Ha a szürrealizmusra gondolunk, talán a legelső, aki eszünkbe jut, az Salvador Dalí. Nem véletlenül. A katalán zseni kitörölhetetlen részévé vált nemcsak a képzőművészetnek, hanem az egyetemes kultúrának is. Alkotásai merőben új megközelítésben „ábrázolták” világunkat, oly módon, hogy azt olykor már ép ésszel sem lehetett felfogni.

Azt kevesen tudják viszont róla, hogy 1973-ban megjelentetett egy szakácskönyvet Les Diners de Gala (Gala vacsorái) címmel, amely tele volt szürrealista illusztrációkkal tarkított különleges receptekkel. Merthogy Dalí nemcsak a festészet, hanem a kulináris művészet világában is otthonosan mozgott. Feleségével, Galával gyakran tartottak fenséges lakomákat olyan különleges ételekből, mint:

békapástétom, százéves tojás, csigával töltött borjú, rákbokor viking gyógynövényekkel, fenyőtobozos tejkaramella.

A nagyon „dalísra” sikeredett szakácskönyv 136 receptet tartalmaz, és csakis egy kiadást élt meg, így nagyjából 400 példány lehet belőle a világon. A Taschen kiadó azonban bejelentette, hogy a könyvet 43 év után újra megjelentetik. A nem mindennapi szakácskönyv november 20-án fog megjelenni, de már most is előrendelhető az Amazonon 36 dollárért, azaz úgy 10 ezer forintért. Ideális ajándék a figuratív szürrealista művészet és a kulináris világ szerelmeseinek.

Néhány oldal a könyvből:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Ünnepi útmutató férfiaknak, akik olyan ajándékot akarnak adni, ami valóban megérinti a szívet

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

A Xiaomival könnyebb az ünnepi készülődés

A Player kérdése: Nálad már beütött a karácsonyi kajakóma?
14% Naná, és nagyon keményen.
57% Igen, de menedzselhető.
29% Szerencsére nem.
Ezekkel a fotókkal sokkal jobban telik a karácsonyi punnyadás – figyelmeztetünk, nehéz lesz abbahagyni
Hirdetés