40 film, ami 2021-ben lett 20 éves
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2001. Belépett az életünkbe Harry Potter, A Gyűrűk Ura, az Üvegtigris, Amélie, Zoolander és még annyian, hogy felsorolni is nehéz. Mégis megtesszük.

Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Sorcerer's Stone)

Harry jött, és mindent vitt. A bevételei már egymillárd dollár felett járnak. Nem sok olyan filmes-könyves franchise van a 2000-es évekből, ami ekkora rajongótábort tudott aktivizálni, és a mai napig is ugyanannyira népszerű lenne. Kivéve…

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)

Elég hihetetlen, de 2001-ben jött A Gyűrűk Ura filmek első darabja, ami csak második lett az éves box office listán, hiszen Harryt se Voldemort, se Szauron nem tudja legyőzni. De A gyűrű szövetsége ettől még hatalmas siker, és a mai napig is mindenki imádja. Jogosan.

Shrek

A zöld ogre húsz éve lopta be magát a szívünkbe Szamárral együtt, és bár a második rész után lehet, hogy meg kellett volna állnia, az első kettőt a mai napig szívesen nézzük újra bármikor. Ott vagyunk már?

Ocean’s 11 (Ocean’s Eleven)

Kevesen tudták, hogy egy remake-ről van szó, de ez a remake remekül sikerült. Soderbergh filmjére sokan már csak a színészgárda miatt is befizettek, aztán befizettünk még kétszer. Majdnem félmilliárdot hozott a kasszára.

Pearl Harbor

Michael Bay háborús filmje minimum megosztóra sikeredett, de persze azért megcsörgette a kasszát rendesen, annyira, hogy 2001 6. legtöbb pénzt hozó mozija lett belőle. A 6-os szám egyébként az Arany Málnán is visszaköszönt, ennyi díjra jelölték, viszont nyert egy Oscart is a legjobb hangvágásért.

Szörny Rt. (Monsters, Inc.)

A Pixar örökérvényű klasszikusa is húsz éve került mozikba. Próbáld meg most Gesztesi Károly halála után megnézni elérzékenyülés nélkül, főleg, mikor azt mondja: „Cica most elmegy”.

Hannibal

Hogy mennyire volt jó Ridley Scott A bárányok hallgatnak-folytatása, arról megoszlanak a vélemények, az biztos, hogy maximum Anthony Hopkins tette valamennyire emlékezetessé a filmet, viszont a nézők tódultak rá, az év 10. legtöbbet hozó mozija lett belőle.

A mexikói (The Mexican)

Nagyon sokat vártunk Gore Verbinski sztárparádés, kicsit Guy Ritchie-snek tűnő filmjétől, és bár nem kaptunk annyira sokat tőle, mint amennyit vártunk, azért elég kellemes volt A mexikói. Nagyon funky.

Yamakasi

A Taxi után még nagyon pörgött a francia akció-vígjáték-gyár, itthon pláne nagyot mentek ezek a filmek, főleg, ha Luc Besson legalább ránézett a forgatókönyvre. A Yamakasi is ilyen volt, amire itthon elég sokan befizettek, de lehet, hogy már csak kevesen emlékeznek rá.

Betépve (Blow)

Johnny Depp nem éppen legjobb idejét éli, de 2001-ben még a kokainnal bőven teleszórt Betépve ideje alatt eszünkbe nem jutott, hogy egyszer ő sem éppen a jó filmekről lesz híres. De a Blow egy jó film volt az ereje teljében lévő Depp-pel. Hiányzik.

Bridget Jones naplója (Bridget Jones’ Diary)

2001-ben elérte a mozikat Bridget Jones, és minden nő megőrült. Persze férfiként is lehetett röhögni Renée Zellweger szerencsétlenkedésén, plusz Colin Firth és Hugh Grant kakaskodásán, és a mai napig is lehet idézgetni belőle. Ez elég nagy szó.

A múmia visszatér (The Mummy Returns)

Ki hinné, hogy A múmia második része akkorát ment 2001-ben, hogy megelőzte a Jurassic Park III-at is, így az év 7. legtöbb pénzt hozó mozijaként futott be a célba. Ráadásul még egy spin-offot is hozott magával, a Skorpiókirályt, ami szintén elég nagy kasszasiker lett.

Lovagregény (A Knight’s Tale)

Heath Ledger szórakoztatóvá tette ezt a kissé fura, de nagyon szerethető filmet, ami akkor eléggé vegyes fogadtatásban részesült, de az eltelt évek elég jót tettek neki. Mondjuk a filmzenét máris a számlájára lehet írni, bár akkoriban az is sokakat kiborított, hogy rockdalok szólnak a középkori sztori alatt.

Moulin Rouge!

Nicole Kidman és Ewan McGregor Baz Luhrmannal közösen ütött nagyot 20 éve, a Moulin Rouge! nemcsak filmként lett sikeres, de a filmzenéje se robbant ki a rádióból, ráadásul nyolc Oscarra jelölték, amiből kettőt el is hozott.

Evolúció (Evolution)

Sokak titkos kedvence volt ez a film, amelyben megszállják a Földet az alienek, akik rettentő hatékonyan fejlődnek, de Ivan Reitman tudja, hogyan lehet megállítani őket. A Head & Shoulders mindenre jó.

Kardhal (Swordfish)

Úgy tűnt, a Kardhal lesz a Mátrix utáni legnagyobb dobás, de az előzetesek csalókák voltak, és nem maradt meg belőle más, mint egy korrekt akció-thriller, plusz Halle Berry mellei. De azok nagyon.

Lara Croft: Tomb Raider

Angelina Jolie-t az isten is Lara Croftnak teremtette, már csak az kellett volna, hogy maga a film is hű legyen a játékokhoz. Nem volt nézhetetlen a 2001-es Tomb Raider, de azért maradjunk annyiban, hogy a jó nem ilyen. Jolie megtette, amit lehet. Ez elég volt ahhoz, hogy jól szerepeljen a film a kasszáknál, úgyhogy jöhetett a folytatás. Nem kellett volna.

Halálos iramban (The Fast & The Furious)

Dominic Toretto húsz éve lépett színre, és a fene se gondolta volna, hogy egy elvileg 11 részt megélő szériává fajul majd, ami idővel ráadásul eléggé élvezhető részeket is produkál majd. Mostanában egyre jobban elgurul a készítők gyógyszere, legközelebb már az űrbe is kilövetik magukat, mert az űrben is család a család.

A.I. – Mesterséges értelem (A.I. Artificial Intelligence)

Steven Spielberg ultralátványos mozija kapott hideget-meleget, de a Mesterséges értelem azért egy megható mese volt az emberségről, ami lehet, hogy hatásvadász volt ugyan, de nagyon elérte a célját. Jude Law pedig óriásit játszott benne.

Dr. Szöszi (Legally Blonde)

Ha most jönne a Dr. Szöszi, valószínűleg mindenki kiborulna rajta, mert mi az, hogy egy ilyen sztereotipizált, butuska szőke nőt ábrázol, aki persze azért a végén mégis hős lesz?! De a Dr. Szöszi így lett sikeres, másképp nem ment volna, az viszont jó kérdés, hogyan alakítják a karaktert a korszellemhez, amikor majd jön a 3. rész. 2022-ben.

A majmok bolygója (Planet of the Apes)

Erre szokták mondani, hogy „legalább megpróbálták”. A majmok bolygója Tim Burton-verziója nem volt nagy kedvenc, de arra elég volt, hogy összehozzon 362 millió dollárt, ezzel pedig az év 9. legsikeresebb filmjévé váljon.

Amerikai pite 2 (American Pie 2)

Akkora siker lett az első, hogy kellett egy második, és igazából ezt sem rontották el. Lehet, hogy nem volt annyira megjegyezhető, mint az első, és nem volt annyira vicces sem, de hozta, azért messze állt a pocséktól. Viszont az biztos, hogy nem ebből a részből idézgetünk, hanem az elsőből.

Üldözési mánia (Rat Race)

Régen láttunk olyan filmet, mint az Ágyúgolyó futam, de nem csak azért szerettük a Rat Race-t. A Klaus Barbie-s jelenetet, és annak lezárását azóta is sírva röhögve idézzük fel.

Jay és Néma Bob visszavág (Jay and Silent Bob Strike Back)

Jaynek és Néma Bobnak kijárt egy saját film. Megkapták húsz éve. A magyar szinkron sokat segített rajta, folyamatosan idézgetjük két évtizeddel később is a beszólásait. Sajnos a tavalyi második rész a nyomába sem ért.

Jeepers Creepers

Nem volt minden idők horrorja, de a Jeepers Creepers 2001-ben eléggé sok emberre hozta a frászt. Jött is pár folytatása. Mindegyik nagyságrendekkel rosszabbul sikerült, a 2017-es harmadik rész, már a ZS-kategória határait súrolta.

Zoolander, a trendkívüli (Zoolander)

Ben Stiller pont húsz éve szabadította ránk Derek Zoolandert, aki azóta is a szívünkben él, és azóta is próbálgatjuk a Kék Acélt, de a Magnumról még csak beszélni sem szabad. A Zoolander lassan vált kultfilmmé, és megért egy elég felejthető folytatást is, de nem bánnánk, ha a karakter valamikor visszatérne közénk. Igény lenne rá.

Moszkva tér

Török Ferenc kultfilmje egészen döbbenetes erővel csapódott be az életünkbe, és azóta is velünk van. Tökéletesen mutatta be, milyen volt fiatalnak lenni a rendszerváltás idején, és még 20 év után is ugyanannyira szórakoztató, mint akkoriban volt.

A kiképzés (Training Day)

Antoine Fuqua mesterművet alkotott, Denzel Washingtonból remek genyát faragott, és egyből annyira megszerették egymást, hogy szinte el sem tudják újabban képzelni a filmkészítést egymás nélkül. Fuqua nekünk még azt mondta, hogy simán meggondolná, hogy Denzelt tegye meg az új Sebhelyesarcúvá. Ez nem történt meg.

Mulholland Drive

David Lynch sötét és zavarba ejtő mozija tele volt olyan pillanatokkal, amiket ha akarnánk se tudnánk elfelejteni. Még szerencse, hogy nem akarjuk. Naomi Watts és Laura Harring kettősétől jó, hogy nem gyulladt fel a mozivászon.

Donnie Darko

Richard Kelly akkora kultfilmet alkotott, hogy szinte el is lőtte az összes puskaporát. A későbbi filmjei még csak a közelébe sem értek a Donnie Darkónak, ami a mai napig egy elképesztően jó mestermű. A Mad World Gary Jules verziója pedig gigasláger lett miatta.

K-Pax

Kevin Spacey lehet, hogy nem az, aminek látszik. Ekkor még azt hittük, ez csak a K-Pax sztorija, és nem a valóság. A film nem váltotta meg a világot, de Spacey és Jeff Bridges játéka miatt sokan emlékeznek rá. A film elég nagy bukta volt, még az előállítási költségeit sem tudta visszahozni.

Amélie csodálatos élete (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain)

Amélie és vele Audrey Tautou jött, látott és megvette az egész világot kilóra. Nem lehetett nem beleszeretni ebbe a filmbe és ebbe a lányba. Jean-Pierre Jenuet mozija hatalmas kasszasiker lett, Audrey-ból pedig világsztárt csinált.

Üvegtigris

Laliék 20 éve nyitották ki az Üvegtigrist, és lélekben azóta is velünk vannak. Az „ízirájder, öcsém”, a „ne legyek kemény” és még ezer más jó beszólás velünk maradt egy életre. Valószínűleg pár éven belül lesz negyedik rész is.

Kémjátszma (Spy Game)

A Budapesten forgatott Robert Redford-Brad Pitt-kémfilm ugyan nem volt minden idők legjobbja, de azért nem volt rossz, bár igazából nem különösebben emlékszünk semmire belőle így 20 év távlatából. Tony Scott mozija mindenesetre ettől függetlenül a jobb itthon forgatott amerikai filmek között foglal helyet.

Tenenbaum, a háziátok (The Royal Tenenbaums)

Wes Anderson ugyan már a ’98-as Okostojással bebizonyította, hogy remek rendező, igazán csak a Royan Tenenbaumsban kezdte el azt, ami később védjegyévé vált. Hihetetlen, micsoda színészgárdát tud összehozni, ha filmet készít, és az is, hogy milyen nyakatekert karaktereket varr a nyakukba. Ez a film a mai napig óriási.

Vanília égbolt (Vanilla Sky)

Bár az eredetije, a Nyisd ki a szemed nagyobbat ütött, Cameron Crowe amerikai feldolgozása is elég népszerű lett, Cameron Diaz alakítását még Golden Globe-ra is jelölték. A Radiohead Everything In It’s Right Place-jét sosem hittük volna, hogy ennyire hatásosan használják majd fel egy filmhez.

Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind)

Ron Howard drámáját az év végén kezdte el játszani néhány amerikai mozi, 2002-ben pedig már meg is nyerte a legjobb filmnek járó Oscart, plusz még hármat az összesen nyolc jelölésből. Nem sajnáltuk tőle a díjakat. Az Egy csodálatos elme egy remek film, kár, hogy Ron Howard már nem készít még csak közel sem ennyire jó mozikat.

Fűre tépni szabad (How High)

Már az alapfelállást is imádtuk: Method Man és Redman egy füvezős vígjátékban, ami arról szól, hogy egy elhunyt haverjuk hamvain füvet nevelgetnek, amit ha elszívnak, a haver segíteni tud nekik. Így bejutnak a Harvardra. Hát mi sülhetett volna el rosszul? Nem lett belőle irdatlan nagy siker, de sokan a füvezős vígjátékok királyai között tartják számon.

A sólyom végveszélyben (Black Hawk Down)

Húsz éve kerültek igen nagy bajba Josh Hartnették Szomáliában. Ez volt egyébként Tom Hardy első filmje. Érdekes, de Ridley Scott két 2001-es filmje közül ez lett a maradandóbb, mondjuk ez is került jóval többe.

Jurassic Park III.

Az eddigi legrosszabb Jurassic Park-rész, amiben sikerült összekaparni a régi társaságból Sam Neill-t és Laura Dernt, de itt ki is merült szinte minden pozitívuma a harmadik epizódnak. Sokak szerint volt még egy nagy előnye: rettentően rövid volt. Nem baj, így is iszonyú pénzeket hozott a kasszára, 368 millió dollárt kalapozott össze, és az év 8. legnézettebb filmje volt.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.