Szörnyfilm? Vígjáték? Mi a fene a Colossal? És hogy lehet, hogy nem vállalták a mozik ezt a filmet Magyarországon?

A kolosszus nem csak a mozikat, de még a DVD-kiadást is elkerülte, ami azért nagyon fura, mert Anne Hathaway karrierjének egyik igen fontos filmje, és még csak nem is lehet azt mondani róla, hogy pocsékul sikerült volna. Az viszont tény, hogy ha szörnyfilmként akarták volna eladni, akkor rengeteg csalódott néző jött volna ki a mozikból itthon, mert ez bizony csak látszólag szól arról, hogy egy gigantikus izé megjelenik, hogy lerombolja Szöult.

A Colossal tulajdonképpen egy dráma, ami remek hasonlatokkal beszél az alkoholizmusról és az elnyomásról, valamint az emberi kicsinyességről. Főhősnője, Gloria alkoholista, legtöbbször azt sem tudja, pontosan mi történik az életében, ezt pedig megelégeli barátja, és kirakja őt a lakásából. A lány hazamegy szülővárosába, a kisvárosban pedig egyből találkozik régi iskolatársával, és megpróbál új életet kezdeni. De ekkor megjelenik egy fura szörny Szöulban, aki elkezdi lerombolni a várost. Nemsokára kiderül, hogy az óriási szörnyet teljes egészében Gloria irányítja, ő azonban erről semmit sem tud. Amikor rájön, megpróbál kezdeni valamit ezzel a helyzettel, a dolgok azonban elég fura fordulatot vesznek egy gigantikus robot megjelenésével.

A kolosszus tulajdonképpen nagyon merész vállalkozás, hiszen mindig csak Anne Hathaway szörnyfilmjeként hivatkoztak rá, és ez túlontúl megtévesztő, a szörnyek csak statisztálnak egy mélyebb probléma kidolgozásához, itt semmi sem az, aminek látszik, és az átlagnéző nem biztos, hogy a mélyére akar majd nézni. A sztori tulajdonképpen abszolút komplex, de talán túl sokat is akar, az alkoholizmus mellett pár olyan emberi tulajdonságot is bedob a közösbe, ami megkeseríti mindenki életét, és ettől inkább tűnik kicsit kapkodónak a végeredmény, mint tökéletesen átgondoltnak.

De az a szép A kolosszusban, hogy így is működik. Anne Hathaway szerethető alkesz, és bár Jason Sudeikis talán nem volt a legjobb választás a kisvárosban élő egykori iskolatárs szerepére, azért tisztességgel teszi a dolgát. A Colossal tipikusan az a film, ami talán lehetett volna egy egészen picit ügyesebb is, de mégis foglalkoztatja az embert, mert még sokkal a megtekintése után is ott kattog a fejében a tanulság, hogy igen, bármilyen szörnyet le lehet győzni, még a legnagyobb szörnyet is, amit saját magunk teremtettünk, csak éppen erőt kell vennünk magunkon, hogy másképp tekintsünk az életünkre.

Mindenképpen látni kell A kolosszust, Anne Hathawaynek pedig hatalmas tisztelet, hogy bevállalta. Hatalmasat buktak vele (15 milliós költségvetéséből csak 5-öt hozott vissza a mozi), de szegényebb lenne a világ nélküle. Itthon az HBO GO-n lehet keresni.

A player szerint

  • Anne Hathaway nagyon szerethető alkesz
  • A sztori nagyon komplex, a film nagyon egyedi módon mesél
  • Kicsit talán túl sokat is akar markolni
Player-méter
7
Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Az év egyik legjobb játéka is lehetett volna, de a pénzéhség közbeszólt

Thor hangján szólal meg Deadpool a Deadpool és Rozsomák szinkronizált előzetesében

További cikkeink a témában