Már nemcsak drogkereskedelemmel foglalkoznak, hanem orvhalásznak is.

Öt embert vett őrizetbe a japán rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több mint hatszáz kilogrammnyi tengeriuborkát loptak el Fukuoka partjainál a helyi halászati szövetkezet területéről. A drága csemegeként árult tengeriuborka – ami egyébként nem növény, hanem állat – már jó ideje felkeltette a japán bűnszervezetek figyelmét, és a rendőrség rendszeresen csap le a tengeriuborka-tolvajokra.

Nem véletlenül nem szoktak tengeriuborka-plüssöket készíteni, kevéssé vonzó külsejű állat

A tengerfenéken élő tengeriuborkákat fekete gyémántként is emlegetik, Kínában és Hongkongban is nagy a kereslet irántuk, a bűnözőknek pedig könnyű prédát jelentenek. Orvhalászatát és illegális kereskedelmének büntetését Japán 2018-ban szigorította: akár három év börtönbüntetést, illetve 30 millió jen (kb. 77 millió forint) bírságot lehet kiszabni a törvényszegésért. A jakuzabandákat azonban a szigorú büntetés sem tartja vissza az orvhalászattól:

az illegálisan kifogott tengeriuborkák exportja állítólag ugyanolyan jövedelmezővé vált számukra, mint a kábítószer-kereskedelem.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a tengeriuborka átlagos nagykereskedelmi ára Japánban 2021-ben 2868 jen (kb. 7300 forint) volt kilogrammonként. Japánban a tengeriuborkát savanyítva, főétel mellé fogyasztják, a Kínába csempészett szállítmányok nagy részét azonban a hagyományos gyógyászathoz használják.

Az orvhalászat miatt 2006 és 2020 között több mint 10 ezer tonnáról 6100 tonnára csökkent a japán vizekben kifogott tengeriuborka mennyisége.

(Forrás: The Guardian. A kép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában