Előfordulhat, hogy a PETA (People for the Ethical Treatment of AnimalsEmberek az állatokkal való etikus bánásmódért) nevű szervezet közösségimédia-menedzsere kedden reggel gyógyszerre ivott, mert egy olyan felhívást tett közzé a Twitteren, amit még egy politikaikorrektség-mániákus is túlzásnak érezne.

A felhívás azzal a felütéssel kezd, amivel egyébként nehezen lehetne vitatkozni, hogy a szavak egy befogadóbb világot is teremthetnek, de egyúttal az elnyomás eszközei is lehetnek. A gondolatmenet folytatása aztán egy igen erős ugrás, hiszen azt állítja, hogy amikor valaki pejoratív éllel állatnak hív egy másik embert, azzal csak annak a mítosznak a fenntartását szolgálja, hogy az ember az állatok felett áll és ezért joga van erőszakot alkalmazni annak sérelmére.

A kétmondatos elmélkedés egy felhívásban végződik, jelesül, hogy dobjuk ezt az elnyomó nyelvezetet és ne hívjunk senkit disznónak vagy nyuszinak, mert az nem szép dolog.


Hogy mégis, mit mondjunk részeg disznó helyett, a PETA arra vonatkozóan is tesz javaslatokat. Disznó helyett például szerintük mondjuk azt, hogy visszataszító, nyuszi helyett, hogy gyáva, lajhár helyett pedig, hogy lusta.

Nos, nem szeretnénk a világ megjobbításának útjába állni, de nem biztos, hogy sok értelme volt ennek a kirohanásnak, amit a bejegyzés alatti 17 ezer hozzászólás legnagyobb része is jelez.

Száz szónak is egy a vége;

jön a hétvége, szóval csak óvatosan az állatkodással!

Ez is érdekelhet:

Egy ragaszkodó pandabocs kiakasztotta az internet cukiságszámlálóját

Ezt nem lehet egy kiadós aaaaaaaw nélkül megnézni.

És ezt olvastad már?
Ott nem parkolhatsz! – A hét oltása és egyéb kellemetlenségek
További cikkeink a témában