Stephen King regénye ugyan nem éppen egy „sima” nyomozós sztori, de akkor is, a belőle készült sorozat mégis a True Detective-hez áll a legközelebb.

King 2018 májusán megjelent regénye, a The Outsider brutálisan pozitív fogadtatásra talált, nem is tököltek túl sokat rajta, már abban az évben be is rendelték a sorozatverzióját, amit 2020 elejére hoztak össze. Mindössze 10 részből áll majd, nem lesz folytatás, nem is kell, legyen vége ennek az ámokfutásnak, valószínűleg úgyis csak bénán lehetne folytatni, az meg kinek jó?!

A kívülálló tulajdonképpen egy klasszikus nyomozós sztori, legalábbis egy darabig, mert bizony van itt horror is ám, de csak a háttérben meghúzódva, minimálisan, csak hogy tudjuk, hogy amivel szemben állunk, az egyáltalán nem egy szokványos gyilkos, bár ez már az első esetből is az első blikkre lejön. Az első eset ugyanis egy 11 éves kisfiú, akit brutálisan meggyilkoltak az erdőben, a kis Frankie családja bele is őrül menten, ami teljesen természetes, de nagyjából mindenki beleőrül majd lassan, akit csak érint ez a borzalom.

Főként Terry Maitlandet kapja telibe (Jason Bateman), ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a szemtanúk és a térfigyelő kamerák tanúsága szerint ő követte el a gyilkosságot, csakhogy a város baseballedzője abban a pillanatban egy másik városban ült egy konferencián, és ugyebár egyszerre két helyen nem lehetett, hacsak nem volt a megboldogult Hupikék Törpikék nevezetű zenés rettenet tagja, akik többször léptek fel egyszerre két helyen.

Minden Maitland bűnössége mellett szól, de elméletileg lehetetlen, hogy ő legyen a gyilkos, és az sem segít sokat a helyzetén, hogy az ügye felgöngyölítésére megbízott helyi nyomozó, Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) sem annyira az ő pártján áll. A gond csak az, hogy Terryről mindenki tudja, hogy jó ember, az ügy azonban mindenkiből kihozza az állatot, így igazi csoda lenne, ha a férfi túlélné a közutálatot. Közben fel-feltűnik különféle tragédiák helyszínén egy fura arcú, kapucnis fazon, az események pedig egy ipari ventilátor gyorsaságával vesznek váratlan fordulatot.

Az HBO-nál ügyes emberek dolgoznak. Valahogy nem arra gyúrnak, hogy annyi sorozatot fossanak ki magukból, mint a Netflix, viszont ha valami kijön náluk, az minimum a következő hónapokat, de az is lehet, hogy a következő éveket is meghatározza majd. A kívülálló is egy ilyen sorozat. Ha Ben Mendelsohn-t nem jelölik érte díjakra… de úgyis jelölik, Jason Bateman pedig megint bemutatja, hogy rendezőként is fantasztikus, ő hozta ugyanis össze a remek pilotot és a második részt is, de a színvonal a későbbiekben sem esik a többi rendező munkájával sem.

Hogy honnan tudjuk? Onnan, hogy már hat részt láthattunk az HBO-nak hála A kívülállóból, és ugyan spoilerezni nem fogunk, de azért egy-két dologgal jobb tisztában lennie mindenkinek. Ez bizony nem az az „izomból fosatós” King-sztori, aki arra vár, hogy majd most beindul a vérfürdő, az inkább ne is nézze tovább. Még mindig nem találkoztál a már felkerült két részben az összes fontos szereplővel, akad, aki csak nemsokára csatlakozik, de hát ettől szép ez, hogy lassú, de veszettül érdekesen építkezik.

Továbbra sem lesz épp egy gyorsvonat a sorozat, de a feszültségből nem ad alább, de hála istennek a sötétségből sem, de még mindig inkább olyan lesz, mint egy természetfelettivel kokettáló True Detective, amit már csak Mendelsohn miatt is nézel, meg maga az ügy miatt, ami annyira lehetetlen, emiatt annyira leköti az embert, hogy az Outsider menthetetlenül behúz szinte mindenkit.

Az első hat rész alapján legalábbis bátran megéri azonnal belevágni az HBO GO-n a sorozatba, ahol magyar felirattal lehet nézni A kívülállót, de persze simán benne van a pakliban, hogy az utolsó négy részt teljesen elcseszik, a végére pedig inkább nevetségessé, mint feszültté vagy félelmetessé válik ez az egész. A kívülálló viszont így is az év első igazán kellemes sorozat-meglepetése, aki pedig nem bírja ki a megoldásig, az vegye elő a könyvet, King regénye ugyanis magyarul is kapható.

És ezt olvastad már?
Nem fogsz ráismerni az Addams Familyre a Netflix sorozatának első előzetesében