Az okos és olvasott az új szexi! Június 9. és 13. között a budapesti Vörösmarty téren 87. alkalommal ünnepi könyvhét, ami nem más, mint az olvasó emberek Sziget fesztiválja. Mondunk öt olyan könyvet, amire érdemes lesz lecsapnod.

Charles Bukowski: Egy vén kujon összes feljegyzése

Pritz Péter fordította az Egy vén kujon további feljegyzései című kötetet, ami a legjobb dolog, ami az elmúlt húsz évben a Bukowski életművel történt. A Los Angeleshez kötődő költő az árnyékba húzódó, söntéspultot támasztó, segélyen élő, olcsó drogot szippantó Amerika trubadúrja volt, vannak versei, amikből a mai napig bourbon szag árad. A lényeg: zseniális, brutális, nyers és mégis finom anyagról beszélünk. Imádjuk.

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél

Varga Bálint már a második könyvével próbál friss energiát pumpálni a hazai ifjúsági irodalomba, ami olyan jól megy neki, hogy a műfaj már kezd életjeleket mutatni! Az Amit végleg kitörölnél a Váltságdíj nélkül című kötetből már jól ismert négy fiatal, Doma, Max, Zoli és Zsófi sztoriját folytatja, pörgős, fordulatos, változatos tempójú, és kábé letehetetlen darab. Bár ahogy említettük, az író művét ifjúsági irodalomként tartják számon, a Player negyvenhez közelítő szerzője a bizonyíték, hogy éltesebb korban is kiváló szórakozás. Plusz infó, hogy Varga Bálint személyesen is kint lesz a könyvhéten, és vadul fog dedikálni.

Luca Caioli: Álomtrió

Luca Caioli már írt egy korrekt Messi-életrajzot, most kibővítette Neymarral és Suarezzel, és kész is lett az új könyve. Ha nem csak nézni szereted az MSN-t, hanem olvasnál is róluk, akkor ennél egyszerűen nem kellhet jobb, konkrétan többet fogsz tudni a tridentéről Gundel Takács Gábornál is.

Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat - Hova lettek a férfiak?

Ha beszélsz valakivel, aki valaha járt akár egy darab pszichológia előadáson, akkor az tudni fogja, kicsoda Zimbardo. Az élő legenda legújabb könyvében egy nagyon komoly témát feszeget, arra keresi a választ, hogy hová lettek a férfiak? Íme a könyv alapállítása: „A környezet és a technológia változásai, az apa nélküli családok ijesztően magas száma, az iskolarendszer hiányosságai: mindezek együtt felelnek azért, hogy rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni a tanulmányaival, nem tud szót érteni a lányokkal, és szexuálisan is kudarcot vall a nőkkel.” És minderről Zimbardo úgy beszél, ahogyan senki sem tud ezen a világon, csak és kizárólag ő.

Nick Cutter: A falka

Nem pont a könyvhétre jelent meg, de remek alkalom megszerezni az elmúlt időszak egyik legrémisztőbb és legvérfagyasztóbb horrorját, A falkát. Nick Cutter, a műfaj feltörekvő szerzője olyan dolgokat talál ki, amiket talán még Stephen King sem írna le, mert túl durvának és túlzónak találná. A falka öt kiscserkészről szól, akik egy szigeten táboroznak, amikor is a vízből kimászik egy lerobbant, folyton éhes szerencsétlen. A műfaj kliséivel remekül egyensúlyozó Cutter olyan sztorit és atmoszférát alkotott meg, ami még horror rajongóknak is könnyen a torkán akadhat. Külön öröm, hogy a könyvet egy Playeres szerzőnk fordította magyarra.

És ezt olvastad már?
Idén korábban jött a karácsony, megérkezett az Indiana Jones 5. első kedvcsinálója