Ez történik majd, ha összeáll egy operaénekesnő és egy beatboxos.

Nem mindennapi kollaborációnak lehetünk fültanúi ezen a januári estén, melyen az énekhang különféle tradicionális és urbánus újításaiba enged bepillantást Frauke Aulbert és Bartha Márk. Előbbi az opera műfajából, utóbbi a beatboxéból érkezik a Müpába, hogy együtt megmutassák az emberi hang különleges lehetőségeit.

Voice Lab – az operától a beatboxig című koncerten a duó elektronikával és különféle szenzorokkal egészíti ki a műsorát.

Az est fellépői közül Frauke Aulbert klasszikus képzettségű énekesnő, aki az operaéneklés mellett számos tradicionális és új keletű énektechnikát is elsajátított.

Budapesti szólóestje repertoárjának három fő pillérét mutatja be, melyek között találunk számára komponált – egyebek mellett beatbox technikákat is alkalmazó – új műveket, különféle szenzorok vagy más elektronikus eszközök használatával kiegészített performatív darabokat, illetve néhány olyan szólóénekhangra született kompozíciót, amelyek referenciaértékűen mutatják be, miként bővült a huszadik század második felében a színpadi vokális előadó-művészet eszköztára.

Vendégként színpadra lép Bartha Márk zeneszerző, kétszeres magyar beatbox bajnok, aki saját hangjából építkezik és abból kifinomult ritmusokat állít elő.

A fesztivál hagyományaihoz híven az est programjához kapcsolódó rövid, vezetett közösségi gyakorlatokkal irányítják a figyelmet a közreműködők egy-egy mű zeneszerzői megoldásaira, ezáltal bevezetést nyújtva az újzene innovatív világába, melyek vezetője Fazekas Gergely lesz. A koncert előtt Rubik Ernő Zoltán zeneszerző tart önálló, bevezető beatbox és vokális improvizációs foglalkozást.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált 2020. január 7-20. között rendezik meg a főváros több helyszínén, úgymint a Müpa, a Trafó, a Zeneakadémia vagy a Budapesti Francia Intézet. A programokat nem csupán koncertek jelentik,  hanem interaktív beavató foglalkozások, kiállítások, és filmvetítések is.

A tizennégy napos fesztivál kiemelt témája a női zenei alkotók munkája, célja pedig új módszerekkel bemutatni, és ez által a közönséghez közelebb hozni az újzenét. Ez azt jelenti, hogy olyan műveket is hallhatunk majd, melyek Magyarországon kevésbé ismertek.

És ezt olvastad már?
Vajon miért háborúztak az emberek olyan sokat a tehenekkel? Aki kérdez: Philomena Cunk
További cikkeink a témában