Az Egy kivételes barát itthon senkinek nem mond semmit. Mert ez a film csak az USA-ban szólhat nagyot. Mégis meg lehet nézni már szinkronnal is. De érdemes?

Az HBO GO nagyot vállalt, amikor az eredetileg magyar mozikba is szánt, aztán végül be sem mutatott A Beautiful Day in the Neighborhoodot felvette a kínálatába, bár igazából ha úgy vesszük, nekik mindegy. Valószínűleg ez az egyetlen formája, ahogy megnéznék tömegek ezt a mozit, már csak azért is, mert egy csekély havi előfizetési díjért bármikor rányomsz egy unalmas délutánon egy olyan filmre, amiben Tom Hanks játszik főszerepet. Az Egy kivételes barát tényleg nem az USA-n kívülieknek szól, de meg lehet benne találni a számításodat, elkövet ugyanis valamit, amitől bárkinek közel kerülhet a szívéhez, de ha belegondolsz, mi ez, akkor még az is lehet, hogy körberöhögöd hatszor.

A film ugyanis egy amerikai tévés személyiség, Fred Rogers életrajzi filmje kellene, hogy legyen papíron, legalábbis valami ilyesmit harangoztak be vele, illetve pontosabban azt, hogy a mindenki által imádott gyerekműsor-házigazda életének egy fontos részletét mutatja be, csak egyetlen dolgot felejtettek el: magát Fred Rogerst.

Az Egy kivételes barát sztorija ugyanis igazából az Esquire újságírója, Lloyd Vogel (Matthew Rhys) körül forog, aki főnökétől azt az utasítást kapja, hogy dobjon össze egy 400 szavas cikkecskét Fred Rogersről, akkor is, ha Vogel ilyesmihez nem szokott, ugyanis oknyomozó újságíróként melózik. A millió problémával küszködő, megtört férfi elutazik Fredhez, és azonnal a hatása alá kerül, Fred pedig „megérzi a vérszagot”, és megpróbálja kikupálni a férfit, az ő gyengéi ugyanis a megtört fazonok, egyszerűen csak azzal ér el náluk sikert, hogy komolyan érdeklődik a problémáik felől. Igen, olyan, mint egy jó pszichológus.

Ezért is szerették a gyerekek Rogers műsorát, mivel emberként bánt velük, nem egy tündibündi vásárlóerőként, olyan problémákkal foglalkozott, amiknek megoldása igenis nagyon fontos lenne ahhoz, hogy normális, boldog, értelmesen gondolkodó felnőttekké válhassanak a gyerekeink, de manapság ezek megoldása századlagos. Rogers egy akkora ikon az amerikai televíziózásban, ami jóformán nincs is, mindenki imádja, mindenki sokat köszönhet neki, egy állandóan pozitív energiát sugárzó, borzasztóan szerethető figura, aki mindig azért él, hogy neked jobb legyen.

Mindenki szeretné tudni, hogy mi zajlott a fejében, de nem ez a film lesz az, amiből kiderül. És itt az első bibi. A Rogersről szóló filmként beharangozott moziban ugyanis csak mellékszereplő Fred, és amikor itt van, akkor sem derül ki róla szinte semmi azon kívül, hogy egy egészen kivételes ember volt. Bár felesége is elmondja, hogy azért ő sem szent, még akkor sem, ha annak tűnik, a film egyáltalán nem hajlandó elmondani, hogy milyen problémákkal küzdött Rogers, pedig az Egy kivételes barát zárójelenetében egy pillanatra kitör belőle a düh, de gyorsan el is fojtja, és minden mehet tovább.

Ennyi, és semmi több. Tom Hanks persze remek, bár nem ez az a film, amiben meg kell izzadnia színészként, pláne, mert ő is olyan, mint Rogers, nagyjából Hollywood legszerethetőbb figurája, aki mindig azon van, hogy nekünk jobb legyen. De úgy tűnik, pont azért, hogy ne csak az USA-ban lehessen eladni a filmet, a fókuszt inkább Lloydra helyezték, akinek apjával való pocsék viszonya, a saját boldogtalansága, apává válása adja az igazi dráma vonalát, amibe hirtelen belecsapódik Rogers, és onnantól kezdve minden megváltozik.

A másik probléma az, hogy néha túllép azon a határon a film, hogy egyszerűen csak finom eleganciával meséljen az életek jobbá tételéről, giccsbe fordul, ez pedig valahogy egyáltalán nem illik a képletbe. Nyilván mivel egy karácsonyi piacra kihozott filmről van szó, és a világ egyik legkedvesebb emberéről szól, aki mindenki életét megváltoztatja, nem is érdemes azt várni, hogy bedobnak valami mélydrámát, pedig van itt dráma bőven, főleg Lloyd életében, csak hát azért ott egy picit elmosolyogja magát az ember, amikor Fred izomból arcba tolt tanításai közben egyszer még ki is néz a nézőre, hogy akkor most mindannyian csináljuk azt, amit mond.

De másik oldalról épp ez az a pont, ahol el is tudja kapni az embert az Egy kivételes barát, hiszen Fred Rogers nagyon egyszerű technikákkal próbálja meg a helyükre rakni a dolgokat, és amikor arra kéri Lloydot, hogy egyetlen percig hallgasson, és gondoljon azokra, akik szeretik, majd ránk néz, rájössz, hogy olyan technikák ezek, amiket igenis érdemes lenne előkapni egy-egy rosszabb napon. Megpróbálja a te életedet is jobbá tenni, és bár nem lehet rád akkora hatással, mint egy amerikai nézőre, azért így is érdemes adni egy esélyt ennek a filmnek az HBO GO-n, aztán elgondolkodni azon, hogy mivel nem vagyunk elégedettek az életünkben, és hogyan tudnánk jobbá tenni.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában