Viselkedéskutató tudósok kerekeket szereltek egy akváriumra, és aranyhalakat tanítottak navigálni vele. SUV helyett FOV-ot, de a halak tudnak vezetni!

Vannak problémák a Földön: a szén-dioxid-szint folyamatosan nő, ahogy a szeméthegy is a szegényebb országokban, meg kezdünk kicsit sokan is lenni, megoldások helyett háborúzunk stb. No de a helyzet mégsem reménytelen:

lelkes tudósok megtanítottak egy aranyhalat akváriumot navigálni.

Ezt úgy általában nehéz felfogni, úgyhogy először nézzük meg a róla készült videót:

A dicső tettet a Ben-Gurion Egyetem viselkedéstudománnyal foglalkozó kutatócsoportja hajtotta végre, az eredményt a Behavioral Brain Research című folyóiratban közölték.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy néhány állat meglepő tájékozódási képességgel rendelkezik, például a patkány nemcsak képes terelgetni egy kisautót, de el is jut vele egy megadott célhoz.

A mostani kutatás ugyanezt a képességet vizsgálta aranyhalaknál; az izraeli tudósok általában a navigációs képességről akartak többet megtudni, specifikusan pedig kíváncsiak voltak, hogy más élőlényekhez hasonlóan képesek-e egy navigációs készségkészletet többféle környezetben is alkalmazni.

Ezért építettek egy FOV-ot (fish-operated vehicle), lényegében egy akváriumot kerekekkel, rúdra szerelt kamerával, LIDAR-ral, processzorral. Ezekkel nézték, hol van a hal a tartályban, merre néz, illetve hol van a tartály a környezetéhez képest. A processzor az adatok alapján döntötte el, merre mozgassa a FOV-ot. Amikor a teszthal egy célpontra mutatott, a FOV abba az irányba hajtott.

Először a kutatók hagyták, hogy a halak véletlenszerűen kanyarogjanak a FOV-val, majd célpontokat adtak nekik – ha elérték valamelyiket, táplálékjutalmat kaptak.

Nos, a kaja a halakat motiválja: a kutatók szerint megértették, hogyan irányíthatják a FOV-ot. Ezután a kutatócsoport változtatta a környezetet: bel- és kültéren, változó célpontok és akadályok között vezettek a halak, akiknek nem okozott gondot az alkalmazkodás, egyenesen a jutalmuk felé hajtottak, vagyis bizonyítottan képesek voltak a FOV-ot a kívánt helyekre navigálni.

(Forrás: Phys.org, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés