosa. Amikor 1978-ban az EMI a Sex Pistols-botrány utóhatásaként visszadobta a Brian életé-nek finanszírozását, akkor Harrison cége, a Hand Made Films ugrott be helyette. Az ex-beatle ismerte a forgatókönyvet, tetszett neki, és szerette volna, ha elkészül. „Tutira ez volt minden idők legdrágább mozijegye!” – nyilatkozta később a filmben „Mr. Papadopoulosként” is feltűnő legenda.

2. Elvis Presley

A rockzenei szcéna imádta a Monty Pythont, kezdve a Led Zeptől, a Jethro Tullon át a Pink Floydig, ám a tengerentúlon is akadt egy rajongójuk, méghozzá a Király személyében. Elvis Presley csak a Gyalog Galopp amerikai turnéjakor ismerte meg a csapatot, de annyira tetszett neki a középkori lovagokról szóló vígjáték, hogy saját kópiát is őrzött belőle graceland-i birtokán, és állítólag négyszer is megnézte a filmet.

3. Gary Lineker

A filozófusok focimeccse című jelenetben a görög gondolkodók némi tanakodás után 1-0-ra verik a német filozófusokat Szokratész góljával. A tógába és szakállba öltözött Cleese egy kidolgozott, látványos akció végén hatalmas csukafejessel jutatta a hálóba a labdát. A mozdulat annyira tetszett Gary Linekernek, az angol válogatott csatárának, későbbi tévés szakkommentátornak, hogy egy alkalommal beválasztotta a huszadik század száz legszebb gólja közé. John Cleese a hírre szerényen csak ennyit jegyzett meg: „– Tényleg nem volt rossz fejes!”

M, mint a magyar kapcsolat

A Repülő Cirkusz-ban több alkalommal hivatkoznak magyarokra és Magyarországra. Ezek egyike a „Mocskos magyar mondattár”, amelyben John Cleese egy magyar turistát alakít, aki egy szándékosan rosszul szerkesztett szótár alapján próbál gyufát venni egy vegyesboltban. John Cleese 1996-ban a Fészkes fenevadak című vígjátéka kapcsán járt hazánkban, amikor is Galla Miklós emlékeztette a jelenetre. Cleese elárulta, hogy csak tizenegy magyar szót tud, és fejből felsorolta az Aranycsapatot.

Eric Idle egy interjúban mesélt arról a felejthetetlen élményről, amikor 1954. december 13-án a helyszínen szurkolhatta végig, ahogy kedvenc csapata, a Wolverhampton Wanderers megmérkőzött az akkor a világ egyik legerősebb klubcsapataként emlegetett Budapesti Honvéddal.

Terry Gilliam 2005-ben a Grimm című filmje kapcsán járt Budapesten, akkor e sorok szerzője jutatta eszébe, hogy gyerekkora egyik kedvenc tévésztárja, az ötvenes évek egyik első abszurd komédiása, Ernie Kovacs magyar származású, ráadásul a Brazil rendezője azt is megtudta, hogy nem „kovaksznak” kell ejteni.

Michael Palin 2006-ban járt Magyarországon Új Európa című utazós sorozata egyik epizódjában. A széria könyvalakban is megjelent, és az előszóban Palin arról eszmefuttat, hogy az elmúlt húsz évben a világ számos pontján megfordult már hat sorozata révén – Kolumbiától kezdve Oroszországon át Zimbabwéig –, de sehol nem lopták el semmijét, kivéve a budapesti Keleti pályaudvart, ahol egy percre otthagyta a hátizsákját egy padon. Ez a – főleg ránk nézve – kellemetlen epizód a tévéfilmből szerencsére kimaradt.

P, mint Palin

Mr. Nice Guy, aki a felmérések szerint a legszimpatikusabb pájton mind közül. A nem éppen festői Sheffieldben nőtt fel, apja acélgyári mérnök. Gyerekkorától színésznek készült, első igazi sikereit Oxfordban szerezte az egyetemi színtársulatban. A hatvanas évek közepén a többiekkel együtt a BBC-nél tűnt fel mint gagman. Egy idő után annyira elege lett abból, hogy mások mondják el az általa megírt poénokat, ráadásul rosszul, hogy ismét színészi feladatokat is vállalt. 1969-ben elején két másik fiatal BBC-s kolléga, Cleese és Chapman megkereste őt, Jonest, és Idle-t, hogy mi lenne ha?

A pájton után Palin mint az angol tévénézők kedvenc útikalauza született újjá, lenyomott nyolc nagyszabású sorozatot, amivel egy tonna díjat nyert, de ezenkívül több vígjátékot írt és rendezett. Grafomán: a Monty-évekről szóló vaskos, telefonkönyv vastagságú naplója 2007-ben jelent meg Angliában.

V, mint védjegy

A Repülő Cirkusz összetéveszthetetlen muzsikája John Philip Sousa (1854–1932) szerzeménye, a címe Liberty Bell. A főcím végén egy fingó hang kíséretében lezuhanó lábat Gilliam az itáliai reneszánsz festőtől, Bronzinótól (1503–1572) nyúlta.

K, mint kevéssé ismert filmek

1. MP Live at Aspen

A már említett US Comedy Arts fesztiválon életműdíjjal tüntették ki a fiúkat, ennek alkalmából – hosszú évek után – ismét közös légtérben lehetett együtt látni a még élő tagokat. A srácok olyan jól érezték magukat együtt, hogy sokan pletykálni kezdtek egy újraegyesülésről, de elfoglaltságok miatt semmi nem lett belőle. A talk show ugyan nem hivatalos Python-produkció, de ennek ellenére remek hangulatú darab.

2. MP Night at BBC 2

1999. október 5-én a BBC 2 egész estés megemlékezést tartott az évforduló tiszteletére, melynek során dokumentumfilmeket vetítettek, lenyomták a Brian életé-t, a South Park tisztelgését (a halott Kenny-jelenet) és – a rajongók legnagyobb örömére – egy teljesen friss, kb. húszperces, öt–hat rövid jelenetből álló anyagot is. Ez a kisfilm külföldi DVD-kiadásokon már megjelent.

3. Monty Python’s Fliegender Zirkus

1972-ben és '73-ban a csapat két darab ötvenperces műsort készített a német ARD-nek, új és régi jelenetekkel egyaránt. Mivel a tagok szerint a szinkronizálás tönkretette volna a műsort, ezért bemagolták a német szöveget. Az anyag a kilencvenes évekig nem volt látható, bár pár részletét bevágták a Live at the Hollywood Bowl-ba. 1998-ban végül DVD-n is megjelent – sajnos csak külföldön.

4. És most valami egészen más

Victor Lownes, a londoni Playboy Club vezetője finanszírozta azt a szkeccsfilmet, amit 1970 telén rögzítettek a tagok. Lownes ezzel a best of-válogatással szerette volna bevinni a Monty Pythont az amerikai piacra. A rosszul összeválogatott és összeállított jelenetek nem hozták meg a várt sikert, és a pájtonoknak még négy évet kellett várniuk a hőn áhított tengerentúli népszerűségre. Furcsa módon a jeleneteket jól ismerő angolok szerették a filmet, és megmentették az anyagi bukástól.

5. Ipari oktatófilmek

Létezett az az összeg, amiért a pájtonok elvállaltak oktatófilmeket. 1971-ben egy fagyasztott borsót, egy fogkrémet, és egy hajlakkot gyártó cég megbízásából készítettek nagyjából negyedórás szösszeneteket animációval, a sorozatból ismert figurákkal stb. Természetesen csak az említett vállalatok használták, sohasem került képernyőre, de pár éve ezek a kis reklámfilmek is megjelentek a jól ismert fájlmegosztó fórumokon. Jó szívvel csak fanatikusoknak tudjuk ajánlani.

Cs, mint Chapman

A Cambridge orvosi szakán végzett Chapman Cleese állandó tettestársának számított. Homoszexuális volt és alkoholista, ráadásul erős vágy élt benne mások sokkolására, ezért a MP botrányhősének is nevezhetnénk. A Gyalog galopp egyébként is botrányokkal tarkított forgatását alkoholproblémái majdnem taccsra tették. Négy évvel később, a Brian élete filmezésekor már tiszta volt, és a stáb plusz a helybéli tunéziaiak orvosaként dolgozott a szünetekben. A tagok elmondása szerint elképesztően kevés anyagot írt, de egy-egy briliáns beszólással új szintre emelt jeleneteket.

K, mint kígyó

1985-ben egy ismeretlen, miocén kori kígyófaj maradványaira bukkanó ausztrál paleontológus az állatot „Montypythonoides riversleighensis”-nek nevezte el. A csoport minden tagja után neveztek már el aszteroidát, de ezenkívül van még pájton ihletettségű sör, rockzenekar és képregényfigura is.

M, mint megvesztegetés

1983-ban a Monty Python – Az élet értelme című filmjük a versenyművek között szerepelt Cannes-ban, a csapat pedig – John Cleese nélkül – elutazott a dél-franciaországi filmfővárosba. Terry Jones már a reptéri sajtótájékoztatón kijelentette, hogy meg fogják nyerni az Arany Pálmát, mert megvesztegették a zsűrit. Két héttel később meg is kapták a nagydíjat. Jones köszönő beszédében kijelentette, hogy zsűri tagjai a pénzt a fürdőszobáikban találják, a csövek mögött.

És ezt olvastad már?
Emberek, akik jól tették, hogy bukósisakot viseltek, és mások, akik jól tették volna
További cikkeink a témában