A tollak nélküli, kicsit agresszív fiókából hamar bájos, feminin kanári lett, gyorsan megszerzett népszerűségét pedig évtizedeken át sikerült megtartania.

1942. november 21-én, a Mese a két kiscicáról (Tale of Two Kitties) című rajzfilmben tűnt fel először Tweety, későbbi magyar nevén Csőrike, vagyis a kis sárga kanári kerek születésnapját ünnepli a napokban. Igazi bácsikor – hosszú szempillái, nagy, kék szemei és magas hangja ellenére ugyanis Csőrikét hímneműnek tartja a szakirodalom, hivatkozva például az 1953-as Show Business című epizódra – amelyben a szobába lépő nagymama „Itt vagyok, fiúk!” mondattal köszönti Csőrikét és állandó partnerét, Szilvesztert, a macskát –, és zavarba ejtő kivételként megemlítve az ’52-es Ain’t she tweet című részt.

A Bob Clampett által életre hívott Tweety akkor még nem kanári, hanem egy ismeretlen fajtájú madárfióka volt, nagy, sárga talpakkal és pucér, kicsit pocakos rózsaszín testtel, a későbbiekhez képest meglehetősen agresszív viselkedéssel.

Clampettnek volt egy rövidfilmterve, amelyben Tweetyt egy akkor még név nélküli, fekete-fehér macskával hozza konfliktusba a Fat Rat and the Stupid Cat című alkotásban, ám Clampett ennek megvalósítása előtt elhagyta a Warner Bros. stúdiót. A macska alkotója, Friz Freleng azonban saját további rajzfilmjeiben is alkalmazta Tweetyt, de már a jól ismert, sárga tollazattal – állítólag azért, mert sokan tiltakoztak a meztelenkedő madár ellen.

A Tweetie Pie volt Csőrike és a később Szilveszterre keresztelt macska első közös produkciója. Komoly debütálás: kategóriájában Oscart hozott a Warnernek. A Looney Tunes (Bolondos dallamok) egyik főszereplője is lett, és bár az évtizedek teltek, ugyanolyan top formában tűnt fel a továbbiakban is, akár olyan filmekben is, amilyen az 1988-as Roger nyúl a pácban, a ’96-os Space Jam – Zűr az űrben, vagy az 1995-től öt évadon át futó Szilveszter és Csőrike kalandjai ötvenkét epizódjában.

Világraszóló ünneplés

Tweety nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Warner tizenhat művészt bízott meg nyolcvan utcai festmény elkészítésével világszerte.

Az alkotásokon Csőrike jellegzetes sárga színe dominál, de a művészek stílusának különbözősége mindegyiket egyedivé varázsolja. A festőket úgy választották ki, hogy minél több ország, nemzetiség, nem és szexualitás képviselője jelen legyen.

A főképp tűzfalakra készült festményeket az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Olaszországban, Mexikóban, Brazíliában, Ausztráliában és az Egyesült Arab Emírségekben lehet megcsodálni, az azokról készült képeket pedig a looneytunes.com/tweety80 honlapon.

(Nyitókép: egy Csőrike-ruhás ember, valamint Dolores Esos és festménye Rio de Janeiróban)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Itt a tankcsapdásított Pokémon-főcímdal. Jajj

Minket egyáltalán nem lepett meg az év eddigi legnagyobb meglepetéssikere

További cikkeink a témában