Ugyan a művész még nem erősítette meg, de minden jel arra utal, hogy nem lehetett más.

Feltehetőleg Banksyhez köthető az a börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti, ami a híres readingi fegyház falán jelent meg keddre virradóra:

A menekülő férfi Oscar Wilde íróra emlékeztet, aki egykor az angliai börtönben raboskodott*. Erre utalhat az is, hogy a lepedőkből összecsomózott kötél végén egy írógép lóg.

* Oscar Wilde 1895 és 1897 között volt a börtönben, amelynek brutális bánásmódját A Readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg. Az írót a Lord Alfred Douglashoz fűződő viszonyának napvilágra kerülése után homoszexualitása miatt ítélték börtönbüntetésre, mivel az akkor bűncselekménynek számított.

A BBC News szerint a világhírű utcaművész egyelőre nem erősítette meg, hogy ő készítette az alkotást, de – a Baksy-szakértő Paul Gough professzor szerint –a jellegzetességei alapján minden arra utal, hogy az ő műve lehet.

A kép feltehetően a fegyház művészeti központtá történő átalakítására reflektál**, de mivel szerepel rajta az írógép, és az egész kapcsolatba hozható az írással, elképzelhető egy olyan üzenete is, amely a média és a Facebook körül zajló jelenlegi történésekhez is köthető.

A fegyház 2013 óta nem működik, 2019-ben a kormány döntött arról, hogy eladják. Egy kezdeményezés azért kampányol, hogy ne lakásokat hozzanak létre a helyén, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem alakítsák kulturális közösségi térré. Mivel az ingatlanfejlesztés tavaly kudarcba fulladt, a helyi önkormányzat is a művészeti projektet támogatja. A kampányhoz neves sztárok – köztük Kenneth Branagh, Natalie Dormer és Judi Dench – is a nevüket adták.

És ha már Banksy...

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.